Tréning podľa cyklu?! Športovkyne odhalili, ako cvičiť efektívnejšie

Tréning podľa cyklu?! Športovkyne odhalili, ako cvičiť efektívnejšie

Zdravá strava, kvalitný a dobrý spánok i pravidelný pohyb, to sú základné stavebné kamene zdravého životného štýlu. Cvičenie má teda v živote človeka nezastupiteľné miesto a aj preto sa v ňom snažíme neustále zdokonaľovať. Bežne tak na internete či v literatúre hľadáme tipy a triky o tom, ako cvičiť efektívnejšie, aby sme dosiahli naše konkrétne ciele. A kto to vie lepšie než vrcholoví športovci?

Tréning podľa menštruácie

Menštruáciu asi nikomu bližšie predstavovať nemusíme. Má ju skoro každá dospelá žena schopná reprodukcie a vracia sa každý mesiac. Ukázalo sa, že menštruačný cyklus sa oplatí dokonale poznať a skúmať aj v súvislosti s cvičením. Na tréning podľa menštruácie totiž nedajú dopustiť mnohé vrcholové športovkyne, ktoré tak dokážu z tréningu vytlačiť absolútne maximum. Podľa ich vlastných slov sú športové aktivity šité na mieru ich menštruácii efektívnejšie, lepší je aj pocit počas nich a, samozrejme, aj po nich.

Odporúčame: Domáci celotelový tréning pre každého, kto chce schudnúť: Nepotrebuješ žiadne pomôcky!

cvičenie podľa cyklu

Zdroj: Shutterstock®

Kedy pridať a kedy spomaliť?

Asi je vám úplne jasné, že na to, aby ste mohli tréning podľa menštruácie vyskúšať na vlastnej koži, musíte poznať úplne dokonale vlastný cyklus. Myslíme tým, aká je jeho dĺžka, či sa dá vaša menštruácia charakterizovať ako pravidelná alebo nepravidelná menštruácia a aj to, kedy máte plodné dniVo všeobecnosti cyklus trvá 28 dní a cvičenie podľa takéhoto cyklu by malo vyzerať nasledovne:

  • Deň 1 až 5 – obdobie menštruácie. Za prvý deň menštruačného cyklu sa považuje prvý deň menštruácie. Často je sprevádzaný bolesťami brucha či hlavy a pohyb môže v tomto období pripomínať nemožnú misiu. Ak sa však prinútite cvičiť, urobíte dobre. V tomto čase sa vďaka relatívne nízkym hodnotám ženských hormónov v tele a relatívne vysokým hodnotám testosterónu buduje svalová hmota a zhromažďuje sila najlepšie. Robte však cviky, ktoré vám vyhovujú a cítite sa pri nich dobre. Ak potrebujete pomalší pohyb, stavte napríklad na jogu. Ak vám to však vaše telo dovolí, nebojte sa pritvrdiť a vydať zo seba maximum.
najlepší čas na tréning

Zdroj: Shutterstock®

  • Deň 6 až 14 – folikulárna fáza. Deň po menštruácii až takmer po začiatok ovulácie máme, my ženy, v tele energie najviac, a to vďaka vysokým hladinám estrogénu v krvi. V tomto období je čas na intenzívne tréningy. A bonus? V tomto období sa telo aj najrýchlejšie zregeneruje.
  • Deň 15 až 23 – obdobie ovulácie. Počas najplodnejšieho obdobia v mesiaci by sa mali ženy držať skôr umiernených športových aktivít a dbať by mali najmä na správnu regeneráciu po tréningoch. Môže za to pokles estrogénu a zvýšenie hladiny progesterónu v krvi, ktorý môže prispievať k rozpadu svalovej hmoty.
  • Deň 24 až 28 – luteálna fáza. Posledná fáza menštruačného cyklu sa vyznačuje poklesom estrogénu aj progesterónu krvi a nástupom symptómov PMS. Ide aj o čas v mesiaci, kedy by sme mali vyslovene spomaliť a cvičiť len pokojné cvičenia akými sú pilates a joga. Ak beháte, v tomto čase bežte radšej pomalšie.

Zaujme ťa: Viesť si denník vďaky sa oplatí. Akým spôsobom dokáže zmeniť život?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 21.10.20 05:23

ĽŠ
karma
100.00

K tréningu podľa menštruácie skutočne treba dobre poznať vlastný cyklus.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní