TOP bylinky pre znamenie horoskopu BÝK: To najlepšie pre hrdlo

TOP bylinky pre znamenie horoskopu BÝK: To najlepšie pre hrdlo

Znamenie horoskopu BÝK patrí k tým, ktoré by si mali dávať pozor na svoje hrdlo, hlasivky a mandle. Častokrát sa môže toto znamenie potykať s problémami, akými sú alergie rôzneho druhu. Dokážu byť nepríjemné a potrápiť aj niekoľko dní či týždňov. Býci by sa mali zamerať na posilňovanie svojho imunitného systému a zároveň by mali robiť všetko pre to, aby u nich neprepuklo ochorenie, akým je astma. Pri problémoch s hrtanom, prieduškami či pľúcami vám pomôžu 2 zázračné bylinky. Tými sú šalvia lekárska a tymian.

účinky šalvie lekárskej

Zdroj: Shutterstock®

Šalvia lekárska ako liek skoro na všetko

Už od stredoveku je šalvia cenená kvôli jej liečivým účinkom. Kedysi bola vo veľkom využívaná v kuchyni, no dnes je používaná skôr na liečbu rôznych neduhov. Šalvia má výraznú vôňu, ale vedeli ste, že sa hovorí, že inak vonia mužom a inak ženám? So šalviou je to ako s parfumami – každý v ňom cíti niečo iné.

Prečo sa však šalvii pripisujú liečivé účinky? Môže a to predovšetkým jej zloženie a obsah cenných vitamínov a minerálnych látok, ktoré naše telo dokáže oceniť. V prvom rade hovoríme o vitamínoch skupiny B, ale aj o vitamín E, C a K. Z minerálnych látok sa v šalvii nachádza draslík, vápnik, železo, horčík, zinok, mangán a meď. Nemôžeme zabudnúť ani na betakarotén, ktorý nášmu telu spraví nemalú službu. Šalvia je tiež bohatá na silice, triesloviny, flavonoidy a saponíny.

Salvia officinalis pochádza z latinského slova salvare, čo by sme mohli ľudovo preložiť, ako „liečiť“. A keďže šalvia lekárska patrí medzi TOP bylinky pre zdravé dýchacie cesty, jej účinky možno pozorovať predovšetkým pri posilnení imunitného systému. Šalvia tiež:

  • vyniká protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami,
  • pomáha pri ženských problémoch,
  • je účinná pri respiračných problémoch,
  • podporuje nervovú sústavu a krvný obeh,
  • je liekom proti stresu,
  • pomáha zmierniť horúčku,
  • je nápomocná pri angíne či bolestiach žalúdka,
  • pomáha zmierňovať nadmerné potenie,
  • sa osvedčila pri liečbe problematickej pleti,
  • sa odporúča pri vypadávaní vlasov.
šalviový olej

Zdroj: Shutterstock®

Použitie šalvie lekárskej

Šalvia je dostupná v mnohých podobách, vďaka čomu ju môžeme využívať rôzne a pre rôzne potreby. Ak si pestujete šalviu, tak si z nej môžete pripraviť šalviový sirup, ktorý môžete pridávať do limonád, no tiež používať ako liek na kloktanie a ošetrenie ústnej dutiny. Odporúčaný je aj odvar na kloktanie, ktorý si vyrobíte z 1 lyžice sušenej šalvie a 250 ml vriacej vody. Šalviu zalejte a nechajte lúhovať 10 minút. Následne ho preceďte a využite na kloktanie. Rovnakým spôsobom sa pripravuje aj šalviový čaj, pri ktorom sa neodporúča presiahnuť dávku 3 šálok denne. Na bolesť hrdla sú skvelé cukríky alebo pastilky bežne dostupné v lekárni.

So šalviou to netreba preháňať, nakoľko vo vysokých dávkach môže poškodzovať pečeň (môže za to tujón). Šalvia takisto nie je vhodná ani pre tehotné, dojčiace ženy a malé deti. Šalviový čaj sa tiež neodporúča konzumovať pred spaním, pretože má stimulujúce účinky.

Zaujme ťa: Ako funguje delená strava? Spoznaj jej princípy, výhody aj nevýhody!

účinky tymianu

Zdroj: Shutterstock®

Čím ohúri tymian a aké sú jeho účinky?

Pestovanie tymianu nie je vôbec náročné. Podľa skúsených pestovateľov ho stačí vysadiť hoci aj do črepníka a pestovať aj na balkóne alebo vo svojej kuchyni. Potrebuje len viac slnečného svetla. Tymian je vďaka svojej výraznej vôni a chuti obľúbený v kuchyni, no čoraz viac sa využíva aj v parfumoch či kozmetických prípravkoch. Zo všetkého najviac sa však osvedčil aj v medicínskom priemysle, a to pre jeho liečivé účinky. Za všetkým treba hľadať účinnú látku obsiahnutú v tejto bylinke, a to je tymol. Tá sa vyznačuje dezinfekčnými účinkami, ktoré bojujú proti baktériám i vírusom. Už Hippokrates pripisoval tejto bylinke liečivé účinky a priaznivý vplyv na dýchacie cesty. Tymian:

  • bojuje proti bronchitíde,
  • lieči boľavé hrdlo,
  • upokojuje hlasivky,
  • pomáha pri rozpúšťaní hlienov,
  • zmierňuje kašeľ.

Táto liečivá bylinka však nepôsobí len na dýchacie cesty. Pomáha tiež pri širokej škále problémov s tráviacim traktom, ako je nadúvanie, bolesť žalúdka či nevoľnosť. Používa sa aj na osvieženie dychu či proti kožným problémom a akné. Tymianový esenciálny olej je nápomocný aj pri kvasinkových infekciách, v aromaterapií proti bolesti hlavy a migréne. Skvelý je aj na masírovanie boľavých svalov a úľavu prinesie aj ženách, ktoré trpia na silné menštruačné kŕče a bolesti.

tymianový olej využitie

Zdroj: Shutterstock®

Ako využiť tymian?

V prvom rade si z neho môžete pripraviť čaj, tinktúru alebo odvar. Nebojte sa však použiť ho aj v kuchyni ako koreninu alebo do nápojov. Ako korenina sa hodí na mäso, ryby, pečené zemiaky alebo zeleninu. Tymian sa tiež osvedčil aj ako repelent.

Ak si chcete pripraviť aj vy takýto prírodný domáci repelent, tak zmiešajte 8 kvapiek tymianového oleja s 1 decilitrom vody. Poriadne premiešajte a prelejte do fľaše s rozprašovačom. Pokojne do fľaše pridajte aj vetvičku tymianu. Pred pobytom v prírode roztok na seba nastriekajte. V prípade, že si už na vás pochutnal nejaký ten komár alebo iný tvor, tak štípanec ošetríte tymianovým olejom.

Na čo si pri tymiane dávať pozor?

Ako pri mnohých bylinkách, tak aj pri tymiane by ste sa mali držať pri zemi a nemali by ste ho užívať vo veľkom množstve. Pozor by si mali dávať najmä tí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. Tymian totižto môže zrážanlivosť spomaliť. Vo veľkom by ho nemali užívať ani tehotné alebo dojčiace ženy.

Zaujme ťa: Čo je propolis? Objav jeho jedinečné účinky a spôsoby využitia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní