Krvavý výtok po pohlavnom styku – môžu byť príčiny krvácania skutočne vážne?

Krvavý výtok po pohlavnom styku – môžu byť príčiny krvácania skutočne vážne?

Krvácanie po sexe sa spája najmä s prvým pohlavným stykom. Pri ňom totiž spravidla dochádza k pretrhnutiu panenskej blany (odborne hymen), čo je akási membrána, ktorá buď čiastočne, alebo takmer úplne pokrýva vstup do pošvy žien. Pri prvom pohlavnom styku sa môže táto časť ženského tela narušiť, čo vedie k veľmi miernemu krvácaniu. Nie je to však pravidlo. Hymen sa pri vaginálnom styku vôbec nemusí porušiť, a tak žena nikdy pri sexe nekrváca. Čo však, ak sa krvácanie, alebo krvavý či ružovkastý výtok so stopami krvi objavuje u ženy po pohlavnom styku pravidelne? Môže ísť o zdravotný problém?

Poranenie sliznice pošvy

Krvácanie počas alebo po pohlavnom styku, odborne postkoitálne krvácanie, môže súvisieť s rôznorodými príčinami. Nie vždy sú však príčiny vážne. Krvácanie v bežných prípadoch spôsobuje poškodenie či poranenie sliznice pošvy priamo počas styku. Môže k tomu dôjsť z dôvodu príliš intenzívneho, nešetrného, prípadne násilného pohlavného styku. Riziko poranenia sliznice pošvy a následného krvácania však môže zvýšiť aj vaginálna suchosť, čiže nedostatočné zvlhčenie, čo môže priebeh pohlavného styku značne sťažovať.

Vaginálna suchosť sa u ženy môže objaviť počas menopauzy, ale výnimkou nie je výskyt tohto problému ani v iných obdobiach života. Nedostatočné zvlhčenie pošvy môže súvisieť s hladinami hormónov (najmä s poklesom estrogénu), dokonca môžu byť príčinou niektoré užívané lieky. 

Odporúčame: Krvné zrazeniny v menštruačnej krvi – sú normálne, alebo značia problém?

krvácanie po sexe

Zdroj: Shutterstock®

Počas tehotenstva alebo ovulácie

Krvácanie či ružovkasté výtoky so stopami krvi sa počas alebo po sexe môžu objaviť aj v priebehu tehotenstva a nemusia pritom znamenať žiadne zdravotné komplikácie. Sliznice pošvy a vonkajších rodidiel sú počas tehotenstva viac prekrvené a spravidla i ľahšie dôjde k porušeniu jemných ciev, čo opäť vedie k miernemu krvácaniu. Za krvácaním tiež môže stáť uhniezďovanie vajíčka v maternici niekoľko dní po počatí.

Hoci drobné krvácanie v priebehu tehotenstva, či už priamo po sexe, alebo aj bez neho, nemusí poukazovať na žiaden zdravotný problém, určite je vždy vhodné tento fakt spomenúť ošetrujúcemu lekárovi. U niektorých žien môže drobné krvácanie alebo skôr špinenie zhruba v polovici menštruačného súvisieť dokonca i s ovuláciou. 

Zápaly a infekcie

V niektorých prípadoch môže byť krvácanie počas sexu alebo po pohlavnom styku skutočne prejavom ochorenia. Ak sa teda problém s krvácaním objavuje pravidelne a dlhšiu dobu, návštevu gynekológa neodkladajte. Rôznorodé ochorenia sa však zvyknú prejavovať rôznorodými príznakmi, preto je potrebné si celkovo všímať svoj zdravotný stav. Krvácanie po sexe môže v prvom rade súvisieť s niektorými neinfekčnými zápalovými alebo infekčnými ochoreniami.

Môže ísť napríklad o prejav vaginitídy, čo je zápal pošvy, podľa pôvodu infekčný alebo neinfekčný. Krvácanie však môže vyvolávať aj zápal maternice, vaječníkov a vajcovodov. Za infekciami v intímnej oblasti často stoja rôznorodé baktérie, avšak pôvodcom môžu byť napríklad i kvasinky. 

Nádorové ochorenie

Stopy krvi po sexe rozhodne neradno ignorovať, najmä ak ide o pravidelne sa vyskytujúci problém. Vo veľmi vážnych, i keď zriedkavých prípadoch totiž môže ísť aj o prejav nádorového ochorenia, respektíve rakoviny. Krvácaním po pohlavnom styku sa môžu prejavovať nádory v rôznych častiach pohlavných orgánov. Neraz však ide hlavne o príznak rakoviny krčka maternice. Medzi ďalšie príznaky radíme bolesť pri pohlavnom styku a močení alebo neobvyklý výtok. Objaviť sa môžu všeobecné ťažkosti, ako únava, nechutenstvo či strata váhy. 

V prípade nádorových ochorení sa však príznaky často dostavujú až v neskorších fázach. O to dôležitejšie sú pravidelné návštevy u gynekológa, ktoré môžu pomôcť odhaliť vznikajúci problém už v zárodku. 

Odporúčame: Voľná menštruácia (bezvložková metóda): Skvelý spôsob, ako ušetriť na hygienických potrebách?!

príčiny krvácania po sexe

Zdroj: Shutterstock®

Pohlavne prenosná choroba

I niektoré pohlavne prenosné ochorenia sa môžu prejavovať práve krvácaním pri pohlavnom styku. Jedným z takýchto sexuálne prenosných chorôb je i kvapavka. Ide o infekčné ochorenie, ktorého pôvodcom je baktéria Neisseria gonorrhoeae. U žien sa kvapavka prejavuje krvácaním mimo menštruácie, bolesťou pri močení aj pohlavnom styku, páchnucim vaginálnym výtokom a pálením v intímnej oblasti. 

Aj na chlamýdiovú infekciu môže poukázať nielen krvácanie, ale aj bolesť pri pohlavnom styku. Pôvodcom ochorenia sú v tomto prípade baktérie Chlamydia trachomatis. Ďalej sa môže objaviť pálenie pri močení, neobvyklý vaginálny výtok či bolesť v podbrušku. Vo veľkom množstve prípadov sa však pohlavne prenosné choroby nemusia vôbec prejavovať. Podobne tomu je i v prípade chlamýdiovej infekcie, ktorá u žien až v 80 % prípadov prebieha bezpríznakovo. O to dôležitejšie je dodržiavanie hlavných zásad bezpečného sexu a prevencie pohlavne prenosných chorôb.

Polypy na maternici

Nakoniec môžeme ešte spomenúť, že krvácanie pri pohlavnom styku je taktiež jedným z príznakov polypov na maternici. Rež je o nezhubných výrastkoch na sliznici, ktoré môžu rásť na ktoromkoľvek mieste výstelky maternice, a to niekedy i vo väčšom množstve. Polypy v maternici môžu vyvolávať ďalšie zdravotné ťažkosti, pri výskyte ktorých je potrebné navštíviť gynekológa. Príznakom ochorenia je vo všeobecnosti aj krvácanie mimo menštruácie a nepravidelná alebo veľmi silná či dlhá menštruácia. Polypy však môžu spôsobovať aj problémy s plodnosťou

Odporúčame: Bolesť v podbrušku odhalená: Toto sú tie najčastejšie dôvody!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 11.11.21 07:08

ĽŠ
karma
100.00

Krvácanie môže súvisieť naozaj s rôznorodými príčinami; pravidelné návštevy u gynekológa sú skutočne dôležité.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní