Potrebujete si nájsť prácu? Tu je 7 tipov na efektívne a hlavne úspešné hľadanie práce

Potrebujete si nájsť prácu? Tu je 7 tipov na efektívne a hlavne úspešné hľadanie práce

Hľadanie práce môže byť dnes skutočne neľahká úloha. V súčasnej dobe sa svet práce mení rýchlym tempom a s ním aj spôsoby, ako hľadať a nájsť si tú správnu pozíciu. Digitálne technológie, sociálne médiá a zmeny v trhových trendoch prinášajú nové možnosti, ale aj výzvy pre uchádzačov o prácu.

Začiatok hľadania práce býva obvykle najťažší a celkovo tento proces stojí človeka veľa úsilia, ale aj času. Hľadanie práce online je však zároveň v dnešnej dobe veľkým benefitom, či už pre čerstvého absolventa, alebo pre človeka, ktorý si povedal, že je čas na zmenu zamestnania.

Ako nájsť prácu, ktorá by splňovala naše predstavy a nestratiť pri tom hlavu? Ako byť pri hľadaní zamestnania efektívny, aby hon na vysnívanú pozíciu netrval dlhé mesiace? Prinášame užitočné tipy na hľadanie práce, aby bolo čo najefektívnejšie a hlavne úspešné.

7 tipov, ktoré vám môžu pomôcť pri hľadaní práce:

1. Určte si svoj kariérny cieľ

Či už vás čaká hľadanie práce po ukončení štúdia, alebo ste si povedali, že zmena práce je to, čo vo vašom živote aktuálne potrebujete, prvým dôležitým krokom je hlavne určenie si jasného kariérneho cieľa. Ak vlastne ani neviete, čo chcete nájsť, ako môže byť hľadanie efektívne a úspešné? Najideálnejšie je hľadanie práce v oblasti, v ktorej si chcete budovať kariéru.

Samozrejme, nie každý má presnú predstavu o tom, kde sa chce zamestnať, či už ide o hľadanie práce pre absolventov alebo pre človeka meniaceho pracovné miesto či dokonca celú kariéru. Ak presne viete, akú pozíciu hľadáte, pôjde to o niečo ľahšie. Ale aj keď nemáte úplne presnú predstavu o tom, aké pracovné miesto hľadáte, je vhodné si zadať aspoň nejaké ciele, pretože sa inak v ponuke pracovného trhu skutočne nebudete vedieť dobre orientovať.

Zadefinujte si aspoň oblasti, v ktorých chcete prácu hľadať a prípadne aj niekoľko typov práce, ktoré by ste chceli vykonávať. Okrem toho je dobré si určiť aj miesto práce či požadovaný plat. Samozrejme, nezabúdajte na to, že vaše ciele musia byť realistické.

Pozri aj: ​Top tipy, ako byť najzaujímavejšou osobou v miestnosti

2. Stanovte si menšie ciele pri hľadaní vysnívanej práce

Pri cieľoch ešte zostaneme. Pre efektívne hľadanie práce je vhodné si zadávať pravidelne menšie ciele, ktoré nebudete mať problém naplniť. Ak si totiž napríklad poviete, že nejaký deň si celý vyhradíte na hľadanie pracovných ponúk, obvolávanie zamestnávateľov a tvorbu životopisov či motivačných listov, ľahko sa môže stať, že vám to celé prerastie cez hlavu a nakoniec spravíte menej než nič.

Stanovenie si veľkého cieľa, nech hovoríme o akejkoľvek oblasti v živote, sa neraz spája s neúspechom. Odkrojíme si skrátka príliš veľký kus koláča. Aj pri hľadaní práce sa môže lepšie osvedčiť postupovať po menších krôčikoch, veď nie nadarmo sa hovorí, že pomalej ďalej zájdeš.

Zadávajte si menšie a ľahko naplniteľné ciele – napríklad si jednej deň nájdite dve či tri dobré ponuky a ďalší deň pre ne pripravte a odošlite životopis a motivačný list.

3. Určte si metódy hľadania práce

Hľadanie zamestnania je dnes možné už rôznorodými spôsobmi. Kedysi bolo úplne bežné hľadať prácu osobne, teda sa človek šiel priamo informovať o možnostiach práce na konkrétne miesto. Samozrejmosťou bolo v minulosti aj hľadanie zamestnania cez úrady práce, ale napríklad aj prostredníctvom inzerátov v novinách a časopisoch.

Neskôr hľadanie práce offline do istej miery nahradilo vyhľadávanie pracovných ponúk na internete. Dnes dobre fungujú rôzne pracovné portály, ktoré napomáhajú úspešne hľadať zaujímavé ponuky práce. Možností je naozaj mnoho, preto je dobré si určiť stratégie hľadania práce, ktoré vám budú najviac vyhovovať.

Najlepšou voľbou je rozhodnúť sa pre viaceré metódy, zvýši sa totiž šanca na objavenie tej správnej ponuky. Vyhľadať pracovné príležitosti teda môžete na internete, v novinových inzerátoch, ale aj pomocou personálnych agentúr. Nebojte sa tiež zasielať žiadosti potenciálnym zamestnávateľom alebo využiť osobné kontakty.

4. Nastavte si upozornenia na pracovné ponuky

Ako sme spomenuli už v úvode, moderné technológie v súčasnej dobe umožňujú hľadanie práce online, čo je pomerne pohodlný spôsob vyhľadávania pracovných ponúk. Prezerať pracovné ponuky online môžeme prakticky kdekoľvek, stačí nám smartfón.

Pre efektívne hľadanie práce je veľmi dobré sa zaregistrovať na rôznych pracovných portáloch, kde sa obvykle dá nastaviť zasielanie pracovných ponúk priamo do vášho mailu na základe určitých kritérií, ktoré zadáte. Obvykle si takto môžete nastaviť, že sa napríklad zameriavate na hľadanie práce v zahraničí a že hľadáte prácu v konkrétnej oblasti alebo s určitým finančným ohodnotením.

Nie je však rozhodne na škodu si vytvoriť aj internetový profil na daných platformách, cez ktorý vás budú môcť priamo kontaktovať zamestnávatelia s ponukou práce.

Odporúčame: ​Máš dosť klasického randenia, ktoré nikam nevedie? Vyskúšaj stack dating!

5. Majte materiály potrebné k hľadaniu práce zorganizované

Hľadanie práce je jedna vec, ale na druhú stranu treba byť aj pripravený na nájdenú pracovnú ponuku reagovať. To znamená, že by ste mali mať pripravené písomné materiály, ktoré obvykle k získaniu práce bývajú potrebné. Samozrejmosťou je v prvom rade životopis. Dobre pripravený životopis, ktorý bude prispôsobený pracovných ponukám, ktoré hľadáte, je základ.

Podľa potreby ho možno vždy ešte pred zaslaním konkrétnemu zamestnávateľovi trošku upraviť. Mnoho zamestnávateľov požaduje aj motivačný list. V tomto prípade platí prakticky to isté. Pripravte si do zálohy hoc len všeobecnejšie postavený motivačný list (alebo dva či tri), ktorý bude odzrkadľovať to, v akej oblasti si hľadáte kariéru. Vždy ho stačí následne pred zaslaním len trošku upraviť.

Ďalej nie je na škodu mať pripravené aj referencie z predchádzajúcich zamestnaní, ak by mohli byť relevantné aj pri novom zamestnaní. A v prípade, ak je vašou prácou vytváranie niečoho – článkov, videí, fotografií, eventov a podobne, je dobré mať pripravené portfólio svojich prác.

6. Skorá reakcia na vyhovujúcu ponuku

Zaujala vás ponuka práce a ste si istý, že by to mohla byť pre vás perfektná pracovná pozícia? Ľudia hľadajúci prácu robia neraz tú chybu, že si s odpoveďou na inzerát dávajú načas. Samozrejme, nie je na škodu si to nechať, ako sa hovorí, prejsť hlavou, prípadne si vyhľadať nejaké informácie o práci a podobne.

No ak si každý deň poviete, že životopis pošlete zajtra, ľahko sa môže stať, že zamestnávateľ inzerát stiahne, pretože je pozícia už obsadená. Myslite na to, že pracovná ponuka nečaká len a len na vás, ona čaká na najvhodnejšieho kandidáta a tým sa môže sťať ktokoľvek. Preto, ak sa objaví vhodná ponuka práce, reagujte čo najskôr, maximálne počas nasledujúcich dní.

7. Dôkladná príprava na pohovor

Ak ste všetky predchádzajúce body naplnili a čaká vás pohovor na pozíciu, ktorá sa vám skutočne pozdáva, tak je vhodné pred samotným pohovorom urobiť ešte jednu vec – na pohovor sa pripravte. Aby ste čo najviac naplnili očakávania zamestnávateľa a zároveň vedeli aj ukázať, čo viete zamestnávateľovi ponúknuť.

Dobré je v prvom rade si urobiť prieskum o spoločnosti, v ktorej sa uchádzate o pracovnú pozíciu. Taktiež si v hlave trošku premyslite alebo si aj nacvičte, ako sa čo najlepšie odprezentovať a nie je na škodu si premyslieť aj možné odpovede na otázky, ktoré na pracovných pohovoroch často zaznejú. A nezabudnite si naplánovať aj to, čo si oblečiete. Aj to má vplyv na prvý dojem. Nuž, nová práca sa nezíska len tak sama.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní