TOP strihy vlasov pre dlhú tvár – aký účes sadne tvojmu typu tváre?

TOP strihy vlasov pre dlhú tvár – aký účes sadne tvojmu typu tváre?

Pri výbere strihu vlasov sa môžeme riadiť podobnými pravidlami, ako pri výbere strihov oblečenia. Skrátka, vždy je potrebné voliť hlavne to, čo nám sedí. Síce sa nám môže vo všeobecnosti páčiť áčková sukňa či blúzka s balónovými rukávmi, no ak to nie sú vhodné kúsky pre náš typ postavy, pravdepodobne sa v nich nikdy nebudeme cítiť najlepšie. Nevhodný strih oblečenia totiž razom zvýrazní i najmenší nedostatok postavy, a to aj ten, o ktorom sme ani netušili alebo si ho doteraz nevšímali.

Platí, že to, čo vyzerá dobre na jednej žene, nemusí tak vyzerať aj na inej. No a pri vlasoch vlastne platí to isté. Pri výbere strihov vlasov a rôznych účesov je vhodné brať do úvahy aj typ svojej tváre. Niektoré ženy majú totiž výrazne okrúhlu tvár s oblými líniami, na tvári inej ženy zase možno pozorovať výrazné hrany. Niektoré ženy majú výraznejšie čelo, iné zase spodnú časť tváre.

Správny strih vlasov dokáže potlačiť črty, ktoré majú byť potlačené a naopak zvýrazniť časti, ktoré treba zvýrazniť, čím vytvoria napohľad symetrickejšiu tvár. Napríklad v prípade dlhej tváre dokáže vhodne zvolený účes vyrovnať pomer medzi šírkou a dĺžkou hlavy, čím opticky eliminuje problém s pretiahnutou tvárou. Máte dlhšiu tvár i vy? Pozrite sa na to, ktoré účesy vám najviac pristanú. 

Odporúčame: TOP farby na vlasy pre rok 2022 – v kurze budú viaceré odtiene hnedej

Vlasy s rovnou ofinou

Snáď nič lepšie nevyváži dlhšie črty tváre ako ofina, nech je zvyšok vlasov strihaný akokoľvek. Kratšie, stredne dlhé aj dlhšie vlasy s ofinou sú skrátka perfektnou voľbu pre dlhšiu tvár. Ofina totiž predstavuje rýchly a jednoduchý spôsob, ako skrátiť čelo, vďaka čomu bude tvár pôsobiť symetrickejšie. A v podstate nezáleží na tom, aký strih ofiny zvolíte.

Moderná je teraz tupo strihaná rovná ofina, buď hustejšia alebo redšia. Nič však nepokazíte ani ofinou nabok. K najväčším trendom však patrí aj záclonová ofina (curtain bangs), ktorá rámuje tvár z oboch strán. Pri ofinke nezabúdajte na objem, ktorý získate vďaka fénu, okrúhlej kefe a tužidlu.

Dlhé postupne zostrihané vlasy

Dlhá tvár potrebuje hlavne objem, vrstvy a textúru. Prečo? Aby sa tvár opticky rozšírila a jednotlivé proporcie tváre tak pôsobili symetrickejšie. Uhladený a vysoko posadený vrkoč by mal byť v podstate tabu, pretože tvár ešte opticky predĺži. Dlhej tvári však nesvedčia ani veľmi dlhé rovné vlasy. Ak však máte dlhšiu tvár a obľubujete dlhé vlasy, nezúfajte. Stačí, ak sú vlasy zostrihané v niekoľkých dobre umiestnených vrstvách, čím sa vytvorí objem. Na vlasoch je vhodné vytvoriť i pár prirodzených vlniek (ak nemáte prirodzene vlnité vlasy), ktoré zase zabezpečia textúru. No a dlhej tvári lahodiaci účes je na svete. 

Vrstvený bob s textúrou

Vyššie spomenuté pravidlá, týkajúce sa vrstiev a textúry vlasov, je možné uplatniť aj pri kratších strihoch vlasov. Klasický bob je nesmrteľný účes, ktorý asi nikdy nevyjde z módy. Bob má spravidla dĺžku po bradu (alebo tesne pod ňou), ale len spredu. Smerom dozadu sa totižto vlasy postupne skracujú. Ak máte dlhú tvár, môžete bob vyskúšať, no je vhodné sa skôr vyhýbať uhladenému bobu, ktorý je veľmi ostro strihaný.

Lepšou voľbou je bob s viacerými vrstvami a rovnako aj textúrou a objemom vďaka jemným vlnám. K takémuto bobu je vhodné pridať aj spomínanú ofinku, čím sa orámuje tvár zo všetkým strán. Tento strih tvár napohľad rozšíri a odstráni disproporcie. 

Pozri aj: Vavrínový olej je prospešný pre naše telo. Ako to? Ako ho využiť?

Klasický alebo vrstvený lob

Ak je pre vás predchádzajúci bob príliš krátky, no ani veľmi dlhé vlasy nie sú pre vás to pravé orechové, spoľahnite sa na lob, čiže long bob, u nás dlhý bob. Lob sa tiež vyznačuje dlhšími vlasmi vpredu a skracovaním smerom dozadu, no predné vlasy obvykle končia tesne nad ramenami alebo pokojne až na kľúčnych kostiach.

Skúsiť môžete klasický lob v jednej dĺžke, ktorému je opäť vhodné dodať objem vlnami, alebo aj, podobne ako pri predchádzajúcom bobe, lob zostrihaný v niekoľkých vrstvách. V každom prípade je však pri dlhej tvári lob vhodné česať nabok, alebo k nemu pridať spomínanú ofinu. 

Pageboy pixie

Ak je pre vás naopak spomínaný bob dlhý a páčia sa vám ešte kratšie vlasy, skúsiť môžete takzvaný pageboy pixie, čo je jedna z mnohých obmien klasického pixie účesu, respektíve by sa dalo povedať, že ide o kombináciu týchto účesov. Strih známy ako pageboy bol populárny v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Ide o akýsi druh mikáda, ktorý pripomína chlapčenský účes zo starších čias. Strapatý pixie účes v dlhšej pageboy verzii s plnou ofinkou je pre dlhšiu tvár skvelou voľbou. S týmto účesom sa predstavila aj známa modelka Tyra Banks.

Kučeravý shag

Ak máte prirodzene kučeravé vlasy, tak svoju prípadnú dlhšiu tvár v podstate veľmi riešiť ani nemusíte. Kučeravé vlasy majú spravidla objem. Tvár opticky rozšíria a podporia jej symetriu. I pri kučeravých vlasoch sa však môžete držať vyššie spomínaných rád, teda ich môžete zostrihať vo vrstvách, alebo k nim pridajte ofinku. Skúsiť môžete napríklad takzvaný shag v kučeravej verzii (curly shag).

Shag je charakteristický jednotlivými vrstvami vlasov s rozdielnou dĺžkou, pričom v hornej časti majú vlasy väčší objem a ten sa smerom dole zmenšuje. Dĺžka rebelsky pôsobiaceho shagu je zvyčajne po kľúčne kosti. V kučeravej verzii a s menšou ofinkou si s dlhšou tvárou perfektne rozumie. 

Odporúčame: TOP tip od kaderníka: Účes z polodlhých vlasov i dlhých za 60 sekúnd


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Elena Švachová 12.02.22 22:24

karma
109.00

Ja si vždy nechám poradiť od mojej kaderníčky :-)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.02.22 16:36

JK
karma
100.00

Skvelá inšpirácia

  • 0
Odpovedať

Lenka Čajová 14.02.22 17:53

karma
97.00

Super inspiracie krasne ucesy

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní