Komplikácie po pôrode – čo sú puerperálne infekcie a ako sa prejavujú?

Komplikácie po pôrode – čo sú puerperálne infekcie a ako sa prejavujú?

Pôrod môžu vo vážnych prípadoch sprevádzať skutočne rôznorodé komplikácie, a to od omotania pupočnej šnúry okolo krku bábätka až po predčasné odlúčenie placenty. Avšak pre ženu je nemenej náročné i nasledujúce popôrodné obdobie, respektíve šestonedelie, v ktorom dochádza k návratu vzniknutých anatomických a fyziologických zmien počas tehotenstva do normálu, teda dochádza k regenerácii jej tela. I v tomto období sa môžu rozvinúť rôzne komplikácie.

Existuje napríklad vyššie riziko vzniku trombózy po pôrode, i keď táto komplikácia je vcelku zriedkavá. Komplikácie sa však nemusia týkať len zdravia fyzického, ale aj toho mentálneho. Popôrodné depresie, laktačné psychózy či baby blues sa vyskytujú v rôznom percente prípadov, niektoré zriedkavo, iné naopak u vysokého percenta čerstvých mamičiek. K popôrodným komplikáciám, ktoré dokonca môžu ohroziť život ženy, radíme i takzvané puerperálne infekcie. Prečo vznikajú a ako sa prejavujú?

Čo sú puerperálne infekcie?

Pojmom šestonedelie bežne označujeme obdobie po pôrode, ktoré trvá spravidla šesť, prípadne až do osem týždňov. Ide o obdobie regenerácie ženského organizmu po pôrode. Šestonedelie pritom odborne označujeme puerperium, dokonca aj u nás sa v minulosti toto obdobie neraz nazývalo puerpérium. Z tohto odborného názvu je odvodený aj pojem puerperálne infekcie. Ide teda o infekcie v období šestonedelia, alebo celkovo popôrodné infekcie. U ženy sa môžu objaviť po prirodzenom vaginálnom pôrode, ale aj po sekcii, čiže hovorovo cisárskom reze. Rozvinúť sa však môžu aj po umelom ukončení tehotenstva alebo potrate. Postihnúť pritom môžu nielen pohlavné ústrojenstvo, ale aj močový trakt či prípadne prsníky.

Odporúčame: Braxton Hicksove kontrakcie: Rozoznaj pôrod od planého poplachu!

prejavy popôrodnej infekcie

Zdroj: Shutterstock®

Prečo vzniká infekcie v šestonedelí?

Puerperálne infekcie spravidla predstavujú infekcie bakteriálneho pôvodu. Pôvodcom sú teda baktérie, ktoré do tela najčastejšie preniknú z vonkajšieho prostredia. Často ide napríklad o streptokoky, stafylokoky, gonokoky a ďalšie. Príčinou však môže byť i premnoženie baktérií prirodzene osídľujúcich ľudské telo, a to najmä pri oslabení imunity a celého organizmu. K vyššiemu riziku vzniku puerperálnej infekcie môžu prispieť nasledujúce faktory:

  • nedostatočná hygiena a dezinfekcia počas pôrodu, aj v období po pôrode,
  • nástrih hrádze pri pôrode,
  • roztrhnutie mäkkých tkanív pri pôrode,
  • predčasný pôrod,
  • predčasný odtok plodovej vody,
  • operácia cisárskym rezom,
  • chronické ochorenia matky pred tehotenstvom.

Ako sa puerperálne infekcie prejavujú?

Keďže pomenovanie puerperálne infekcie zahŕňa celý súbor ochorení, jednotlivé príznaky sa sčasti líšia podľa toho, ktorú časť tela popôrodná infekcia zasiahla. Infekcia pritom môže byť len miestna, no rovnako sa môže postupne rozšíriť do celého organizmu, čo predstavuje vážny zdravotný stav. Postihnuté môžu byť napríklad len vonkajšie pohlavné orgány, tiež pošva, maternica či dokonca vaječníky. Infekcia sa z týchto oblastí môže rozšíriť ďalej na močové cesty, mechúr a obličky, no nie všetky puerperálne infekcie sa týkajú len panvovej oblasti. Zaradiť sem totiž môžeme i mastitídu, čo je zápal prsníka. 

Na puerperálnu infekciu môžu poukazovať nasledujúce príznaky:

  • zvýšená teplota až horúčka,
  • bolesti v podbrušku,
  • slabšie krvácanie,
  • nevoľnosť a slabosť,
  • zapáchajúce očistky vo väčšom množstve,
  • hnisavé výtoky,
  • pri zasiahnutí vonkajších pohlavných orgánov začervenanie alebo bolesť postihnutej oblasti,
  • bolesť v oblasti krížov (najmä pri zasiahnutí močových ciest),
  • časté močenie (tiež pri infekcii močových ciest),
  • pri infekcii v prsníku – bolesť, zdurenie danej oblasti, výtok z bradavky aj začervenanie.

Pozri aj: TOP mýty o tehotenstve – vieš, ako je to v skutočnosti?

liečba popôrodnej infekcie

Zdroj: Shutterstock®

Liečba infekcií počas šestonedelia

Pri výskyte akýchkoľvek vyššie spomínaných zdravotných ťažkosti v období šestonedelia je nevyhnutné konzultovať stav s lekárom, ktorý urobí potrebné vyšetrenia a nastaví vhodnú liečbu. Najzávažnejšou komplikáciou puerperálnych infekcií je totiž sepsa, ľudovo otrava krvi. Tento stav nastáva pri preniknutí choroboplodných mikroorganizmov do celého krvného obehu. Na sepsu môžu poukazovať:

  • vysoké horúčky,
  • zimnica a triaška,
  • zvýšená tepová frekvencia,
  • nadmerná slabosť až vysilenosť,
  • problémy s dýchaním,
  • dezorientácia.

V prípade ťažkej sepsy dochádza až k strate vedomia. Ide o život ohrozujúci stav, ktorý sa môže skončiť smrťou. V minulosti sa puerperálne infekcie vyskytovali pomerne často, k čomu prispievala aj nízka úroveň hygieny. Na popôrodné infekcie navyše ženy neraz i umierali, keďže aj možnosti liečby a zdravotná starostlivosť boli na podstatne nižšej úrovni.

Dnes sú infekcie po pôrode dobre liečené antibiotikami. V rámci podpornej liečby sa používajú lieky na tlmenie bolesti či zníženie horúčky. Dôležitá je hygiena postihnutej oblasti (ak ide napríklad o infekciu vonkajších pohlavných orgánov), tiež oddych na lôžku. Pri vážnych stavoch býva potrebná hospitalizácia a preliečenie priamo v nemocnici. 

Prevencia pred infekciou

V súvislosti s rozvojom popôrodných infekcií existuje viacero faktorov, ktoré nemožno úplne ovplyvniť, preto sú i možnosti prevencie týchto zdravotných problémov do istej miery limitované. Najhlavnejšou zásadou prevencie puerperálnych infekcií, na ktorú by žena mala myslieť, je dôsledné dodržiavanie hygienických návykov, respektíve by mala venovať pozornosť zvýšenej hygiene. Dôležité je v čistote udržiavať prípadné rany, ktoré vznikli pri pôrode. Pri ich ošetrovaní myslite i na čistotu rúk.

Intímne partie je vhodné umývať čistou vodou, prípadne jemnými prostriedkami na intímnu hygienu. Kúpanie sa neodporúča, iba sprchovanie. Odporúča sa používať vhodné popôrodné vložky, ktoré by mali byť vzdušné. Nevyhnutné je ich pravidelne vymieňať. Taktiež je potrebné myslieť na výber vhodnej spodnej bielizne. Dnes sú dostupné už aj špeciálne vyrobené nohavičky zo vzdušných materiálov pre ženy po pôrode. V rámci prevencie zápalu prsníkov sa odporúča pravidelné dojčenie, správna technika pri dojčení, odstrekovanie mlieka a taktiež dostatočná hygiena. 

Odporúčame: Vnútromaternicové teliesko: Najspoľahlivejší typ antikoncepcie?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 29.11.21 06:05

ĽŠ
karma
100.00

Popôrodné obdobie je naozaj nemenej náročné a môžu sa rozvinúť rôzne komplikácie...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní