Rektovaginálna fistula – ktoré ženy môže potrápiť? Spoznaj jej prejavy!

Rektovaginálna fistula – ktoré ženy môže potrápiť? Spoznaj jej prejavy!

Análna fistula predstavuje veľmi nepríjemný a chúlostivý zdravotný problém, ktorý môže byť sprevádzaný bolesťou a inými ťažkosťami. Pojmom análna fistula označujeme kanálik, tunel alebo otvor, ktorý sa vytvorí pod kožou v oblasti konečníka. Fistula má dve ústia, jedno na koži v blízkosti análneho otvoru, druhé v análnom kanáli či dolnej časti rekta.

Zasiahnutá však môže byť u žien aj vaginálna oblasť. Viete, čo je takzvaná rektovaginálna fistula? Zistite, ktoré ženy majú vyššie riziko rozvoja tohto zdravotného problému, ako sa prejavuje a diagnostikuje. Je možná liečba?

Čo je rektovaginálna fistula?

Pod pojmom rektovaginálna fistula rozumieme otvor alebo kanálik (teda fistulu) vzniknutý medzi konečníkom a pošvou, respektíve vagínou. Hoci tieto dve časti sú v tesnej blízkosti (steny pošvy a konečníka k sebe priliehajú), za normálnych okolností sú jasne oddelené. Ak vznikne medzi konečníkom a pošvou prepojenie, vedie to vzniku viacerých zdravotných ťažkostí. 

Kvôli trhline medzi týmito dvomi orgánmi je totiž umožnený priechod stolice a ďalších tekutín z konečníka do pošvy, čo je veľmi nežiaduce. Rektovaginálna fistula môže predstavovať vrodený jav, čo je však veľmi zriedkavé. Častejšie vzniká v dospelosti vplyvom viacerých faktorov. 

Nejde primárne o život ohrozujúci stav, no pri neliečení môže viesť k zdravotným komplikáciám, ako je inkontinencia či opakované zápaly pošvy a močových ciest. Tiež hrozí vznik zápalu fistuly a abscesu (hnisavého ložiska), čo je vážny zdravotný problém. Rektovaginálne (ako aj análne) fistuly sú veľmi problematické v tom, že ak sa vyskytnú u človeka raz, hrozí aj ich opätovný výskyt. 

Odporúčame: ​Našiel sa elixír večnej mladosti – je ním Ašwaganda!

Prečo vzniká rektovaginálna fistula?

Jednotnú príčinu vzniku rektovaginálnej fistuly nemožno stanoviť. Ako sme spomenuli vyššie, v zriedkavých prípadoch môže ísť o vrodený problém. Fistula medzi konečníkom a vagínou však najčastejšie vzniká vplyvom rôznych vonkajších činiteľov. 

Medzi najčastejšie príčiny vzniku rektovaginálnej fistuly radíme pôrodné poranenia. Ak dôjde počas pôrodu k rozsiahlemu natrhnutiu hrádze, pri ktorom dochádza až k poškodeniu tkanív v oblasti konečníka, zvyšuje sa riziko vzniku fistuly. Fistula tiež môže byť následkom infekčnej komplikácie hojenia po nastrihnutí hrádze počas pôrodu. 

Na vzniku trhliny medzi pošvou a konečníkom sa však môžu podieľať aj niektoré chronické ochorenia ženy, ktoré oslabujú alebo poškodzujú tkanivo v oblasti konečníka a pošvy a ďalšie faktory. Ďalšie možné príčiny rektovaginálnej fistuly sú nasledovné:

  • poranenie pošvy (inak ako pri pôrode),
  • komplikácie po alebo počas chirurgického zákroku v panvovej oblasti, respektíve v oblasti pošvy, konečníka alebo hrádze (napr. aj pri hysterektómii alebo operácii hrubého čreva),
  • rast nádoru na konečníku, maternici alebo v pošve,
  • rádioterapia v panvovej oblasti,
  • chronické zápaly v panve,
  • Chrohnova choroba (neinfekčné chronické zápalové ochorenie črevného traktu),
  • ulcerózna kolitída (nešpecifický zápal čreva),
  • divertikulitída (zápal vydutiny hrubého čreva).

Aké má rektovaginálna fistula príznaky?

Ako sme spomenuli vyššie, zdravotné ťažkosti pri rektovaginálnej fistule vznikajú hlavne z dôvodu patologického otvoru medzi konečníkom a vagínou, ktorý umožňuje priechod stolice do pošvy. Výkaly v pošve môžu ľahko spôsobiť infekcie a ďalšie problémy. Na prítomnosť fistuly medzi konečníkom a pošvou poukazujú nasledujúce príznaky:

  • únik stolice alebo črevných plynov z pošvy,
  • únik hnisu z pošvy,
  • zvýšený vaginálny zápach,
  • zapáchajúci abnormálny výtok,
  • pocity podráždenia, pálenie a svrbenia v oblasti rodidiel a hrádze,
  • bolesť v oblasti rodidiel a hrádze,
  • bolesť pri pohlavnom styku alebo močení,
  • opakujúci za zápal vagíny alebo močových ciest. 

Rektovaginálna fistula sa nemusí vyskytovať ako samostatný zdravotný problém, ale môže ísť o príznak, respektíve komplikáciu iného ochorenia. Ako sme spomenuli vyššie, k jej vzniku môže dôjsť napríklad pri lokálnom nádore. Taktiež môže ísť napríklad o príznak zápalového abscesu v tejto oblasti. 

Odporúčame: ​Ženský problém zvaný anovulácia – ako rozpoznať anovulačný cyklus?

Rektovaginálna fistula a jej diagnostika

Pri výskyte vyššie spomínaných ťažkostí, najmä pri spozorovaní úniku výkalov cez pošvu a prítomného zápachu, je dôležité konzultovať zdravotný problém s lekárom. Neliečený stav sa spája s opakujúcimi sa vaginálnymi a močovými infekciami, únikom stolice a moču i vznikom abscesu. 

Pri spomínaných ťažkostiach neváhajte v prvom rade zájsť ku gynekológovi. Uplatňuje sa nasjkôr fyzikálne vyšetrenie – gynekológ ženu vyšetrí cez pošvu, prípadne aj ritný otvor, taktiež vyšetrí perineum (pošvovú hrádzu), pričom môže spozorovať prítomnosť fistuly, prípadne aj abscesu. 

Ďalej sa pri diagnostike môžu využívať zobrazovacie metódy, ako RTG vyšetrenie, CT (počítačová tomografia) či MRI (magnetická rezonancia). Uplatňuje sa napríklad aj anorektálny ultrazvuk, ktorý môže byť prevedený u proktológa. V prípade podozrenia na zápalové ochorenia čriev, napríklad Crohnovu chorobu, sa obvykle pristupuje aj ku kolonoskopii. Možnou metódou je tiež biopsia – odber vzorky tkaniva na laboratórne vyšetrenie. 

Liečba rektovaginálnej fistuly

Ak lekár diagnostikuje prítomnosť rektovaginálnej fistuly, určí vhodnú liečbu s ohľadom na jej veľkosť, rozsah poškodenia okolitých tkanív, ako aj príčinu vzniku. Ak je napríklad fistula sprievodným príznakom iného ochorenia, potrebné je zamerať sa aj na riešenie tohto zdravotného problému.

V niektorých prípadoch sa môže fistula medzi konečníkom a pošvou sama zahojiť. Ak k tomu nedôjde, potrebný je spravidla chirurgický zákrok, ktorý patologické spojenie medzi pošvou a konečníkom uzavrie (spravidla zošitím tkaniva alebo prišitím biologického materiálu či odobratého zdravého tkaniva s okolia). Aby však bolo možné zákrok vykonať, okolité tkanivá musia byť zahojené. 

V komplikovaných prípadoch môže byť potrebné načas vytvoriť kolostómiu, čiže umelý vývod z čreva cez brušnú stenu. Cez tento otvor sa bude odvádzať stolica, čím sa zabráni jej prenikaniu do pošvy. Týmto postupom možno poskytnúť tkanivám čas dostatočne sa zahojiť. Potom lekár odstráni fistulu, ako aj kolostómiu. Uplatňovať sa ďalej podľa potreby môže farmakologická liečba, napríklad podávanie antibiotík. 

Pri problémoch s rektovaginálnou fistulou je nevyhnutné myslieť aj na režimové opatrenia:

  • dobrá hygiena rodidiel zvonka,

  • používanie vlhčených utierok na intímnu hygienu, 
  • vyhýbanie sa drhnutiu rodidiel klasickým toaletným papierom,
  • nosenie bavlnených nohavičiek a vzdušného oblečenia,
  • vyhýbanie sa dráždivým látkam, či už v kozmetike alebo pracích prípravkoch,
  • vyhýbanie sa parfumovaným tampónom a vložkám. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní