DIY očný krém, ktorý zatočí nielen s kruhmi pod očami! Ako si ho vyrobiť?

DIY očný krém, ktorý zatočí nielen s kruhmi pod očami! Ako si ho vyrobiť?
  • 17.01.2021
  • Michaela Kožáková

Vrásky, tmavé kruhy, vačky pod očami, opuchy – tieto problémy trápia mnoho žien. Nakupujeme drahé prípravky, séra i krémy v nádeji, že sa nám podarí odstrániť tieto nedokonalosti na našej tvári. Mnohé z nás trávia hodiny v kozmetických salónoch a podstupujú rôzne procedúry. Popisom na obaloch výrobkov alebo výrazom v reklamách veľakrát ani nerozumieme, ale myslíme si, že čím je cena vyššia, tým je i účinnosť týchto zázračných produktov väčšia. Nie vždy to tak musí byť. 

Faktom je, že vrásky, ale aj kruhy pod očami sa dajú „liečiť" jednoduchými domácimi prostriedkami a, samozrejme, pravidelnou starostlivosťou. Jedným zo spôsobov je výroba domáceho kávového očného krému, ktorý je lacný, efektívny a neobsahuje chemikálie. 

Pozri aj: Prečo piť zázvorový čaj? Pomáha pri týchto zdravotných problémoch!

Kofeín

Zdroj: shutterstock

Silný antioxidant - kofeín

Kofeín sa považuje za jednu z najsilnejších zložiek v boji proti vráskam a je vynikajúci pre tvorbu kolagénu. Káva je skvelým zdrojom kofeínu, ktorý mnoho značiek používa vo svojich výrobkoch proti starnutiu. Kombinácia kofeínu a látok vo forme éterických olejov je základom pre  zvrátenie prejavov starnutia a na získanie zdravej pokožky.

Kofeín podľa odborníkov patrí medzi najefektívnejšie ingrediencie, ktoré môžete použiť na potlačenie vačkov pod očami a tmavých kruhov v očnom okolí. Jeho protizápalové vlastnosti znižujú opuchy zúžením krvných ciev pod okom. Voľné radikály sú zodpovedné za poškodenie pokožky, pigmentové škvrny, predčasné starnutie pokožky a vrásky. Káva vďaka svojim antioxidačným účinkom pomáha minimalizovať vplyv voľných radikálov na pokožku, tiež redukuje vrásky a jemné linky. Pravidelné nanášanie kávy môže vašu pokožku napnúť a rozjasniť.

DIY očný krém s kávou

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vyrobiť kávový očný krém?

Čo potrebujeme:

  • ½ čajovej lyžičky včelieho vosku
  • 2 polievkové lyžice bambuckého masla
  • 3 lyžice lúhovaného kávového oleja (3-4 polievkové lyžice mletej kávy, mandľový olej)
  • 1 čajová lyžička šípkového oleja
  • 3 kapsuly vitamínu E
  • 7 kvapiek harmančekového éterického oleja
  • ½ čajovej lyžičky jojobového oleja

Výroba lúhovaného kávového oleja:

Mletú kávu (najlepšie priamo z mlynčeka) zalejeme mandľovým olejom tak, aby kávová usadenina bola ponorená. Nádobu uzatvoríme a necháme lúhovať 5-7 dní na tmavom mieste. Ak chcete tento proces urýchliť, môžete túto zmes povariť na miernom ohni asi 15 až 30 minút (vtedy je lepšie použiť olivový olej). Nakoniec olej s použitím gázy precedíme do inej nádoby.

Ako na očný krém?

Vo vodnom kúpeli roztopíme včelí vosk s bambuckým maslom. Občas zmes premiešame, kým sa všetko neroztopí a nespojí. Keď sa oleje a maslo rozpustia, odstavíme ich. Do misky pridáme olej s obsahom kávy, šípkový, jojobový, éterický olej a vitamín E. Dobre premiešame. Skladujeme ju vo vzduchotesnej sklenenej nádobe pri izbovej teplote.

Očný krém

Zdroj: shutterstock

Ako ho aplikovať?

Pred aplikáciou očného krému si starostlivo umyte a očistite tvár. Po osušení tváre naneste všetky séra alebo tonery, ktoré normálne používate. Očný krém by mal byť to posledné, čo pri svojej starostlivosti o pleť na ňu nanesiete. Vezmite si trochu krému, jemne a pomaly masírujte  končekmi prstov okolie vašich očí. Nechajte pokožku krém vstrebať. Tento krém je na olejovej báze a môže byť pre denné nosenie trochu ťažký. Ak máte pocit, že vás očný krém štípe v očiach, skúste si ho dať večer, nie tesne pred spaním, aby mal čas vstrebať sa. 

Neprehliadni: TOP recepty na domáce pleťové vody: Tvoja pleť si ich ihneď zamiluje!

Zdroj foto - úvodná koláž: pinterest.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 17.01.21 07:01

ĽŠ
karma
100.00

Inšpiratívna "liečba".

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.01.21 20:12

karma
109.00

Vačky,ani tmavé kruhy nemám...vrásky mám,takže receptík sa zíde :-)

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 10.02.22 22:31

karma
106.00

Výroba očného krému je dosť náročná ohľadom ingrediencií.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní