Keď budík nezaberá: Kedy sú problémy so vstávaním diagnóza?

Keď budík nezaberá: Kedy sú problémy so vstávaním diagnóza?

Budík zvoní a zvoní a vy ho stále len posúvate o päť minút vpred. Ani po hodine či dvoch sa vám však z postele vstať nepodarilo. Ak sa aj u vás tento nepríjemný ranný scenár opakuje častejšie a častejšie, je čas sa zamyslieť nad tým, či ide len o nadmernú únavu či vlastnú lenivosť, alebo treba hľadať príčinu niekde inde. Aj keď ju odborníci neoznačujú práve za ochorenie, dysania je reálna diagnóza a my vám o nej povieme viac.

Ako Šípková Ruženka

Na to, aby sa nám ráno ťažko vstávalo do práce alebo za inými povinnosťami a stávala sa tak z nás Šípková Ruženka, veľa netreba. Niekedy stačí večer zostať hore o hodinku či dve dlhšie, inokedy môže šarapatu spôsobiť napríklad taká zmena času. Možných dôvodov je teda priveľa, no v niektorých ojedinelých prípadoch nemusí byť problémom len únava. Dysania je v podstate chronická neschopnosť vstať z postele a spája sa s mnohými zdravotnými problémami, najmä s tými psychickými. Je preto nepravdepodobné, že vám lekár dysaniu diagnostikuje, skôr ju bude považovať za symptóm iného ochorenia.

Inšpiruj sa: Problémy so zaspávaním? Predspánková joga môže byť riešením

prečo neviem ráno vstať

Zdroj: Shutterstock®

Spája sa s depresiou

Ľudia, ktorí ráno nedokážu vstať z postele, mávajú často psychické problémy a úplne najčastejšie trpia úzkosťami či hlbokou depresiou. Dysania sa však môže spájať aj s inými, pomerne vážnymi ochoreniami. Mávajú ju ľudia trpiaci na diabetes, chronickú únavu, spánkové apnoe a ďalšie spánkové problémy, ďalej pacienti s problémami so štítnou žľazou, ochoreniami srdca či anémiou, teda nedostatkom železa. 

Rozpoznáte ju ľahko

A ako spoznáte, či ste len unavení alebo či ide skutočne o dysaniu? Ľudia, ktorým sa jednoducho nechce vstať z postele pre únavu či lenivosť sú síce otrávení, musia sa prekonávať a cítia únavu, no pacienti s dysaniou sa skôr zo vstávania cítia vystresovane. Myšlienka toho, že by mali opustiť posteľ ich doslova desí, vysiluje a sužuje. Na dysaniu žiaľ konkrétny liek neexistuje a je potrebné skôr liečiť diagnózu, s ktorou sa u konkrétneho človeka spája. Zmierniť jej symptómy však môžu rôzne aplikácie zaoberajúce sa spánkom a jeho cyklami či to, že večer zaľahnete do postele skôr ako obyčajne, alebo si u nás prečítajte, aké je tajomstvo kvalitného spánku.

Odporúčame: Pozor, kliešte útočia! Ako sa prejavuje kliešťová encefalitída?

- Anketa

MÁTE PROBLÉM S RANNÝM VSTÁVANÍM?

Odpovedalo 186 ľudí  

Doslova ho nenávidím, dysania to však nebude.
47%
Ani nie, vstáva sa mi dobre.
4%
Milujem ranné vstávanie!
2%
Bože, asi mám dysaniu!
48%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 12.05.20 06:59

ĽŠ
karma
100.00

S týmto termínom som sa ešte nestretla. V každom prípade nepríjemná diagnóza.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní