Vitamín C je požehnaním pre pleť! Ale, po akej koncentrácii siahnuť? Je vyššia lepšia?

Vitamín C je požehnaním pre pleť! Ale, po akej koncentrácii siahnuť? Je vyššia lepšia?

Už dlhé roky sa používa v starostlivosti o pleť. Nie je teda žiadnym prekvapením, že sa s ním stretávame všade. Je požehnaním pre našu imunitu, ale aj pleť. Obsahujú ho rôzne pleťové krémy, séra a dokonca aj iné prípravky, ktoré sú určené na starostlivosť o pleť. No nájdete ho aj v čistej forme v podobe koncentrátu. Takto dokáže svoje účinky na pleť preukázať v plnej sile.

V jednoduchosti a rýchlosti povedané, vitamín C je silný antioxidant, o ktorom je známe, že rozjasňuje pleť, bojuje proti poškodeniu voľnými radikálmi a podporuje tvorbu kolagénu. Avšak, ako to býva, na trhu nájdeme veľké množstvo koncentrátov, ktoré obsahujú rôzne množstvo vitamínu C. Po akom teda siahnuť? Platí, že čím je vyššia koncentrácia vitamínu C v prípravku, tým sú jeho účinky lepšie?

Pozri aj: „Liek“ na suché a popraskané pery v zime: Skús LIP SLUGGING zo sociálnych sietí

Prečo je vitamín C svätým grálom v starostlivosti o pleť?

Vitamín C je horúcou témou, o ktorej sa hovorí, pretože má veľa preventívnych a udržiavacích účinkov. Ak siahnete po nejakom prípravku s jeho obsahom alebo priamo po čistom koncentráte, pravdepodobne vás zaujmú účinky, ktoré popisujú výrobcovia, ako je spevnenie, rozjasnenie, podpora kolagénu. A práve to dokáže nalákať, aby sme vitamín C zaradili do starostlivosti o pleť.

Výhodou vitamínu C je, že je antioxidantom, takže bojuje proti voľným radikálom, ktoré rozkladajú kolagén a elastín prítomný v pokožke. Vitamín C je prirodzene prítomný v pokožke, kde zvyšuje tvorbu kolagénu a hladinu antioxidantov. Môže chrániť pokožku pred poškodením UV žiarením. Tiež udržiava kožnú bariéru, ktorá zabraňuje prenikaniu dráždivých látok do pokožky, a pomáha zadržiavať vodu pre správnu hydratáciu pokožky.

Medzi jeho účinky môžeme zaradiť:

  • hydratáciu pleti,
  • rozjasnenie pokožky,
  • často sa používa na zmiernenie hyperpigmentácii,
  • odporúča sa pre zjemnenie tmavých kruhov pod očami,
  • podporuje tvorbu kolagénu,
  • chráni pred fotostarnutím,
  • pomáha predchádzať ochabnutiu kontúr tváre,
  • môže chrániť pred poškodením slnkom.

Avšak, je dôležité, ako vitamín C pleti doprajete. Nestačí iba zvýšiť konzumáciu rôznych druhov ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú najvyššie množstvo spomínaného vitamínu. Je to preto, že epidermis, najvrchnejšia vrstva kože, nemá cievy, ktoré by posielali živiny do kožných buniek.

Výskumy však preukazujú, že najlepšou voľbou je lokálna aplikácia vitamínu. To znamená, že vitamín C by mal byť aplikovaný priamo na pokožku. V jednej štúdii sa zistilo, že lokálne podávaný vitamín C zvýšil tvorbu kolagénu u účastníkov štúdie vo všetkých vekových skupinách. Účastníci štúdie zaznamenali účinky po 40 dňoch liečby, výraznejšie účinky zaznamenali po 60 dňoch.

Zaujme ťa aj: Kyselina ferulová v kozmetike – prečo ju vyhľadávať v pleťových prípravkoch?

Aká koncentrácia vitamínu C je najlepšia?

Vo výrobkoch môžeme nájsť 5 až 20 % obsah vitamínu C, teda kyseliny askorbovej. Mohlo by sa zdať, že v tomto prípade je najlepšie voliť zlatú strednú cestu, a teda prípravky s obsahom 10 % koncentrácie daného vitamínu. Avšak, určite sa týmto pravidlom netreba riadiť. Dôležité je v prvom rade poznať svoju pleť a hlavne typ pleti. Citlivá pleť nemusí znášať vysoké koncentrácie vitamínu, kdežto napríklad mastná alebo zmiešaná pleť, môže akceptovať aj vyššie koncentrácie.

Neznamená teda, že viac je vždy lepšie. Vitamín C v nevhodne zvolenej koncentrácii môže prispieť k vzniku podráždenia pleti, čo sa môže prejaviť začervenaním, zvýšenou citlivosťou či svrbením.

Dermatológovia však uvádzajú, že dôležitejšia ako koncentrácia vitamínu C je forma, po ktorej siahnete. Vitamín C totižto zoženiete v prášku, v prípravkoch na báze vody či v iných suspenziách, ktoré vodu neobsahujú. Tiež platí, že je rovnako dôležitá aj pravidelnosť používania, aby ste účinky vitamínu C na svojej pleti pocítili. Vo všeobecnosti sa odporúča koncentrát nanášať ráno na očistenú pleť pred aplikáciou hydratačného krému alebo ochranného krému s SPF faktorom.

Kto by mal vitamín C zaradiť do starostlivosti o pleť?

V tomto prípade neexistujú žiadne rozdiely. Po vitamíne C by mal siahnuť každý, kto si chce užívať mladistvejší vzhľad. Platí, že vitamín C by mali používať všetci bez ohľadu na svoj vek. A najmä tí, čo sú vystavovaní riziku poškodenia pokožky vplyvom slnečného žiarenia, nakoľko vitamín pomáha minimalizovať množstvo poškodenia pokožky vplyvom slnečného žiarenia.

Treba si tiež uvedomiť, že vitamín C plní dvojitú funkciu – chráni pokožku a pomáha problémovým oblastiam regenerovať sa. Pôsobí preventívne v tom zmysle, že chráni pleť pred poškodením slnkom a známkami starnutia, ako sú vrásky. Pomáha tiež podporovať kolagén a zvyšuje jeho prirodzenú tvorbu.

Zaujme ťa aj: Ako často používať retinol? Pozor, prílišné používanie môže skôr uškodiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Sivová 10.02.23 10:00

MS
karma
100.00

Mne sa tá vyššia koncentrácia neosvedčila. Pleť reaguje citlivo, až alergicky.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 10.02.23 16:28

MM
karma
100.00

aj tu platí - všetko s mierou

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 12.02.23 04:11

karma
107.00

Zlatá stredná cesta aj v tomto prípade..

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 13.02.23 23:53

MR
karma
114.00

používam len krémy s vitamínom C

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní