Máš dosť klasického randenia, ktoré nikam nevedie? Vyskúšaj stack dating!

Máš dosť klasického randenia, ktoré nikam nevedie? Vyskúšaj stack dating!

Dalo by sa povedať, že ak sa chceme s niekým zoznámiť a myslíme tým zoznámiť v romantickej oblasti s cieľom nájsť potenciálneho partnera pre život, tak je vlastne rande nutnosť. Randenie by však mnohí, či už ženy, alebo muži, rozhodne označili za niečo, čo rozhodne nie je úplne jednoduché. Náročné hľadanie partnera v súčasnej dobe stojí mnohých veľa úsilia, času i financií. 

A najhoršia situácia nastáva, ak človek vynaloží veľa úsilia, času a financií a všetko to bolo skôr zbytočné a neprinieslo to prakticky žiadne výsledky. Čo tak využiť šancu zažiť rande, ktoré splní cieľ s niekým sa zoznámiť, no zároveň si od nás nevyžaduje to, aby sme sa nadmieru snažili?

Možno ste zachytili termín stack dating, ktorý je označovaný za jednej z novodobých trendov v randení. Ak ste o tom ešte nepočuli, alebo o tom viac neviete, povieme vám, o čo ide. Čo je takzvaný stack dating a aká je najväčšia výhoda stack datingu? Prečo vyskúšať stack dating, pre koho je takéto randenie vhodné a s akými negatívami sa spája?

Čo je kontroverzný stack dating?

Hovorí vám niečo termín speed dating? V preklade to znamená rýchle rande a ide o modernú a pomerne efektívnu metódu na zoznamovanie, ktorá je charakteristická tým, že v krátkom časovom úseku sa človek zoznámi s väčším počtom osôb. Speed dating môžu usporadúvať rôzne organizácie, tiež sa s takouto formou zoznamovania možno stretnúť napríklad na rôznych zoznamovacích večierkoch a podobne. 

Spomínaný stack dating je niečo podobné, v podstate by sa dalo povedať, že ide o upravenú verziu speed datingu v reálnom živote. Termín stack dating môžeme preložiť rôzne. Stack z angličtiny znamená stoh, kopa alebo hromada. Pre túto formu randenia sa používajú názvy ako hromadné randenie, pochôdzkové randenie, ale aj rande za pochodu.

Tento trend randenia spočíva vlastne v tom, že sa rande, vnímané zväčša ako špeciálna udalosť, zaraďuje medzi ostatné bežné aktivity počas dňa. Rande sa v tomto prípade chápe, takpovediac, ako jedna položka v hromade denných aktivít, ktoré máme počas dňa naplánované, resp. v našom dennom rozvrhu. A pokiaľ je na to v dennom pláne priestor, pokojne si môže jedinec naplánovať (nakopiť) aj viac takýchto schôdzok. 

Odporúčame: ​Dlhý čierny kabát - trend, ktorý by nemal chýbať ani v tvojom šatníku

Ako sa pripraviť na stack dating?

Ženy, ale aj muži, veľmi dobre vedia, že klasické rande si obvykle vyžaduje veľa príprav a plánovania. Niekedy si jedinec i viac dní prispôsobuje tomu, že ho napríklad v sobotu večer čaká rande. Pre ženy neraz rande znamená kúpu alebo výber toho najlepšieho outfitu, úpravu vlasov, aplikáciu make-upu a mnoho ďalších krokov. Samozrejme, je potrebné urobiť pre rande aj nejaký rozvrh, teda minimálne naplánovať, kam sa pôjde.

Zoznamovacia schôdzka v štýle stack dating obvykle predstavuje krátke rande, ktoré si takéto rozsiahle prípravy nevyžaduje. V rámci príprav na stack dating je dôležité len nájdenie si okna v dennom rozvrhu. Pokojne môže ísť o 30-minútovú schôdzku počas obednej pauzy. Ak začínate obaja v práci neskôr, tak si niekde v meste môžete dať rýchle raňajky.

Ak sa napríklad počas dňa potrebujete niekam peši presunúť, môžete to využiť na schôdzku, ktorá bude mať podobu prechádzky s kávou v ruke. Alebo ešte patríte medzi študentov vysokej školy? Rozvrh hodín vysokoškoláka obvykle pzahŕňa mnoho okien a tie môžete pokojne vyplniť práve stack datingom.

Pre koho je určená táto forma randenia?

Povedomie o stack datingu sa začalo šíriť najmä prostredníctvom sociálnych sietí, vrátane TikToku, ktorý je značne obľúbený medzi mladšími ročníkmi. A práve mladšia generácia je v podstate tou primárnou cieľovou skupinou.

K najväčším fanúšikom patrí generácia Z. Sú to jedinci narodení približne medzi rokmi 1996 až 2009, nazývaní sú aj post-mileniáli.

Avšak, vyskúšať stack dating môže rozhodne ktokoľvek – najmä ak sa chcete s niekým zoznámiť, no zároveň nechcete robiť z randenia hotovú vedu a dlhé prípravy na dokonalý romantický večer, ktorý nemá uspokojivý výsledok, vás už skrátka nebavia. 

Odporúčame: ​Pamela Anderson dala zbohom líčidlám. Prezradila dôvod, prečo sa posledné obdobie cíti lepšie bez make-upu

Aká je najväčšia výhoda stack datingu?

Klasické rande rozhodne má svoje čaro a je určite omnoho romantickejšie ako stack dating. Avšak, dokonalé rande s naplánovaným programom a dlhými prípravami môže pokojne nasledovať až po pár krátkych schôdzkach v štýle stack datingu. Veď načo sa niekam ponáhľať?

Stack dating má viacero výhod, ktoré privedú jedincov k tomu, že takúto formu zoznamovania predsa len vyskúšajú. Môžeme sa pozrieť hneď na niekoľko benefitov, ktoré stack dating so sebou prináša:

  • pri stack datingu odpadajú niekoľkohodinové prípravy týkajúce sa plánovania rande i prípravy zovňajšku,
  • stack dating je obvykle menej stresovou záležitosťou – rýchle rozhodnutie pre rande a žiaden čas na dlhé úvahy a prípravy, človek je v podstate hodený do vody a nemá čas sa dlhú dobu pred schôdzkou stresovať tým, ako to prebehne,
  • človek je viac autentický – ak človek nemá čas na obrovské prípravy na rande a schôdzka sa koná, takpovediac, narýchlo, obvykle sa človek správa prirodzenejšie a nemá potrebu sa nejak pretvarovať,
  • nízka investícia – ako sme spomenuli vyššie, stack dating môže mať podobu prechádzky s kávou či raňajok v meste pred prácou, čo nie je tak finančne náročné ako večera v reštaurácii alebo návšteva kina,
  • krátke rande v štýle stack dating obvykle poskytne dostatok priestoru na to, aby sa dvaja o sebe čo-to dozvedeli a zistili, či sa chcú znova stretnúť, napríklad aj na tradičnejšom rande a zároveň nám nezhltne obrovské množstvo času,
  • sklamanie z toho, že to nevyšlo, je obvykle menšie – ak do rande vložíme príliš veľa energie a máme veľké očakávania, ktoré sa vôbec nenaplnia, môže to byť naozaj frustrujúce a človeka to môže znechutiť, ak sa ale nepodarí krátka schôdzka na káve počas obedňajšej pauzy, nič sa nedeje, ide sa ďalej,
  • dá sa naplánovať aj viac takýchto schôdzok počas dňa – ak máte väčšie okno v rozvrhu, pokojne si môžete naplánovať aj tri polhodinové schôdzky za sebou, vďaka čomu spoznáte viac osôb v jeden deň.

Má stack dating nejaké negatíva?

Samozrejme, každá minca má dve strany. Stack datingu možno pripísať viaceré plusy, no aké sú mínusy? Nuž, mnohí by stack dating zavrhli práve pre to, že nejde spravidla o žiadne romantické rande vo dvojici a človek je, takpovediac, ochudobnený o krásny čarovný večer s potenciálnou polovičkou.

Avšak, na druhú stranu sa môžeme spýtať, či je potrebné, aby mala prvá schôdzka formu celovečerného romantického rande. K negatívam takejto formy randenia by niektorí mohli zaradiť aj nedostatok času na zoznámenie sa s tým druhým. Nie nadarmo sa hovorí, že prvý dojem môže klamať. Na to, aby sme človeka prekukli, je obvykle potrebný dlhší čas.

Navyše, ak si človek naplánuje viac takýchto schôdzok za sebou, môže sa stať, že tá prvá mu napríklad pokazí náladu a zlá nálada bude mať následne negatívny vplyv na tie ďalšie. Taktiež sa môže stať, že pri takejto forme randenia začneme schôdzky vnímať ako úplne bežnú aktivitu a začnú úplne strácať svoju výnimočnosť a dôležitosť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní