Domáce naparovanie pleti pre všetky dámy: DIY bylinný kúpeľ na omladenie i rozjasnenie

Domáce naparovanie pleti pre všetky dámy: DIY bylinný kúpeľ na omladenie i rozjasnenie

Už dlhé roky sa hovorí o saunovaní a o tom, aký má samotná sauna blahodarný vplyv na náš organizmus. A nehovoríme len o zdravotných účinkoch sauny, ale aj o jej pozitívnom vplyve na našu pokožku či psychické zdravie. No okrem sauny sa posledné roky hovorí aj o parnom kúpeli, respektíve o naparovaní pleti, čo má mať nemalý vplyv na zdravie a krásu našej pleti.

Samotné naparovanie pleti je uznávaným kľúčom k zvýšeniu krvného obehu, zjemneniu pokožky a otvoreniu pórov, čo umožňuje lepší prienik následne použitých pleťových prípravkov do pokožky a jej hlbších častí. Práve preto aj pri ošetrení pleti v kozmetickom salóne kozmetičky častokrát volia naparenie pleti ako základný krok pred samotným ošetrením, a to bez ohľadu na typ pleti klientky.

Určite nám teda dáte za pravdu, že je vhodné dopriať si čas od času saunový rituál a rovnako aj rozmaznávanie v kozmetickom salóne. Avšak svoju malú oázu radosti si môžete spraviť aj doma. Mnohé kozmetičky odporúčajú domáci parný kúpeľ s využitím byliniek, ktoré majú rovnako pozitívny vplyv na našu pokožku. Avšak pozor, naparovanie pleti nie je vhodné podstupovať každý deň.

ako naparovať pleť

Zdroj: Shutterstock®

Zásady domáceho naparovania pleti

  1. Začnite poriadnym vyčistením pleti. Kozmetičky odporúčajú aspoň 2-stupňové čistenie prostredníctvom rôznych pleťových prípravkov. V prvom rade použite odličovač make-upu a v druhom zase čistiaci gél alebo penu.
  2. Naparovanie pleti by nemalo trvať dlhšie ako 10 minút.
  3. Na naparovanie potrebujete odolnú misku, vriacu vodu a dostatočne veľký uterák na prekrytie ramien, hlavy a misky.
  4. Pleť nie je vhodné naparovať, ak je extrémne citlivá alebo podráždená. Rovnako naparovanie nepodstupujte po slnení sa, pretože pokožka by sa vám mohla začať rýchlo  olupovať.

Naparovanie pleti má aj ďalšiu výhodu, ktorú by sme mohli spojiť s našim zdravím. Podľa mnohých, ktorí takéto domáce naparovanie vyskúšali, je rovnako nápomocné aj pri uvoľňovaní dutín, vďaka čomu sa zlepší vaše dýchanie. Obzvlášť vhodné je naparovanie aj pri chrípke a upchatých dutinách.

Neprehliadni: 3 tipy ako sa odlíčiť bez použitia kozmetiky. V núdzi ťa zachránia potraviny!

bylinkový parný kúpeľ

Zdroj: Shutterstock®

• Rozmarínovo-harmančekový parný kúpeľ pre zrelú pleť

Dajte prevariť približne 4 poháre vody. Po zovretí ju prelejte do odolnej nádoby a pridajte lyžicu sušeného rozmarínu, 1 lyžicu harmančeka a 1 kvapku kadidlového esenciálneho olej.

Po naparení pleti sa odporúča na pleť naniesť liftingovú pleťovú masku, hydratačnú masku alebo inú masku vhodnú pre zrelú pleť. Zložky v nej obsiahnuté sa do pleti lepšie „vpijú“ čím budú výsledky viac viditeľné.

• Čajovníkovo-bazalkový parný kúpeľ pre aknóznu pleť

Do vriacej vody pridajte 3 kvapky tea tree oleja (čajovníkového oleja) a zopár lístkov čerstvej bazalky. Naparujte sa 5 až 10 minút. Po naparovaní je vhodné na pleť naniesť čistiacu pleťovú masku, najlepšie takú, ktorá obsahuje íly, poprípade čierne uhlie. Maska pomôže odstrániť čierne bodky, pleť detoxikovať a zmierniť zápaly. Rovnako je v tomto účinný aj čajovníkový olej.  

• Rozmarínový a matcha parný kúpeľ pre rozjasnenie pleti

Zamiešajte do vriacej vody 2 lyžice matcha prášku a 2 kvapky esenciálneho oleja z rozmarínu. Naparovanie pomáha otvoriť póry, pričom chlorofyl obsiahnutý v matcha prášku pomáha vytiahnuť všetky nečistoty z hĺbky pórov. Preto je vhodné po parnom kúpeli dopriať si navyše masku s obsahom matcha. Rozmarín zase zlepšuje cirkuláciu, čím pleť získava prirodzenú žiaru.

Zaujme ťa: Čo je Heraldova škvrna (pityriasis rosea)? Kožné ochorenie sa môže objaviť u kohokoľvek!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 02.10.21 06:35

ĽŠ
karma
100.00

Malú oázu radosti si môžeme spraviť aj doma. Výborné tipy!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 02.10.21 10:17

MC
karma
109.00

Stará osvedčená metóda za trochu námahy a malo peňnazi stojí za to.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 02.10.21 19:31

ZS
karma
100.00

Ja som to nikdy neskúšala

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 04.10.21 18:07

karma
108.00

Pamatam si ked som bola este mala ako si moja mama naparovala tvar. Pouzivala repikovy odvar.

  • 0
Odpovedať

Lenka Křižáková 08.10.21 07:22

LK
karma
-1.00

Ja to doma občas robím, tiež je to dobré aj na dýchacie cesty

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 13.03.24 20:30

karma
-1.00

Raz za čas a hlavne kedsomprechladnuta naparujem sa takto od detstva

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní