Linea nigra na tehotenskom brušku: Kedy zmizne tajomná tmavá čiara?

Linea nigra na tehotenskom brušku: Kedy zmizne tajomná tmavá čiara?

Tehotenstvo je vzrušujúce, úžasné a niekedy aj strašidelné obdobie plné rozbúrených hormónov, ktoré dávajú zabrať každej žene. Bezdôvodný plač, vydesený partner alebo manžel, ktorý poväčšine nechápe, čo sa deje – to je len zlomok toho, čo môžete v tomto období zažiť. Samozrejme, nebudeme nikomu brať žiadne ilúzie o tehotenstve, pretože môže byť aj krásne. Každá sme iná a každá prežívame všetko inak. Na tehotenstve je však krásne samotné tehotenské bruško, ktoré sa v priebehu 9 mesiacoch mení. Zväčšuje sa, tvaruje sa a vyvíja sa v ňom plod.

No aj vy ste si všimli tú záhadnú ryhu na bruchu? Ak áno, tak nie ste samé! Táto ryha je známa ako linea nigra, čo z latinčiny môžeme preložiť ako „čierna čiara“. Táto zvislá tmavá čiara sa u žien objavuje približne v polovici tehotenstva. Jej rozvíjanie je úplne bežné, preto nie sú potrebné dôvody na obavy. Podľa štatistík sa odhaduje, že približne u 75 % žien sa táto čiara môže počas tehotenstva objaviť. U niektorých žien môže byť linea nigra tmavšia, u iných svetlejšia a dokonca mnohí ľudia veria, že spôsob, akým sa táto línia rozprestiera cez bruško, môže odhaliť pohlavie dieťaťa.

tehotenské bruško

Zdroj: Shutterstock®

Čo je linea nigra a prečo sa vytvára?

Linea nigra je teda línia, ktorá sa vytvára na tehotenskom brušku. Linea nigra v tehotenstve vzniká v dôsledku kožných zmien, ktoré väčšinou vedú k stmavnutiu pokožky. Tmavá čiara zvyčajne prechádza cez stred pupka a vedie priamo dole k lonovej kosti. Môže mať však aj „opačný smer“ a vytvoriť sa môže od pupka smerom nahor k hrudnému košu. K jej tvorbe dochádza koncom druhého a začiatkom tretieho trimestra, kedy zároveň žena môže spozorovať aj tmavnutie bradaviek, podpazušia či oblasti genitálií.

Je to pigmentové zvýraznenie strednej väzivovej čiary brucha, ku ktorej sú upnuté brušné svaly. Jej zvýraznenie a stmavnutie spôsobuje predovšetkým zvýšená hladina estrogénu v tele ženy. Spomínané hormóny môžu počas tehotenstva prispieť aj k zvýšenej citlivosti pokožky na slnko alebo k zvýšenej tvorbe pigmentových škvŕn. Preto sa odporúča investovať do kvalitných opaľovacích prípravkov a rovnako aj krémov s obsahom SPF.

Rady by sme ešte podotkli, že linea nigra nemusí byť dokonalo rovná. Ako sme písali, každé ženské telo je iné a preto aj linea nigra môže u každej ženy vyzerať úplne inak. Môže byť krivá, rovná, skrútená – no to nie je dôvod na obavy. Všetko závisí od toho, akým spôsobom sa pigmentácia vytvorila na vašej pokožke.

Dokáže linea nigra predpovedať pohlavie dieťaťa?

Poznáme veľké množstvo babských trikov na odhalenie pohlavia dieťaťa ešte pred jeho narodením. Samozrejme, v dnešnej dobe sa to dá jednoducho zistiť počas vyšetrenia ultrazvukom, ale naše babičky poznali aj iné spôsoby. Napríklad podľa tvaru a posadenia bruška – ak je bruško posadené nižšie, žena čaká chlapca a naopak, ak je uložené vyššie, bude to dievča. Tiež sa vraví, že ak žena počas tehotenstva „opeknie“ – čaká chlapca. Ak sa jej na tvári vytvoria vyrážky a iné nedokonalosti, svoju krásu odovzdáva dcére, a teda čaká dievčatko. Dá sa však odhaliť pohlavie dieťaťa aj podľa tmavej čiary na bruchu? Podľa všetkého, ÁNO.

Vraví sa, že ak sa linea nigra tiahne od pupka smerom nadol k lonovej kosti, je pravdepodobnejšie, že budete mať dievča. Ak linea nigra smeruje od pupka smerom nahor, potom je pravdepodobnejšie, že budete mať chlapca. Dôležité je v tomto prípade sledovať prvotné náznaky jej tvorby, pretože neskôr a môže tiahnuť cez celé bruško a tak pohlavie už nie je možné odhaliť. Ide však len o povery, ktoré nie sú nijako dokázané a vedecky podložené. Ak chcete mať v pohlaví vášho očakávaného dieťaťa jasno, nechajte to na vášho ošetrujúceho gynekológa.

Pozri aj: 3 domáce tipy na popraskané bradavky: Čo zachráni mamičky pri dojčení?

tmavá čiara na bruchu

Zdroj: Shutterstock®

Má linea nigra aj nejakú funkciu?

Popravde, nad tým sa zamýšľali mnohé ženy. Pôrodné asistentky tvrdia, že táto tmavá čiara je súčasťou prirodzeného vývoja a je stvorená na to, aby pomohla narodenému dieťaťu nájsť prsník. Počas tehotenstva totižto dochádza aj k stmavnutiu bradaviek a vraví sa, že vôňa takejto bradavky je podobná plodovej vode (amniotickej tekutine), ktorá obklopuje plod 9 mesiacov. Tejto vôni údajne dieťa dôveruje, takže jednoducho dokáže rozoznať matkin prsník, z ktorého je dieťa dojčené. Linea nigra v podstate udáva smer od tehotenského bruška k tmavému dvorcu, vďaka čomu sa dieťatko ľahšie prisaje.

Linea nigra po pôrode

Je tu ešte otázka, ktorá možno mnohým ženám máta v hlave – kedy tmavá čiara zmizne? Odpoveď nie je úplne jasná, pretože u každej ženy to môže byť individuálne. Linea nigra zmizne v podstate vtedy, keď  hladina estrogénu v tele ženy klesne. Môže to trvať pár dní, ale aj pár týždňov, mesiacov a dokonca aj rok. Poprípade sa v ojedinelých prípadoch môže stať, že linea nigra bude čiastočne viditeľná už navždy.

Neprehliadni: Druhé tehotenstvo – počkať alebo je minimálny vekový rozdiel medzi deťmi ideálny?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní