Striebro v kozmetike – ktoré problémy s pleťou pomôže skrotiť?

Striebro v kozmetike – ktoré problémy s pleťou pomôže skrotiť?

Máloktoré ženy sa narodili s dokonalou pleťou, s ktorou by nepotrebovali riešiť žiaden problém. Rastúcim vekom vždy prichádza minimálne problém s vráskami, čo je úplne prirodzené. Menej šťastné žienky však musia bojovať s viacerými ťažkosťami s pleťou. K tým častejším by sme mohli zaradiť napríklad akné, čo je jedno z najrozšírenejších chronických ochorení kože. Prípadne ženy nemusí trápiť priamo aknózna pleť, ale práve problematická pleť so sklonom k tvorbe rôznych aknóznych prejavov, vyrážok, rozšírených pórov či zapálených miest na pleti.

Neraz máva tento typ pleti i problém s nadmerným mastením. K rozvoju prejavov aknóznej alebo problematickej pleti pritom môžu prispievať mnohé vnútorné aj vonkajšie faktory. Spomenúť môžeme nedostatočné čistenie pleti, ktoré je inak dôležité pre odstránenie všetkých baktérií a nečistôt z povrchu kože, ktoré môžu pleť zhoršovať, ako aj hormonálne vplyvy či spôsob stravovania. Čo môže pomôcť v boji s rôznymi aknóznymi prejavmi či nedokonalosťami pleti? Na pomoc prichádza striebro!

Pozri aj: Čo sú ceramidy? Zisti, prečo sú vítané i v tvojej kozmetike!

striebro

Zdroj: Shutterstock®

Čo ste o striebre možno nevedeli

Striebro je známe predovšetkým ako vzácny kov, ktorý sa využíva v šperkárstve. Jeho uplatnenie je však omnoho širšie. Striebro, latinsky Argentum (značka Ag), je ušľachtilý kov, ktorý je človekom využívaný už od staroveku. V minulosti bol tento kov využívaný ako platidlo, v starovekom Egypte či stredovekej Európe mal neraz dokonca vyššiu hodnotu ako zlato.

Celé stáročia boli striebru údajne pripisované rôzne magické sily. Podľa povier pomáhalo odháňať zlých duchov, podporovalo uzdravenie a prinášalo šťastie. V modernejších dobách našlo pre svoje vlastnosti striebro uplatnenie v mnohých odvetviach priemyslu. Z bežných kovov má napríklad najlepšiu elektrickú a tepelnú vodivosť, okrem toho je dobre spracovateľné (dá sa dobre kuť a odlievať).

Často sa využíva ako súčasť rôznych zliatin, napríklad býva prímesou zlata, ktorému dodáva väčšiu pevnosť i krajšiu farbu. Striebro sa dnes používa v elektronickom priemysle, napríklad pri výrobe CD a DVD nosičov, tiež vo fotografickom priemysle. Nájdeme ho v batériách s dlhou životnosťou i kvalitných zrkadlách.

Účinky striebra na pleť

Striebro však našlo uplatnenie aj v kozmetickom priemysle a dermatológii. Jedným z hlavných dôvodov je najmä jeho dezinfekčný a antibakteriálny účinok. Striebro pôsobí na bunkové membrány baktérií, čo spôsobuje rozpad buniek a teda ničenie baktérií. 

Hlavné benefity striebra v kozmetike:

  • pôsobí antimikrobiálne a dezinfekčne – ničí baktérie, vírusy a plesne,

  • keďže ničí široké spektrum mikroorganizmov, prispieva k prevencii infekcií,
  • zostáva na pokožke, kde vytvára dlhodobú ochranu pred mikroorganizmami,
  • pôsobí protizápalovo,
  • zmierňuje podráždenie pokožky,
  • zmierňuje svrbenie pokožky,
  • zlepšuje stav aknóznej pleti,
  • urýchľuje hojenie kože.

Odporúčame:  Najkrajšia letná farba na vlasy: Táto sa vraj hodí každej žene

starostlivosť o pleť

Zdroj: Shutterstock®

Striebro v kozmetike

V kozmetike, dermatológii a celkovo v oblasti medicíny a farmaceutickom priemysle sa môžeme stretnúť so striebrom v rôznych formách. Pomerne známe je napríklad koloidné striebro, čo je striebro, ktorého molekuly sú rozptýlené v čistej vode, čo sa obvykle dosahuje takzvanou elektrolýzou. Tieto molekuly sú pri určitej veľkosti schopné prenikať do živých buniek a vnútra patogénov, čím podporujú liečebný proces na bunkovej úrovni.

Koloidné striebro sa pri použití zvonka uplatňuje najmä pri liečbe rôznych kožných problémov (akné, ekzémy), ale aj pri gynekologických kvasinkových infekciách či plesňových ochoreniach. Za určitých okolností je možné aj jeho vnútorné použitie. 

V súčasnej dobe sa však pomerne často stretávame aj s takzvaným mikrostriebrom. Ide o technologicky upravené striebro vo forme prášku, ktoré sa pridáva do rôznych kozmetických produktov, napríklad pleťových krémov a rôznorodých liečivých mastí (napr. na starostlivosť o pokožku pri dermatitídach či psoriáze).

Okrem toho však môžeme rovnako naraziť v kozmetike na striebro vo forme vločiek. Strieborné vločky sú dokonca dostupné i samostatne, pričom je ich možné používať na domáce ošetrenie pleti, napríklad s použitím pleťového oleja alebo krému. 

- Anketa

MÁTE SKÚSENOSTI SO STRIEBROM V KOZMETIKE?

Odpovedali 3 ľudia  

Áno, nejaký kozmetický produkt so striebrom som už skúšala.
67%
Nie, ale určite by som rada takúto kozmetiku otestovala.
33%
Nie a ani ma to neláka.
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 09.06.22 17:49

karma
-1.00

Zas som sa dozvedela veľa zaujímavého

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní