Vaginálna suchosť nie je vôbec zriedkavým problémom. Aké sú príčiny?

Vaginálna suchosť nie je vôbec zriedkavým problémom. Aké sú príčiny?

K najrozšírenejším intímnym zdravotným problémom patria vaginálne mykózy, ktoré aspoň raz postretnú vysoké percento ženskej populácie. Niektoré ženy potrápi pravidelne veľmi silná menštruácia, iné majú problém zase s nepravidelným cyklom. Hormonálna nerovnováha, polypy na maternici, znížená plodnosť či pohlavne prenosné choroby – i tieto problémy musia ženy mnohokrát riešiť. A čo taká vaginálna suchosť? Často sa o nej nehovorí, pritom sa týka prakticky všetkých vekových kategórií. 

Ako sa vaginálna suchosť prejavuje?

O takzvanej vaginálnej suchosti hovoríme v prípade nedostatočného zvlhčovania intímnych partií, respektíve pošvovej sliznice. Za normálnych okolností sa o prirodzené zvlhčovanie vagíny stará estrogén. Takéto zvlhčenie prispieva k udržiavaniu zdravého vaginálneho prostredia, samočistiacim procesom pošvy, ochrane pred dráždením a infekciami a pomáha pri pohlavnom styku. 

Pokiaľ sa však sliznica pošvy nedostatočne obnovuje a jej hrúbka slabne, môže sa strácať jej elasticita a znižovať schopnosť prirodzenej lubrikácie. Vaginálna suchosť sa u ženy následne prejavuje nepríjemnými sprievodnými ťažkosťami a môže mať výrazne negatívny vplyv na jej sexuálny život. Na vaginálnu suchosť môžu poukazovať tieto príznaky:

  • pocity suchosti, prejavujúce sa aj bodaním či zvýšenou bolestivosťou,
  • pálenie alebo svrbenie v intímnych partiách,
  • pocity podráždenia alebo poranenia,
  • zvýšená citlivosť intímnych partií,
  • bolesť pri pohlavnom styku,
  • predlžovanie predohry potrebnej na lubrikáciu pošvy pred pohlavným stykom,
  • ľahšie krvácanie po pohlavnom styku.

Možné príčiny vaginálnej suchosti:

1. Menopauza

Ako sme spomenuli vyššie, na procese prirodzenej lubrikácie v intímnych partiách sa podieľa aj estrogén. Pokles jeho hladiny pritom patrí k najčastejším príčinám vaginálnej suchosti. Bežne sa to stáva u žien v období menopauzy. Vysychanie sliznice intímnych partií je veľmi častým problémom žien vo vekovej kategórii 45+, pričom sa s ním potýka približne každá druhá žena. Vaginálna suchosť sa však u zrelších žien môže objaviť ešte pred nástupom menopauzy, a to v období takzvanej perimenopauzy

Odporúčame: Komplikácie po pôrode – čo sú puerperálne infekcie a ako sa prejavujú?

intímne problémy

Zdroj: Shutterstock®

2. Tehotenstvo a dojčenie

Vysychanie sliznice pošvy však nie je ani zďaleka len problémom žien v zrelom veku. Potrápiť môže i ženy v produktívnom veku, napríklad v období tehotenstva alebo dojčenia. Tieto obdobia v živote ženy, podobne ako menopauza, sú totižto rovnako sprevádzané výraznými hormonálnymi zmenami. 

3. Antikoncepčné tablety a iné lieky

Vaginálna suchosť býva u niektorých žien vedľajším účinkom liekov, ktoré pravidelne užívajú. Neraz sa to stáva u žien, ktoré sa pred otehotnením chránia hormonálnou antikoncepciou. Tá môže mať u rôznych užívateliek viacero nežiaducich účinkov a jedným z nich je aj nedostatočné zvlhčovanie sliznice pošvy. Prechodne však vaginálnu suchosť môžu vyvolať napríklad aj antibiotiká, okrem toho sa tento intímny problém môže vyskytnúť aj z dôvodu užívania antidepresív, antihistaminík, liekov znižujúcich prekrvenie alebo liekov na vredy.

4. Nevhodné hygienické návyky a kozmetika

Intímne partie ženy predstavujú veľmi citlivú časť tela a citlivý by mal byť aj prístup k starostlivosti o ne. Intímne partie by sa nemali dostať do kontaktu s bežným mydlom, sprchovacím gélom či rôznymi parfumovanými kozmetickými prípravkami. Pri hygiene intímnych partií postačí hlavne voda, v prípade potreby šetrná kozmetika, ktorá je presne na to určená. Používanie nevhodnej kozmetiky a nadmerné drhnutie genitálií môžu viesť k viacerým ťažkostiam, nielen k vaginálnej suchosti. 

5. Sexuálna abstinencia

Jednou z príčin vaginálnej suchosti môže byť aj dlhšia sexuálna abstinencia, či už z dôvodu absencie sexuálneho partnera alebo aj poklesu intímneho života v dlhodobom vzťahu. Ak dôjde k úbytku frekvencie pohlavného styku, časom to môže viesť k väčšiemu vysušovaniu tkaniva. Podľa odborníkov je vhodnou metódou prevencie problému pravidelná masturbácia. 

Odporúčame: Chemický peeling – ktoré problémy s pleťou zmierni alebo odstráni?

príčiny vaginálnej suchosti

Zdroj: Shutterstock®

6. Operácie i liečba rakoviny

Nepríjemná vaginálna suchosť sa môže objaviť u žien po operáciách pohlavných orgánov. Najmä ak žena podstúpila operácie vaječníkov a maternice, pri ktorých došlo k odstráneniu orgánov, výsledkom môže byť pokles estrogénu, čo, ako sme spomenuli vyššie, má negatívny vplyv na prirodzenú lubrikáciu pošvy. Nedostatočné vaginálne zvlhčovanie však môže byť aj vedľajším účinkom onkologickej liečby, a to chemoterapie alebo aj rádioterapie, respektíve ožarovania. 

7. Niektoré ochorenia

V niektorých menej častých prípadoch môže byť vaginálna suchosť zapríčinená aj nejakým ochorením. Typickým príkladom je takzvaný Sjögrenov syndróm. Ide o autoimunitné ochorenie sprevádzané zníženým vylučovaním žliaz s vonkajšou sekréciou, čo sa prejaví suchosťou slizníc a kože. Niekedy sa vaginálna suchosť môže objaviť pri diabete či opakovaných vaginálnych mykózach.  

Čo pomáha pri vaginálnej suchosti?

S vaginálnou suchosťou sa dá bojovať rôznymi spôsobmi. Najlepšie je však v prvom rade zistiť, čo môže byť príčinou problému, pretože jej odstránením môže dôjsť k úprave prirodzeného zvlhčovania pošvy. To však, samozrejme, nie je vždy možné. Napríklad menopauza je neoddeliteľnou súčasťou života ženy a nedá sa jej nijako vyhnúť alebo ju potlačiť. Preto je potrebné spravidla riešiť priamo problém s nedostatočným zvlhčovaním. U tehotných žien či žien podstupujúcich onkologickú liečbu zase môže ísť len o prechodný problém. 

Bez ohľadu na príčinu problému bývajú veľkým pomocníkom pri vaginálnej suchosti rôzne voľnopredajné prípravky. Pri pohlavnom styku, ale podľa potreby aj mimo neho, pomáhajú lubrikanty a špeciálne gély, ktoré imitujú prirodzenú lubrikáciu pošvy pri pohlavnom vzrušení. Dostupné sú tiež napríklad vaginálne čípky s kyselinou hyalurónovou, priaznivý vplyv majú aj prípravky s obsahom fytoestrogénov, ktoré môžu pomáhať pri poklese estrogénu v tele. 

Ak vám vaginálna suchosť spôsobuje naozaj veľké ťažkosti, neváhajte sa obrátiť na odborníka. Lekár môže predpísať estrogénové krémy alebo iné obdobné prípravky vo forme tabliet a čípkov, tiež antikoncepciu s vyšším obsahom estrogénu. Ak máte podozrenie, že za vašou vaginálnou suchosťou stoja lieky, ktoré užívate, rovnako sa o probléme porozprávajte s lekárom. Lieky na predpis nikdy bez súhlasu lekára nevysadzujte!

Odporúčame: Čo spôsobuje dýchavičnosť? Nejde len o problém s pľúcami!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Janka Komadova 08.06.22 21:09

karma
-1.00

Zaujímavé čítanie

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 09.06.22 14:11

IM
karma
100.00

Musí to byt nepríjemné, ale ked sa dá pomôct

  • 0
Odpovedať

Lujza Nedke 18.10.22 14:50

LN
karma
-1.00

ja som sa s nou stretla az po pôrode, dovtedy som nemala taky problem, s muzom to riesime pouzivanim lubrikantu

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 19.10.22 14:53

BH
karma
-1.00

mna jednu dobu dost trapila a pomohol lubrikant, potom sa to nejako samo upravilo

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní