Podbeľ liečivý je skvelý na mastnú pleť aj dýchacie ťažkosti!

Podbeľ liečivý je skvelý na mastnú pleť aj dýchacie ťažkosti!

Dnes vám prinášame článok o ďalšej z mnohých liečivých rastlín, ktoré je možné nájsť v prírode. Podbeľ liečivý sa dá zužitkovať rôznymi spôsobmi a pomôže vám pri rozličných zdravotných problémoch.

Trápi vás akné či zápal žíl? S tým a mnohým ďalším vám vie podbeľ ľahko pomôcť. Alebo ste vedeli o tom, že podbeľ má priaznivý účinok na pokožku? Pripravili sme pre vás hneď niekoľko tipov, ako túto žltú rastlinku využiť pre svoje zdravie! Využívajú sa len podbeľové kvety alebo aj podbeľové listy? Aké účinky pripisuje podbeľu tradičná medicína? Zistite viac!

Spoznajte liečivú bylinku podbeľ (Tussilago farfara)

Podbeľ liečivý, často zvaný aj lekársky, je rastlina známa najmä svojou žltou hlávkou. Patrí do čeľade astrovitých a je veľmi populárny u včiel. Výskyt rastliny v okolí je bohatý. Vyskytuje sa na lúkach a poliach či pri potokoch a riekach, pretože obľubuje vlhkú pôdu. Na jeho zber je práve najvyšší čas. Počas marca až mája sa zbierajú kvety a v lete zase mladšie listy.

Kvety zberáme za slnečného počasia. Sušenie podbeľu je vhodné pri teplote do 40 °C. Listy zbierame po odkvitnutí rastliny a rovnako sušíme v tenkej vrstve pri rovnakej teplote. Dôkladne vysušené časti rastliny skladujeme v suchu. 

Účinné látky – zloženie podbeľu

Rastlina obsahuje mnoho skvelých látok, vďaka ktorým má podbeľ liečivé účinky. Ide napríklad o stopy silice, horčiny, organické kyseliny, minerálne látky či triesloviny. Listy dokonca obsahujú zinok a draslík.

Bude vás zaujímať: Onychomykóza: O aké ochorenie sa jedná a ako sa ho zbaviť?

podbeľ zatočí s akné

Zdroj: Shutterstock®

Podbeľ liečivý a jeho účinky:

  • má priaznivý vplyv na sliznice dýchacích ciest,
  • podporuje liečbu ochorení, ako je bronchitída, zápal pľúc,
  • zmierňuje príznaky astmy a zápalov slizníc horných dýchacích ciest,
  • uľahčuje vykašliavanie a uvoľňuje hlieny,
  • podporuje tráviaci systém,
  • uplatňuje sa na žalúdočno-črevné zápaly,
  • tlmí bolesti brucha,
  • zvyšuje chuť do jedla,
  • ide o prírodný protizápalový prostriedok,
  • podporuje hojenie rán a popálenín,
  • hojí povrchové vredy,
  • má priaznivý vplyv na imunitný systém,
  • má antiseptické účinky.

Liečivé recepty z podbeľa

Podbeľ je skvelý pomocník pre zdravé dýchacie cesty, pokožku a ako podpora imunity. Používa sa zvnútra aj zvonka. Máme pre vás niekoľko užitočných rád, ako si z podbeľu pripraviť liek a rozlúčiť sa tak s vašimi zdravotnými problémami:

1. Pleťová maska z podbeľa

Z podbeľu si ľahko pripravíte blahodarnú pleťovú masku. Stačí vám na ňu zopár čerstvo natrhaných listov, ktoré poriadne rozmliaždite. Kašičkou si natrite tvár a nechajte pôsobiť 15 až 20 minút. Následne pleť dôkladne opláchnite.

Listy a aj kvety liečia problematickú pleť vďaka antiseptikám, ktoré obsahujú. Triesloviny pleť stiahnu a sliz ochraňuje pokožku pred zápalmi. Táto maska je preto perfektná pre mastnú, uhrovitú a aknóznu pleť. Pokožke však pomôže aj pri ekzémoch a iných kožných ťažkostiach.

2. Obklady z listov podbeľa

Na čo ešte využiť listy podbeľa? Na vonkajší obklad! Obklad z podbeľu lekárskeho si pripravíte nasekaním a pomliaždením čerstvých lístkov, podobne ako to bolo pri výrobe pleťovej masky. Kašovitú zmes priložte na postihnuté miesto a prípadne obviažte obväzom, pretože je potrebné nechať obklad pôsobiť aspoň hodinu.

Prikladajte na zapálené žily, opuchliny či bolestivé kĺby. Tento obklad pomáha zlepšovať stav predkolenia a dokonca tíši bolesť aj pri reume.

Bude vás zaujímať: Tieto ranné rituály zabezpečia, že budete mať super deň

podbeľ na kašeľ

Zdroj: Shutterstock®

3. Bylinný čaj z podbeľa na kašeľ a iné ťažkosti

Na prípravu podbeľového čaju budete potrebovať buď čerstvé alebo sušené kvety. Pri čerstvých kvetoch a listoch si odoberte asi 10 gramov, ktoré následne prevarte v 2,5 deci vody. Ak máte poruke iba sušené kvety, do dvojdecového pohárika vám bude stačiť jedna čajové lyžička.

V oboch prípadoch nechajte čaj vylúhovať okolo 10 minút a potom ho preceďte. Pokojne si ho môžete osladiť lyžičkou medu. Pri akútnych stavoch sa užíva dvakrát denne.

Tento čaj vám vyhrá boj nad suchým a dráždivým kašľom, čiernym kašľom, migrénou či chrípkou. Je vhodný pri zahlienení priedušiek aj pľúc a zápaloch dýchacích ciest. Výrazne pomáha pri astme a oslabenej imunite. Podbeľový čaj taktiež predstavuje pomoc pri problémoch s hrubým črevom, napríklad pri rôznych zápalových ochoreniach alebo vredoch.

Odporúčame: Štýlová misska Kristína Činčurová: Tieto kúsky musíte mať aj vy!

liečivé účinky podbeľu

Zdroj: Shutterstock®

Na čo si dávať pri užívaní podbeľa pozor

Podbeľ liečivý nemusí mať pozitívne účinky na všetkých. Nesiahajte po ňom, ak ste alergický na rastliny tohto typu, teda rastliny z čeľade astrovitých. Podbeľ nie je vhodný ani pre tehotné a dojčiace ženy.

Ak sa ním liečite, nepoužívajte ho viac ako 4 až 6 týždňov. Vždy si dajte aspoň krátku časovú pauzu, než po ňom siahnete opäť. Je to z toho dôvodu, že jeho listy obsahujú alkaloidy, aj keď len v nepatrnom množstve. Sušením rastliny sa toto množstvo ešte znižuje. I tak platí, že podbeľ treba užívať s rozumom.

Bude vás zaujímať: Koniec tínedžerskej drámy: Unikátna vakcína proti akné bude realitou

Článok aktualizovaný 16.4.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Kelemenová 20.04.17 07:25

SK
karma
86.00

verím v zázračnú silu byliniek.... pestujem si ich doma a používam ich aj do talianskych jedál.... pijeme len bylinkové čaje... môžem povedať, že chorí sme už neboli zopár rokov..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.04.17 19:18

MM
karma
100.00

chodila som so svokrou zbierať podbeľ, sama sa teraz neviem prinútiť, využívam len bylinky z vlastnej záhrady

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 21.04.17 17:09

IM
karma
100.00

ako decko som ho zbierala

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 22.04.17 15:15

SK
karma
114.00

bylinky máme nasušené každý rok, taktiež podbeľ nechýba, takýto čajík je najlepší

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní