Ovplyvňuje spánok okrem zdravia aj krásu?

Ovplyvňuje spánok okrem zdravia aj krásu?

To, že zdravý spánok je pre ľudské telo veľmi dôležitý, asi netreba špeciálne zdôrazňovať. Jeho nedostatok sa vie prejaviť napríklad v podobe problémov s imunitným či kardiovaskulárnym systémom. V konečnom dôsledku tak dokáže citeľne znížiť kvalitu života. Dokonca, môže byť aj príčinou skoršej smrti.

Aby toho nebolo málo, nedostatok spánku vplýva aj na našu krásu. Samozrejme, negatívne. Ako je to možné?

Nedostatok spánku a hormonálne zmeny v tele

Pokiaľ dlhodobo nespíte dostatočne dlho, telo začne produkovať viac kortizolu. Ide o stresový hormón, ktorý je príčinou mnohých negatívnych zmien v organizme. Napríklad, spôsobuje zvýšený výskyt zápalov a spomaľuje ich hojenie.

Pozri aj: Ozónoterapia: Pri ktorých ťažkostiach pomôže liečba ozónom?

vrásky

Zdroj: Shutterstock®

Znížená tvorba kolagénu

Práve zápaly v organizme vedú k ťažkostiam, ktoré sa prejavia aj navonok. Napríklad, znižuje sa tvorba kolagénu, ktorý je kriticky dôležitý pre zdravie pokožky. Tým, že trpí aj imunitný systém, sa telo nedokáže dobre popasovať s voľnými radikálmi. Tie začínajú viac napádať bunky, čo sa opäť odrazí na horšej kvalite kože.

Zvýšená tvorba vrások či vypadávanie vlasov

Zmeny v organizme, ktoré sú vyvolané nedostatkom spánku, sa začnú postupne prejavovať na pokožke. Môžete postrehnúť rýchlejšiu tvorbu vrások či stratu pôvodnej pružnosti a farby pokožky. Objavujú sa vyrážky a hrozí vyššie riziko rôznych kožných ochorení. 

Neskôr môže dochádzať aj k vypadávaniu vlasov a ich zvýšenej lámavosti. Zmeny možno postrehnete aj na nechtoch, ktoré sa stávajú náchylnejšími na lámanie.

rozkladacia pohovka

Zdroj: Shutterstock®

Ako bojovať s nekvalitným spánkom?

Základom kvalitného spánku je dobrá posteľ. Pokiaľ spíte na starom tvrdom matraci a posteli, ktorá pri každom pohybe výrazne vŕzga, nemôžete sa čudovať, že sa ráno cítite nevyspato. Samozrejme, nie každý má dostatočne veľký byt na to, aby si mohol zaobstarať obrovskú komfortnú posteľ. No to však nie je nevyhnutné!

Dobrý spánok na rozkladacom gauči

Váš spánok nemusí byť zlý ani v prípade, že bývate v jednoizbovom byte či garsónke. Dobre vám môže poslúžiť kvalitný rozkladací gauč, ktorý sa niekoľkými pohybmi ruky premení na priestrannú pohodlnú posteľ. Moderné rozkladacie sedacie súpravy ponúkajú komfort porovnateľný s klasickou posteľou.

Náš tip: Pokiaľ zháňate kvalitný gauč, na ktorom sa budete vedieť dobre vyspať, odporúčame vám zavítať na portál Biano. Ten zoskupuje ponuky najväčších slovenských e-shopov, vďaka čomu poskytuje široký výber produktov. Využiť sa oplatí aj aktuálny sedačky výpredaj. Ideálnu sedaciu súpravu za najlepšiu cenu nájdete pomocou praktických filtrov či vizuálneho vyhľadávania rýchlo a jednoducho!

Odporúčame: Čokoláda skonzumovaná hneď ráno podporuje chudnutie: Ako to?!

zdravá strava

Zdroj: Shutterstock®

Dbajte na zdravú životosprávu

Príčinou nekvalitného spánku je častokrát aj jedlo. Pokiaľ konzumujete veľa nezdravých potravín, vášmu telu dlhšie trvá, kým ich strávi. Rôzne tuky či dokonca toxíny sa dostávajú do krvi a môžu mať za následok zlý spánok.

Snažte sa preto jesť nutrične vyvážené jedlá, ktoré obsahujú dostatok vitamínov a minerálov. Zdravá strava je taktiež odpoveďou na otázku, ako sa zbaviť stresu. Keď k nej navyše pridáte pravidelnú fyzickú aktivitu, máte takmer zaručené, že váš spánok sa značne zlepší!

Vyhýbajte sa nadmernému pozeraniu do obrazovky

Pokiaľ máte pred spaním vo zvyku pozerať televízor, hrať nejaké hry na smartfóne či tráviť čas na sociálnych sieťach, skúste to obmedziť. Takéto aktivity zbytočne zahltia váš mozog informáciami a následne mu trvá dlhšie, kým sa prepne do režimu spánku. Modré svetlo z obrazoviek by ste mali pred spánkom čo najviac eliminovať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Monika Mikovčáková 11.02.22 08:10

MM
karma
-1.00

Všetko pravda! Teória, ktorú všetci poznáme :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní