Môže byť tvrdá voda príčinou vypadávania vlasov? Pravda (nie) je prekvapujúca!

Môže byť tvrdá voda príčinou vypadávania vlasov? Pravda (nie) je prekvapujúca!

Voda je základom života! Pitný režim je nesmierne dôležitý pre náš organizmus. Celkovo sa hovorí, že pitie dostatočného množstva vody je nevyhnutné pre naše celkové zdravie. Voda neovplyvňuje len naše zdravie, ale aj kvalitu vlasov, pleti a nechtov. Dokonca sa hovorí, že pitný režim ovplyvňuje aj naše trávenie.

Voda, ktorá sa dostáva na našu pokožku i vlasy zvonka (pri sprchovaní alebo kúpaní) je rovnako dôležitá ako voda, ktorú denne pijeme.

Je však rozdiel v tvrdosti vody a jej vplyve na naše telo?! Táto otázka možno zaujíma mnohých. Dokonca sa častokrát voda a jej tvrdosť spája s vlasmi a ich vypadávaním. Je teda pravda, že tvrdá voda je častokrát jednou z príčin vypadávania vlasov?

Pozri aj: Mikropigmentácia pokožky hlavy: Dokáže zvrátiť vypadávanie vlasov a ich rednutie?!

Vplyv tvrdej vody na vlasy

Vraví sa, že tvrdá voda nie je sama osebe škodlivá. Avšak, údajne pôsobí negatívne na našu pokožku i vlasy. V jednej štúdií z roku 2016, ktorej sa zúčastnilo 15 žien, sa zistilo, že tvrdá voda údajne poškodzuje vlasy. Vzorky vlasov od účastníčok sa po dobu 30 dní umývali tvrdou vodou. Na konci štúdie boli vzorky vlasov podstatne tenšie než na začiatku samotnej štúdie. Naskytá sa tú však otázka, či sledovaná vzorka nebola príliš malá na to, aby vedci mohli dôjsť k nejakému záveru. Dokonca na základe štúdie odborníci popisovali, že tvrdá voda spôsobuje lámanie vlasov, ich rednutie, zamotávanie, matnosť, krepatenie a pod.

Avšak, aby sme pochopili, ako tvrdá voda vplýva na naše vlasy, je dôležité najskôr zistiť, čo robí vodu „tvrdou“. Tvrdosť vody je totižto ovplyvnená prítomnosťou uhličitanu vápenatého a síranu horečnatého vo vode. Tieto 2 zložky sú častokrát považované za príčinu suchých a lámavých vlasov.

Ako tvrdá voda ovplyvňuje vlasy? Dermatológovia sa zhodujú v tom, že umývaním vlasov v tvrdej vode dochádza k ukladaniu nadmerného množstva minerálov na pokožke hlavy a vo vlasových vláknach. To následne vedie k:

  • zníženej hydratácii vlasov a vlasovej pokožky,
  • minerály obsiahnuté v tvrdej vode zabraňujú účinnému čisteniu vlasov i pokožky hlavy,
  • zaťaženiu vlasov a hromadeniu kožného mazu,
  • matnosti vlasov a ich krepovateniu,
  • štiepeniu končekov vlasov a ich lámaniu,
  • svrbeniu pokožky hlavy a šupinateniu,
  • rýchlejšiemu vyblednutiu farby vlasov pri ich farbení.

Neprehliadni: Vlasy a najčastejšie mýty s nimi spojené – ktorým z týchto 10 tvrdení si verila?

Podporuje tvrdá voda vypadávanie vlasov?

Málokto sa zameral na kvalitu vody pri probléme s padaním vlasov. Zväčša sa rednutie vlasov, teda ich nadmerné vypadávanie, spája s nedostatočnou vnútornou výživou alebo s nevhodnými prípravkami používanými pri starostlivosti o korunu krásy.

Avšak, žiaden odborník nikdy neuviedol, že tvrdá voda spôsobuje padanie vlasov. ALE! Nenechajte sa zmiasť! Čiastočne je na tvrdení, že tvrdá voda spôsobuje vypadávanie vlasov, niečo pravdivé. Tvrdá voda nie je síce priamou príčinou problému spojeného s vypadávaním vlasov, no môže prispievať k problémom, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vypadávania vlasov.

V jednej štúdii sa zistilo, že tvrdosť vody narúša pevnosť alebo pružnosť vlasov. Tvrdá voda však  nevedie priamo k vypadávaniu vlasov, ale z dlhodobého hľadiska môže viesť k ich lámaniu. Vysoká koncentrácia minerálov môže mať negatívny vplyv na zdravie našich vlasov. Takže tvrdenie, že tvrdá voda je príčinou vypadávania vlasov je čiastočne pravdivá, aj keď nejde o primárnu príčinu.

4 efektívne spôsoby, ako ochrániť vlasy pred vplyvom tvrdej vody

  1. Používajte zmäkčovač vody – môžete voliť buď len zmäkčovač vody, ktorý si „nainštalujete“ do kúpeľne, alebo celodomové riešenie. To znamená, že môžete investovať do zmäkčovača vody, ktorý bude upravovať vodu v celom dome a vy si tak doprajete dúšok vody, ktorá nebude plná minerálov a iných zložiek, ktoré ovplyvňujú jej tvrdosť.
  2. Balená voda – jedným, ale skutočne nákladným riešením, je používanie balenej vody na umývanie a oplachovanie vlasov. Takto sa vyhnete rôznym zložkám, ktoré sú obsiahnuté v tvrdej vode.
  3. Masky a kondicionéry – ak chcete do niečoho investovať, tak jednoznačne do starostlivosti o vlasy. Skvelou voľbou sú hydratačné masky a kondicionéry. Voliť môžete aj oleje, ako je jojobový, arganový či mandľový a použiť ich na vlasové zábaly.
  4. Citrón či jablčný ocot – kyslé zložky pomáhajú pri odstraňovaní minerálnych usadenín z vlasovej pokožky. Pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy alebo jablčného octu do vášho šampónu a umyte si vlasy. Poprípade, ešte lepšou voľbou je ich nanesenie a vmasírovanie do pokožky. Nechajte ich chvíľu pôsobiť a následne opláchnite.

Ak máte problémy s vypadávaním vlasov, tak nepodceňujte ani vnútornú výživu prostredníctvom výživových doplnkov. Pre vlasy je najlepší vitamín D i železo.

Zaujme ťa aj: Na čo použiť vazelínu? O tomto využití si určite nevedela!

Nenechaj si ujsť naše najnovšie beauty video!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní