Kedy mám plodné dni? Zisti všetko potrebné o ovulácii

Kedy mám plodné dni? Zisti všetko potrebné o ovulácii

Každá žena by mala vedieť, čo je to ovulácia, kedy nastáva, prečo je tak veľmi dôležitá a nemala by sa podceňovať. Bez ženskej ovulácie by totiž nemohol vzniknúť nový život a na pozore by sa pred ňou teda logicky mali mať aj ženy, ktoré otehotnieť nechcú. Ako vypočítať plodné dni a otehotnieť alebo sa naopak otehotneniu vyhnúť? Prinášame vám všetky dôležité informácie o ženskej ovulácii!

V polovici cyklu

Ovulácia je súčasť menštruačného cyklu, ktorého štandardná dĺžka je 28 dní. Ovulácia nastáva približne v polovici cyklu, kedy vaječníky uvoľňujú vajíčko. Toto vajíčko môže, ale nemusí oplodniť spermia. Oplodnené vajíčko potom putuje do maternice a dochádza k tehotenstvu, neoplodnené vajíčko vychádza z tela von vo forme menštruačnej krvi. Ovulácia teda nastáva približne na 14. deň menštruačného cyklu. Nie každá žena však má presne 28-dňový cyklus, preto sa môže ovulácia mierne posúvať. Prísť teda pokojne môže o deň či niekoľko dní skôr alebo neskôr.

Pozri aj: Prečo oprieť nohy o stenu? Len 20 minút a budú sa diať zázraky!

ovulačný test

Zdroj: Shutterstock®

Bolesti či výtok

Niektoré ženy sa pýtajú, či ovuláciu cítime alebo nejakým spôsobom na svojom tele spozorujeme. Nie každá žena pociťuje symptómy ovulácie, niektoré z nás však vedia celkom presne, kedy k tomuto procesu v tele dochádza. Príznakom môže byť vaginálny výtok, špinenie, citlivé prsia, zvýšená chuť na sex, ale i bolesť v podbrušku podobná menštruačným kŕčom. 

kedy som najplodnejšia

Zdroj: Shutterstock®

Plodné okno

Možno ste už v súvislosti s počatím dieťatka počuli aj o plodnom okne. Nastáva 6 dní pred ovuláciou a počas ovulácie. Plodným oknom tomuto obdobiu hovoríme preto, že počas neho môže žena jednoducho otehotnieť. Je to tak najmä preto, že aj keď samotná ovulácia trvá 12 až 24 hodín po vypustení vajíčka z vaječníkov, spermie majú v ženských útrobách za ideálnych podmienok až viac ako 5-dňovú životnosť. To znamená, že ak budete mať sex niekoľko dní pred ovuláciou alebo v deň ovulácie, môže dôjsť k otehotneniu.

Zaujme ťa: Ako odstrániť atrament z oblečenia? Takto sa škvŕn hravo zbavíš!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 14.01.20 06:22

ĽŠ
karma
100.00

Každá žena by mala vedieť, čo je to ovulácia, kedy nastáva, prečo je tak veľmi dôležitá,...veľmi dobrý článok!

  • 3
Odpovedať

Natália Lobodášová 15.01.20 15:58

NL
karma
105.00

Dobrý článok...

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 17.01.20 19:46

karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Mária Liščinská 31.07.20 14:59

karma
132.00

Záleží aj od dĺžky cyklu, mne to podľa mobilnej aplikácie vychádza každý mesiac s obmenou,..ak mám 28 dňový je to o málinko inak ako keď mám 29 alebo 30 dňový. Je treba si to sledovať. Tiež som spokojná s počítačom - Lady Comp, ktorý môžem len odporúčať. Taktiež pri plánovanom rodičovstve je super Baby Comp. :) Len je treba dodržiavať ak je červená, radšej neriskovať. Pri zelenej je to naozaj skoro 100% ;)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní