Najčastejšie chyby pri praní – týchto 10 chýb spôsobí poškodenie aj nedostatočné vyčistenie bielizne

Najčastejšie chyby pri praní – týchto 10 chýb spôsobí poškodenie aj nedostatočné vyčistenie bielizne

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že pri bežnom praní sa môžeme dopustiť rôznorodých chýb, ktoré môžu mať svoje následky a že si kvôli nim napríklad ničíte oblečenie? Nepoužívate náhodou pri praní príliš veľa pracieho prostriedku? Alebo sa vás možno týka preplňovanie bubna. A možno ste zabudli na to, že aj údržba práčky je veľmi dôležitá.

Aké chyby možno robíte a ani neviete, že si nimi môžete spôsobiť postupné poškodzovanie a znižovanie kvality bielizne a oblečenia? Alebo ktoré môžu mať dopad na to, že vám nevonia bielizeň alebo oblečenie nie je dostatočne vyčistené a sú na ňom stále škvrny a nečistoty? Tu je 10 veľmi častých chýb!

10 najčastejších chýb pri praní:

1. Nečítame si štítky na bielizni

Štítky na oblečení nám dokážu povedať veľa o tom, ako daný kus oblečenia alebo inej bielizne správne oprať a ako sa oň aj následne starať. Na štítku nájdeme informácie o tom, z akého materiálu je daný kus vyrobený, tiež o tom, pri akej najvyššej teplote sa odporúča pranie alebo či je možné len pranie v rukách a taktiež informácie o možnostiach použitia bielidiel pri praní.

Samozrejme, na štítku sú následne uvedené aj možnosti týkajúce sa sušenia v sušičke alebo žehlenia. Odporúčanie na štítkoch neignorujte – oblečenie a bielizeň netrieďte pred praním len podľa farby, ale aj podľa materiálov či teploty pri praní. 

Odporúčame: ​Ako pripraviť hnedú ryžu: Osvoj si tieto tipy a bude dokonalá!

2. Pranie príliš veľkého množstva bielizne naraz

Aj vy periete tak, že práčku naplníte čo najviac, aby ste naraz oprali čo najväčšie množstvo bielizne? Preplnenie práčky však rozhodne nie je dobrý nápad, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Opakované nadmerné naplnenie práčky z dlhodobého hľadiska zvyšuje riziko poškodenia práčky, respektíve môže značne znížiť životnosť práčky.

Preplnená práčka je problémom aj z toho dôvodu, že bielizeň sa v nej nemusí dostatočne vyčistiť, zostať na nej môžu škvrny a nečistoty. Prinajmenšom však môže byť následkom prepĺňania čistá bielizeň, ktoré vôbec nevonia. Avšak, ani pranie malého množstva bielizne v takmer prázdnej práčke nie je žiaduce. Nie je to ekonomické ani ekologické.

3. Priveľa pracieho prostriedku a aviváže

Nevhodné dávkovanie pracích prostriedkov – toto je jedna z bežných a často sa opakujúcich chýb pri praní v práčke. Veľa pracieho prostriedku nezabezpečí lepšie vyčistenie bielizne, naopak môže napáchať veľa škôd. Nadmiera pracieho prostriedku (prášku alebo gélu) či aviváže má v prvom rade negatívny vplyv na samotnú práčku.

Čistiace prípravky však nielen škodia práčke, ale ich zvyšky môžu zostávať na tkaninách, čo môže viesť k rozvoju nepríjemných alergických a kožných reakcií. Veľké množstvo čistiacich prípravkov v práčke vytvára nadbytok peny, čo vedie k zníženiu pracej schopnosti.

4. Nevhodný prací prostriedok

Chybu robíte nielen v prípade, ak používate nadbytok čistiaceho prostriedku, ale aj v prípade, ak používate nevhodný čistiaci prostriedok pri praní. Nie nadarmo možno na trhu dostať rôzne druhy čistiacich prípravkov. Samozrejme, dostupné sú prípravky na pranie bielej bielizne a taktiež farebnej, dokonca aj na pranie čiernych odevov.

Avšak, voľba pracieho prostriedku nezáleží len od farby bielizne. Pri oblečení a bielizni z jemných a krehkých materiálov sa odporúča použiť špeciálny prípravok určený na jemné tkaniny a jemné oblečenie. Taktiež sú napríklad dostupné pracie prostriedky určené pre funkčné materiály, teda sú vhodné napríklad na pranie športového oblečenia. Voľbou vhodného prostriedku môžete v prvom rade predĺžiť životnosť odevov.

5. Používanie aviváže pri každom praní

Mnohí obľubujú používanie aviváže, pretože bielizni dodá krásnu vôňu. Avšak, nielen používanie nadbytku aviváže je nežiaduce, ale v niektorých prípadoch jej použitie vôbec nie je vhodné. Napríklad používať aviváž na oblečenie na cvičenie, teda odevy z rôznych funkčných materiálov, sa neodporúča. Taktiež sa neodporúča jej použitie na spandexové veci a termobielizeň, membránové bundy a nohavice či froté uteráky a osušky.

Použitie aviváže v týchto prípadoch môže narušiť kvalitu a funkciu daných kusov oblečenia a bielizne. Napríklad pri uterákoch a osuškách hrozí, že nebudú mäkké a nebudú dostatočne sať. Pri termobielizni môže aviváž spôsobiť narušenie funkcie vlákna a upchatie štruktúry tkaniny – oblečenie už nebude odvádzať vlhkosť.

Odporúčame: ​Lahôdkové droždie: Ako túto zdravú bombu využiť v každej kuchyni?

6. Nepoužívanie dezinfekčných prípravkov

Nepoužívate pri praní dezinfekčné prípravky? I to môže mať dopad na proces prania a jeho výsledok. Mnohé mikróby ničia až teploty okolo 90 °C, no pranie s teplotou blízko bodu varu nie je vždy úplne žiaduce. Pomôcť môžu v tomto prípade dezinfekčné prípravky do práčky, ktoré bielizeň dôkladne zbavia škodlivých mikróbov, nečistôt a zápachu, a to aj pri praní napríklad pri teplote 30 °C či 40 °C.

Používať dezinfekciu nemusíte vždy, no odporúča sa to napríklad na veľmi prepotené oblečenie, bytový textil (uteráky, handry, posteľná bielizeň), spodnú bielizeň, detské oblečenie (napr. aj po prekonanej chorobe), vankúše či obuv.

7. Príliš časté pranie

Nezdá sa vám, že periete niektoré veci príliš často? Samozrejme, opratie tričiek či spodnej bielizne po každom použití patrí k bežných hygienickým zásadám, no nie každú vec treba prať po jednom použití. Príliš časté pranie nie je ekonomické, ekologické ani šetrné k samotnému oblečeniu.

Napríklad pri rifľových alebo vlnených materiáloch sa odporúča frekvenciu prania znížiť. Perte konkrétny druh bielizne vždy vtedy, keď je to naozaj potrebné.

8. Nevyvešanie vypratej bielizne

Asi každý už niekedy zabudol na to, že mu práčka doprala a ponechal opratú bielizeň v práčke prinajlepšom len hodinku, niekedy však aj omnoho dlhšie. Takéto odležanie v práčke môže spôsobiť, že bielizeň bude nadmieru pokrčená, no hrozia aj horšie následky.

Vlhké oblečenie v práčke je skvelým miestom pre množenie plesní a baktérií. Výsledkom môže byť nepríjemne páchnuca a zatuchnutá bielizeň. Vyvešanie bielizne radšej nikdy po praní neodkladajte.

9. Rozopnuté zipsy a zapnuté gombíky na oblečení

Čo robíte pri praní s kusmi oblečenia, ktoré majú zipsy alebo gombíky? Ak nezapíname zipsy a naopak nechávame zapnuté košele či blúzky, robíme veľkú chybu. Zuby na zipsoch sú ostré a môžu poškodiť vlákna ostatných kusov oblečenia. Zips na oblečení pred praním preto vždy zapnite.

A prečo naopak nezapínať gombíky na kusoch oblečenia? Zapnuté gombíky sa pri praní v práčke zbytočne napínajú a hrozí ich odtrhnutie alebo vyťahanie nitiek, prípadne sa môžu roztiahnuť aj gombíkové dierky. Košele a blúzky s gombíkmi preto perieme rozopnuté.

10. Zabúdate na čistenie práčky

Požadujeme od práčky dôkladne vyčistenú a rozvoňanú bielizeň, no údržba samotnej práčky nám je v podstate cudzia? Ak chceme správne a efektívne prať, musíme sa o práčku starať.

Samozrejmosťou by malo byť čistenie bubna a gumového tesnenia, rovnako sa vrhnite na zanesené dávkovače. Po praní nechávajte práčku vždy dobre vyvetrať a vyschnúť. Aspoň raz za pár mesiacov sa odporúča pustiť práčku naprázdno a aspoň raz za rok prečistiť filter. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní