Ako umiestniť gauč v obývačke: Nájdi mu ideálne miesto!

Ako umiestniť gauč v obývačke: Nájdi mu ideálne miesto!
  • 18.02.2021
  • Michaela Kožáková

Zariaďujete obývačku alebo ste sa rozhodli priniesť do vašej domácnosti trochu zmeny tým, že premiestnite nábytok? Je dobré si najskôr všetko nakresliť a premyslieť, kam a čo presunúť, aké farby si predstavujete, čoho sa zbaviť alebo čo zbytočne nekupovať. Pohovka, sedačka, gauč je najväčší kus nábytku v každej obývačke, takže je to prvá vec, ktorej je potrebné nájsť vhodné miesto. Niekedy je na prvý pohľad zrejmé, kam by mala pohovka smerovať a ako by mala byť umiestnená, ale pri niektorých miestnostiach to nie je až také ľahké. Kde váš gauč postaviť a ako mu vybrať to správne miesto?

Zvážte rovnováhu

Kedykoľvek zariaďujete svoj príbytok a premiestňujete nábytok, musíte myslieť na rovnováhu. Ak je na jednej strane miestnosti príliš veľa vizuálne ťažkých vecí, vyzerá celý priestor nevyvážene. Pretože pohovky majú tendenciu byť veľké, zaberajú veľa vizuálneho priestoru a na vytvorenie akejsi rovnováhy miestnosti vyžadujú niečo podobné. Napríklad také kreslá alebo väčší taburet umiestnený priamo oproti pohovke. Vtedy miestnosť nebude vyzerať na jednej strane preplnená a na druhej prázdna.

Pozri ajMáš ich doma dosť? Tu je 5 dôvodov, prečo pestovať izbové rastliny

Gauč

Zdroj: shutterstock

Žiadne zakopávanie

Sedacie súpravy prichádzajú v rôznych variáciách. Od jednodielnych gaučov, po mohutné rohové sedačky, moderné kusy s kreslami, praktické rozkladacie, s úložným priestorom. Keďže mnohé z nich sú veľké, ich umiestnenie môže mať veľký vplyv na tok premávky v miestnosti.  Nechcete predsa, aby vaša návšteva obchádzala nábytok a predmety vo vašej obývačke pri prechádzaní miestnosťou. A to nevravíme o nepríjemnom zakopávaní. Nezabudnite na to, že medzi konferenčným stolíkom a pohovkou a medzi pohovkou a kreslami by mal byť dostatočný priestor. Samozrejme, ak vaša obývačka nedisponuje veľkými rozmermi, vyberte si radšej menší gauč, ktorý pohodlne a vkusne doplní vašu obývačku. 

kam umiestniť pohovku v miestnosti

Zdroj: Shutterstock®

Ideálne miesto

Je veľa spôsobov ako umiestniť gauč vo vašej obývačke:

  • pod oknom: táto možnosť je výborným riešením vtedy, ak operadlo vašej pohovky je nízke. Nechcete predsa blokovať okno. Pri umiestnení sedačky pod okno nechajte niekoľko centimetrový priestor, neprisúvajte ju úplne ku stene, aby sa vám lepšie umývalo okno a čistil prach za sedačkou.
  • naproti oknu: ak máte pekné veľké okno v miestnosti, skúste sedačku položiť oproti nemu, a tak využiť skvelý výhľad a prírodný architektonický prvok
  • naproti inej sedačke: pretože vizuálna rovnováha je dôležitá, umiestnite sedačku oproti druhej. V malých miestnostiach to zvyčajne nie je možné, ale ak máte veľkú obývačku, táto možnosť stojí za uváženie.
  • do priestoru: ak máte obývačku väčších rozmerov, nemusíte hľadať sedačke miesto pri stene. Umiestnite ju do priestoru tak, aby nezavadzala v prechádzaní a tvorila príjemnú súčasť celej miestnosti.
  • uprostred miestnosti: takto umiestnená sedačka je veľkou výzvou a zároveň moderným prvkom v interiéri. Vo veľkých miestnostiach je pohovka alebo ležadlo bez operadla ideálnym prostriedkom na rozbitie miestnosti a vytvorenie konverzačných priestorov.

Neprehliadni: Návod, ako odbremeniť domácnosť: Vieš, čoho sa zbaviť ako prvého?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 19.02.21 05:14

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 21:46

karma
127.00

pod oknom by som nechcel mať sedačku, už len kvôli prievanu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní