Máš ich doma dosť? Tu je 5 dôvodov, prečo pestovať izbové rastliny

Máš ich doma dosť? Tu je 5 dôvodov, prečo pestovať izbové rastliny

V niektorých domácnostiach by sme ich hľadali len veľmi ťažko, v iných sa kde-tu nájdu a ďalšie sú nimi zase zaplnené. Reč je o izbových rastlinách. V akom množstve ich doma máte vy? V každej miestnosti maximálne po jednom kúsku, alebo zapĺňajú každú poličku, stolík, komodu aj parapetu? Mohlo by sa zdať, že izbové rastliny sú len nepotrebným doplnkom, ktorý v domácnosti zaberá miesto, chytá prach a ešte si aj vyžaduje našu pozornosť a starostlivosť. Je to skutočne tak? Netreba predsa zabúdať na to, že rastliny napríklad produkujú kyslík. Čiže úplne nepotrebné rozhodne nie sú! Ponúkajú však mnoho ďalších výhod, pre ktoré sa ich rozhodne oplatí pestovať. Prečo sú izbové rastliny v našich domácnostiach vítané?

Skrášľujú interiér

Áno, prvým dôvodom je práve ich estetická stránka. Domácnosť je možné skrášliť rôznymi doplnkami, ktoré sa často dajú označiť za spomínané lapače prachu. No to rozhodne nemožno povedať o izbových rastlinách. Izbové rastliny sú živé, rastú, dýchajú, prinášajú do interiéru kus prírody a ešte k tomu vyzerajú dokonale. Preto sú tým najlepším doplnkom do obývačky, kuchyne, spálne a pokojne aj kúpeľne. Navyše, izbové rastliny predstavujú jednoduchý spôsob, ako svoj domov zútulniť. Hodia sa do každého interiéru, aj toho moderného. Ich obrovskou výhodou je rozmanitosť druhov. Možno sa rozhodnúť pre izbové rastliny s okrasnými listami alebo kvetmi, rastliny menšie či väčšieho vzrastu. Je už len na vás, ktoré z nich skrášlia a zútulnia váš domov. 

Odporúčame: TOP izbové rastliny na slnečné okno: Ktorým slnečné lúče neuškodia?

izbové rastliny

Zdroj: Shutterstock®

Prečisťujú ovzdušie

Ak si však myslíte, že izbové rastliny sú len pekným doplnkom, tak sa mýlite. Prítomnosť izbových rastlín v domácnosti môže byť napríklad i prospešná pre naše zdravie. Zeleň má okrem iného i priaznivý vplyv na kvalitu ovzdušia. Mnohé izbové rastliny totiž prispievajú k prečisteniu ovzdušia v našich obydliach. Vzduch napomáhajú zbavovať značného percenta rozličných škodlivých látok, ktoré sa bežne uvoľňujú napríklad z čistiacich prípravkov, náterov, cigariet a rozličných predmetov, ktoré v domácnosti často používame. Môže ísť napríklad o benzén,  formaldehyd, xylén a mnohé ďalšie. Medzi rastliny prečisťujúce vzduch môžeme zaradiť napríklad lopatkovec, zelenec chochlatý, nefrolepku, brečtan či potosovec zlatý

Zvlhčujú vzduch

Izbové rastliny napomáhajú skvalitňovať prostredie v domácnosti i tak, že prirodzene zvlhčujú ovzdušie v interiéri. Nemalé percento domácností má problémy so suchým vzduchom. Suchý vzduch v interiéri pritom môže zvyšovať riziko rozvoja rôznych problémov. Škodí napríklad astmatikom a osobám s ochoreniami dýchacích ciest. Môže napríklad zhoršovať kašeľ, vysušovať sliznice horných dýchacích ciest, dráždi tiež pokožku, spôsobuje pálenie očí a ďalšie ťažkosti. Jedným zo spôsobov, ako bojovať proti suchému vzduchu a ovzdušie trochu zvlhčiť, je umiestniť v izbe viac zelene v kvetináčoch. Voľte najmä rastliny s väčšími zelenými listami. Dobrou voľbou sú rôzne paprade, palmy, fitónie, fikus a podobne. 

starostlivosť o izbové rastliny

Zdroj: Shutterstock®

Upokojujú myseľ

Izbové rastliny môžu mať priaznivý vplyv nielen na naše fyzické zdravie, ale aj na psychiku. Z veľkej časti sú mnohé z nich zelené. A prečo na tom tak záleží? Zelená farba je totižto skutočne úžasná a má na nás blahodarný vplyv. Táto farba v prvom rade výrazne upokojuje náš nervový systém. Zelená sa skrátka spája s prírodou, evokuje v nás život, energiu, rovnováhu, harmóniu, obnovu, rast a mnoho ďalšieho. Ak potrebujete odstrániť stres, zmierniť nervozitu, dopriať oddych svojej mysli, skvelou voľbou je prechádzka v prírode. No takúto oázu pokoja pre dokonalý relax si tiež môžete vykúzliť doma, a to tak, že vo svojej domácnosti nájdete viac miesta pre izbové rastliny. Ľudia obklopení zelenou farbou sú navyše vraj aj kreatívnejší a nápaditejší. 

Poskytujú zábavu

Pestovanie izbových rastlín môže byť nakoniec pre človeka aj zábavou, pre mnohých dokonca  hobby a koníčkom. Starostlivosť o izbové rastliny predsa netkvie len v občasnom zalievaní. Rastliny je potrebné i presádzať, rozmnožovať či hnojiť, niektoré vyžadujú pravidelné rosenie, utieranie listov či riešenie problémov so škodcami. O izbových rastlinách a ich pestovaní sa tiež môže človek vzdelávať, či už na internete alebo v knihách. Skrátka, tak ako niektorí trávia čas prácou v záhradke, pre tých druhých môže byť záľubou práve pestovanie izbových rastlín. Jednoducho povedané, starostlivosť o izbové rastliny je skvelým spôsobom, ako zmysluplne využiť nejaký voľný čas, zároveň ide o dobrý spôsob, ako sa trochu odreagovať a tiež robiť niečo užitočné. Rastliny sa predsa za dobrú starostlivosť patrične odvďačia. 

Odporúčame: Originálne a jedinečné kvetináče: Vyrob si ich jednoducho sama!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 16.01.21 07:43

ĽŠ
karma
100.00

Pestovanie izbových rastlín má naozaj viacero pozitív.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 22:15

karma
127.00

mne veľmi zlepšujú náladu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní