Zmenšenie uhlíkovej stopy prostredníctvom jedla: 5 tipov, ako na to!

Zmenšenie uhlíkovej stopy prostredníctvom jedla: 5 tipov, ako na to!

Za najväčšiu katastrofu súčasnosti väčšina z nás považuje pandémiu koronavírusu a obmedzenia, ktoré so sebou prináša. Mnohí z nás si však neuvedomujú, že skutočnou katastrofou je ničenie našej planéty a plytvanie jej vyčerpateľnými zdrojmi. A robíme to takmer všetci, čím (ne)vedome zanechávame na zemi v skutku nebezpečnú a veľkú stopu. Tú uhlíkovú. Zmenšenie uhlíkovej stopy by preto mala byť priorita každého u nás.

Na stravovacích návykoch záleží

Bez potravy neprežijeme, o tom azda ani nemusíme polemizovať. Jesť teda musíme, ale ako jesť tak, aby to malo čo najmenší negatívny dopad na našu planétu? Niektoré výskumy preukazujú, že ak by sme všetci prešli na udržateľnejšiu formu stravovania sa, znížili by sme spoločne skleníkové plyny až o 70 percent a o 50 percent by sme znížili aj spotrebu vody.

Aj preto sa stravovacie návyky zmeniť oplatí, hoci len o malú trošku. Aby sme vás inšpirovali, pripravili sme pre vás galériu piatich možných spôsobov, ako na to.

Odporúčame: TOP prírodné karotenoidy: Ktoré to sú a aké majú účinky?

- AKO STRAVOVAŤ UDRŽATEĽNEJŠIE
1 z 5

Nemrhajte jedlom

Priemerný Slovák ročne vyprodukuje takmer pol tony odpadu. Pravdou je, že mnoho z tohto odpadu je nespotrebované pokazené jedlo, ktoré končí na skládkach odpadu a po rozklade v pôde produkuje metán. Ten je skleníkovým plynom, ktorý výrazne prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Nakupujte preto len to, čo spotrebujete, plánujte čo navaríte a rozumne využívajte zvyšky jedla.

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Kollárová 05.02.21 19:13

SK
karma
113.00

Super článok :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.02.21 21:11

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní