Návod na chudnutie bez pohybu?! Toto sa oplatí skúsiť

Návod na chudnutie bez pohybu?! Toto sa oplatí skúsiť

Mnohí odborníci tvrdia, že chudnutie bez pohybu jednoducho neexistuje. Aj keď nechceme popierať fakt, že pravidelný pohyb je pre zdravie človeka nesmierne dôležitý, je možné, že sa títo odborníci naozaj mýlia. Keď sa totiž telo dostáva do ketózy, čo je prirodzený metabolický stav, začína chudnúť. Ako je to možné?

Sila ketolátok

O keto diéte alebo nízkosacharidovej diéte ste už určite počuli. Práve tieto koncepty o chudnutí sa spoliehajú na stav ketózy, do ktorého sa metabolizmus dostáva približne 2 až 4 dni (záleží od človeka) po výraznom obmedzení sacharidov v potrave. A myslíme tým naozaj výraznom.

Ak sa chcete dostať do stavu ketózy, musíte denne prijať menej ako 50 gramov, v extrémnych prípadoch až menej ako 20 gramov sacharidov denne. Až vtedy sa začnú v tele tvoriť vysoké koncentrácie ketolátok, ktoré sú v konečnom dôsledku zodpovedné za spaľovanie tukov zo zásob tela.

Inšpirácia pre teba: Voskové obrúsky - mikroténové vrecká už nebudeš chcieť používať

strava pri keto diéte

Zdroj: Shutterstock®

Hnacím palivom sú tuky

Zrejme sa pýtate, čo sa v prípade, že neprijímame takmer žiadne sacharidy stáva pre telo zdrojom energie. Palivový charakter preberajú tuky, ktorých konzumáciu musíte pri keto diéte výrazne znásobiť. Minulosťou by sa tak pre vás mali stať sladené nápoje a sladkosti, pečivo či cestoviny, ba dokonca i ovocie, strukoviny aj zemiaky. 

Naopak posilniť by ste mali vo významnej miere príjem zdravých tukov živočíšneho aj rastlinného pôvodu, ktoré by mali tvoriť minimálne 60 percent z vášho denného príjmu kalórií. Niektoré zdroje uvádzajú, že z potravín prispieva k stavu ketózy napríklad kokosový olej, ktorý putuje priamo do pečene kde sa mení na už spomínané ketolátky.

čo sú zdravé tuky

Zdroj: Shutterstock®

Má zdravotné benefity

Možno sa na prvý pohľad zdá, že ketóza je len o chudnutí. Áno, je to jedna z jej hlavných výhod. Ketóza stojí za rýchlym zhodením nadbytočných kilogramov a ak ju praktizujete dlhodobo je viac ako pravdepodobné, že sa vám zníži chuť do jedla, čo v konečnom dôsledku znamená nižší kalorický príjem ako doposiaľ.

Ketóza však nie je len o redukcii telesnej hmotnosti. Mnohé štúdie potvrdzujú, že má pozitívny efekt na mnohé problémy so zdravím. Menovite znižuje riziko vzniku chronických ochorení srdca, diabetu typu 2 a dokonca i Parkinsonovej choroby.

Ako všetko, aj ketóza ako taká má odvrátenú stránku. Ľuďom, ktorí držia keto diétu, môžu chýbať niektoré dôležité živiny, napríklad vláknina. Pre väčšinu ľudí je síce úplne bezpečná, niekoľko dní či týždňov však môžu niektorí z nich pociťovať vedľajšie účinky ako únavu, zápchu, bolesť hlavy, vysoký cholesterol a tiež zápach z úst. Niektoré výskumy zasa naznačujú, že pri ketóze hrozí vznik obličkových kameňov.

Bude sa ti páčiť: Čím osladiť koláč? Neuveríš, ale dá sa to aj bez cukru!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Reibergerová 17.03.21 17:41

MR
karma
104.00

diéta je fajn, ale po schudnutí treba aj spevniť

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 17.03.21 18:05

MM
karma
100.00

pre mňa je pohyb dôležitý, akýkoľvek

  • 1
Odpovedať

Marián Podmanický 17.03.21 18:13

MP
karma
111.00

Múdre rady, no myslím si, že tieto diéty majú zmysel iba pod dohľadom skúseného odborníka. Bez tejto odbornej pomoci si bežný človek môže viac uškodiť ako pomôcť.

  • 1
Odpovedať

JAN KOMADA 18.03.21 14:43

JK
karma
100.00

Pohyb, pohyb a ešte raz pohyb

  • 1
Odpovedať

Katarína Kubíková 04.05.21 01:03

KK
karma
-1.00

No, verím, že ide schudnúť aj bez pohybu, ale človek sa tak ochudobňuje o plno zdravotných benefitov. Ja na šport nedám dopustiť a som celkom fanatik do rôznych pomôcok a náčinia. Veľký výber majú napríklad tú: :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní