Poznáš gua sha kameň? Zisti, prečo je to TOP pomôcka na masáž tváre!

Poznáš gua sha kameň? Zisti, prečo je to TOP pomôcka na masáž tváre!

Domáce masáže tváre dokážu byť pre našu pleť prospešnejšie, než by sme čakali. Ak si na ne nájdeme čas pravidelne, pomerne v krátkom čase môžu výrazne zlepšiť vzhľad našej pleti. A spolu s kvalitnou kozmetikou tiež môžu pomôcť trošku zabojovať so známkami starnutia. Masáž tváre však má i relaxačné účinky, razom pomôže upokojiť nervovú sústavu a uvoľniť napätie. Hoci takúto masáž možno pleti dopriať i pomocou prstov, dnes sú dostupné aj rôzne pomôcky. Jednou z nich je aj takzvaný gua sha kameň. Už ste o ňom počuli? 

Čo je gua sha kameň?

Gua sha (čítaj gvaša) predstavuje relaxačnú, prírodnú, alternatívnu masážnu techniku. Možno ju označiť za veľmi starú liečebnú metódu, respektíve terapiu, ktorej pôvod nájdeme v Číne. Jej princíp spočíva v trení a masírovaní pokožky na to určenými nástrojmi, čím sa okrem iného podporuje prúdenie lymfy. Gua sha využíva jemné ťahy, ktoré napomáhajú stimulovať špecifické energetické linky a body pozdĺž tváre, čo má priaznivý vplyv na zdravý tok lymfy a uvoľnenie toxínov. 

Na masáž sa využívajú takzvané gua sha kamene, ktoré sa vyrábajú z rôznych materiálov (minerálov alebo krištáľu), napríklad z ruženínu. Rovnako majú rôzny tvar (napríklad tvar srdiečka alebo polmesiaca), tvarované sú spravidla tak, aby kopírovali štruktúru kostí a línie tváre. Gua sha kamene môžu byť použité nielen na masáž tváre, krku a dekoltu, ale aj chrbta, ramien či nôh. Tvar kameňa tak môže závisieť aj od toho, na aké masáže je určený, každá jeho hrana má zvyčajne iné využitie. Sú skrátka navrhnuté tak, aby sa prispôsobili anatómii tváre, respektíve tela. 

Slovo gua pritom môžeme z čínštiny preložiť ako škrabať či zoškrabať. Slovo sha má viacero významov, najčastejšie sa však stretávame s významom výsev. V praxi to znamená, že masáž napomáha takpovediac zoškrabať z tela ochorenia, neduhy, odpad a podobne. 

Odporúčame: Sinica, ktorá lahodí pleti: Aké účinky má spirulina?

gua sha kamene

Zdroj: Shutterstock®

Aké účinky má masáž gua sha kameňom?

Domáce masáže tváre gua sha kameňmi sú v súčasnosti stále populárnejšie. Niet sa však čomu čudovať, keďže majú rôznorodé blahodarné účinky na pleť. Ako sme spomenuli vyššie gua sha masáž má priaznivý vplyv na tok lymfy, celkovo však zlepšuje mikrocirkuláciu a prekrvenie tkanív. Vďaka stimulácii krvného obehu sa zvýši prísun kyslíka a živín do pokožky. Okrem toho gua sha kamene rovnako napomáhajú odvádzať z pokožky toxíny, ako aj uvoľňovať stuhnutosť a napätie v tvárových svaloch. 

Sú skvelým pomocníkom pre starnúcu pleť, respektíve znižujú výskyt prejavov starnutia na pokožke. Masáž týmito kameňmi predstavuje akýsi prírodný facelifting. Napomáha vyhladzovať jemné vrásky, spevňovať kontúry tváre a pôsobí proti ochabovaniu pleti. Gua sha kamene však ani zďaleka nie sú len pomocníkom pre starnúcu pleť. Pripisované sú im aj nasledujúce účinky:

  • zlepšujú stav aknóznej a problematickej pleti – podporujú hojenie,
  • pôsobia proti opuchom (napríklad v okolí očí),
  • zmierňujú vzhľad hyperpigmentácií na pleti,
  • celkovo rozjasňujú tón pleti,
  • zmierňujú napätie medzi obočím,
  • bojujú proti tmavým kruhom pod očami.

Odporúčame: Pupočník ázijský a jeho účinky na pleť: Tajná zbraň proti starnutiu?!

masáž tváre

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na výber kameňa!

Ako sme spomínali vyššie, gua sha kamene sú vyrábané z rôznych materiálov a v rôznych tvaroch. Najčastejšie sa stretávame s kameňom v tvare asymetrického srdiečka. Tento tvar je jednoduchý, ale veľmi praktický. Je len na vás, či zvolíte kameň navrhnutý pre konkrétnu časť tváre alebo typ masáže, alebo sa rozhodnete radšej pre multifunkčného pomocníka. Rozhodne však klaďte dôraz na voľbu materiálu. Vyhýbajte sa nekvalitným masážnym pomôckam, na ktoré vás môže upozorniť až veľmi nízka cena.

Plastové náhrady sa nevyrovnajú kvalitným prírodným kameňom, ktoré majú neraz príjemné chladivé vlastnosti. Vhodnými materiálmi sú napríklad ruženín, jadeit, ametyst, aventurín či nefrit. Nemožno zabúdať ani na to, že samotným kameňom sú pripisované rôzne vlastnosti a ozdravné účinky.  

Základné pravidlá masáže:

  • Pokožku tváre, krku a dekoltu pred masážou vždy dôkladne vyčistíme a ošetríme vhodným prípravkom, napríklad pleťovým olejom alebo sérom. Je dôležité, aby kameň dobre kĺzal po pokožke.
  • Pri masáži kameň vždy držíme približne v 15-stupňovom uhle, čiže takmer ležato. Nikdy na tvár netlačíme kolmo niektorou hranou kameňa. 
  • Intenzitu tlaku upravujeme počas masáže podľa toho, ako je to príjemné. Kožu netlačíme silno (pocity bolesti sú nežiaduce), ale ani slabo. Jemné začervenanie je bežné, zakrátko zmizne.
  • Každý ťah pri masáži opakujeme aspoň trikrát. Celkovo môže masáž trvať pár minút, napríklad 5 až 10 minút. Dôležité je ju však pravidelne opakovať, pokojne 2- až 5-krát týždenne. 
  • Po masáži nezabúdame gua sha kameň očistiť, najlepšie pod prúdom teplej vody, prípadne s použitím jemného mydla. 

Odporúčame: Typy akné: Ako rozlíšiť akné u dospelých, detí, podľa príčiny či prejavov?

Ako postupovať pri masáži tváre?

Okrem vyššie spomínaných základných zásad je pri masážach gua sha kameňmi dôležité dodržiavať ešte jedno pravidlo, a tým je rešpektovanie masážnych línií. Vo všeobecnosti sa používajú ťahy zdola nahor a od stredu smerom von. Spomenutý ťah zdola nahor aplikujeme napríklad pri masáži krku, čiže smerujeme od dekoltu k brade. Kožu na krku smerom dolu nesťahujeme.

Čelo v prostrednej časti rovnako masírujeme zdola nahor, a to od obočia smerom k vlasom, smerom k vonkajším stranám čela ťahy smerujeme jemne do oblúka smerom von. Okolie očí môžeme masírovať do kruhu, a to od koreňa nosa cez nadočnicové oblúky a následne pod očami od vonkajších kútov očí smerom k počiatočnému miestu. 

Pravú a ľavú stranu tváre, respektíve líc, masírujeme veľkými poloblúkmi cez lícne kosti od stredu tváre smerom von a od brady smerom k spánkom. Nosovoústne ryhy masírujeme smerom od brady okolo úst až k nosu. Dnes však už nájdeme na internete mnoho videonávodov, ako na domácu gua sha masáž. Jednoduchú, ale účinnú gua sha masáž tváre si môžete urobiť aj s pomocou videa vyššie. Je totiž oveľa lepšie niečo raz vidieť, ako niekoľkokrát počuť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 24.09.21 07:21

ĽŠ
karma
100.00

Gua sha kamene naozaj ani zďaleka nie sú len pomocníkom pre starnúcu pleť.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 30.10.21 12:24

KK
karma
105.00

už som o ňom niekde počula, ale ešte som neskúšala

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 09.11.21 06:57

karma
108.00

Tento kamen dom zatiaľ neskusala. Mam doma len jade roller.

  • 0
Odpovedať

Andrea Hazuchová 09.11.21 15:20

AH
karma
-1.00

Nepoznám
Zaujímavé kamene

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 27.04.23 14:28

karma
110.00

Zaujímavé, tiež som videla len Roller z minerálovov na tvár, ak by som si kúila siahnem po ruženínovom. :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní