Osobnosti a celebrity, ktoré nás v roku 2022 opustili

Osobnosti a celebrity, ktoré nás v roku 2022 opustili
  • 07.01.2023
  • Michaela Kožáková

Často sa vraví, že by sme mali každý deň žiť tak, ako keby mal byť náš posledný. Niečo na tom bude pravdy. Nikto z nás totižto nevie, kedy odíde na druhý svet.

Smrť môže človeka zastihnúť nečakane. Niekedy je však vykúpením najmä vtedy, ak sa zmieta v bolestiach alebo v nej vidí jediné riešenie zo svojej životnej situácie.

Ani známe osobnosti a celebrity nie sú nesmrteľné, avšak s tým rozdielom, že okrem rodiny a známych za sebou zanechávajú davy smútiacich fanúšikov a priaznivcov.

Pripomeňte si s nami niekoľko prominentov a známych tvári, ktoré nás v roku 2022 opustili. Mnohé z nich sa dožili skutočne krásneho veku.

Neprehliadni: Záhadné úmrtia celebrít, ktoré dodnes nedajú odborníkom a fanúšikom spávať

Kráľovná Alžbeta II.

Zdroj: INSTAGRAM/royalty.crown_

Kráľovná Alžbeta II.

70-ročná vláda kráľovnej Alžbety II. je najdlhšia v histórii britskej monarchie. Na trón nastúpila v roku 1952 vo veku 25 rokov. Kráľovná Alžbeta dohliadala na 15 premiérov v Anglicku a stretla sa s 13 z posledných 14 prezidentov USA.

V roku 1947 sa vydala za princa Philipa. Boli manželmi 73 rokov až do jeho smrti v roku 2021. Kráľovná dohliadala na poriadok v kráľovskej rodine, ale aj vo svete. Slúžila ako stabilný vodca oddaný svojmu životu a verejnej službe pre svoju krajinu. Kráľovná Alžbeta II. zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov.

Pelé

Zdroj: INSTAGRAM/pele

Pelé

Brazílska futbalová legenda Edson Arantes do Nascimento, známy pod prezývkou Pelé, debutoval na majstrovstvách sveta v roku 1958, keď strelil tri góly proti Francúzsku a ďalšie dva góly vo finále proti Švédsku. Mal vtedy len 17 rokov. V roku 1962 priviedol Brazíliu k ďalšiemu víťazstvu na majstrovstvách sveta. Na turnaji Svetového pohára v roku 1970 Pelé skóroval 4 gólmi, čím priviedol svoj tím k víťazstvu.

V roku 1974 ukončil svoju kariéru, ale do roku 1977 hral za New York Cosmos. Pelé získal Medzinárodnú cenu mieru v roku 1978. Medzinárodný olympijský výbor ho v roku 1999 vymenoval za športovca storočia. Pelé zomrel 29. decembra vo veku 82 rokov. 

Benedikt

Zdroj: INSTAGRAM/eugeniagaravani

Pápež Benedikt XVI.

Pápež Benedikt XVI. sa narodil ako Joseph Aloisius Ratzinger v Nemecku v roku 1927. Benedikt sa stal pápežom rímskokatolíckej cirkvi v roku 2005 a bol prvým nemeckým pápežom za 1000 rokov.

Pápeži zvyčajne slúžia doživotne. Benedikt však odstúpil v roku 2013. Po odstúpení naďalej žil vo Vatikánskom paláci. Pápež Benedikt XVI. zomrel 31. decembra vo veku 95 rokov.

Neprehliadni: Bruce Willis bude dedko! Teší sa na rolu starého otca?

Kirstie Alley

Zdroj: INSTAGRAM/nok_lapja

Kirstie Alley

Americká herečka Kirstie Alley známa najmä z filmovej trilógie Pozri, kto to hovorí či z historickej ságy Sever a Juh, prehrala boj s rakovinou. Svoju filmovú kariéru začala v roku 1982 v Los Angeles rolou v dobrodružnom sci-fi filme Star Trek II: Khanov hnev.

V posledných rokoch herečka vystúpila v niekoľkých televíznych reality show, napríklad v tanečnej súťaži Dancing With the Stars. Alley získala cenu Emmy a Zlatý glóbus a tiež má svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy na Hollywood Boulevard a Vine Street v Los Angeles. Herečka zomrela vo veku 71 rokov.

Vivienne Westwood

Zdroj: INSTAGRAM/harpersbazaargermany

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood si otvorila butik v Londýne v roku 1971. Bola súčasťou punkového hnutia 70. rokov a priniesla do módneho sveta punkovú estetiku. V rokoch 1990 a 1991 bola vyhlásená za britskú dizajnérku roka. V roku 1992 získala Rád Britského impéria a ďalšie ocenenie kráľovskou rodinou jej bolo udelené v roku 2006.

Vivienne sa preslávila svojím provokatívnym oblečením so sloganmi vystupujúcimi proti vtedajšiemu politickému režimu, ale tiež svadobnými šatami, ktoré mala na sebe Sarah Jessica Parker vo filme Sex v meste z roku 2008. Vivienne Westwood zomrela 29. decembra vo veku 81 rokov.

Aaron Carter

Zdroj: INSTAGRAM/aaroncarter

Aaron Carter

Spevák Aaron Carter, mladší brat člena chlapčenskej skupiny Backstreet Boys Nicka Cartera, sa stal populárnym už ako deväťročný, keď v roku 1997 vydal svoj prvý album. Aaron často koncertoval s bratovou kapelou a pokračoval vo svojej hudobnej kariére až do dospelosti.

Osobné zápasy so závislosťou však ovplyvnili neskoršie spevákove umelecké snahy. Otec jedného dieťaťa zomrel doma 5. novembra 2022. Našla ho upratovačka vo vani. Príčina jeho smrti je stále predmetom vyšetrovania.

Robbie Coltrane

Zdroj: INSTAGRAM/artneversleeps

Robbie Coltrane

Škótsky herec Robbie Coltrane sa preslávil najmä rolou Hagrida v sérii filmov o Harrym Potterovi. Za hlavnú úlohu v televíznej šou Cracker, ktorá sa vysielala v rokoch 1993 – 1995, získal tri ceny Britskej televíznej akadémie. Objavil sa aj vo filmoch Jamesa Bonda Zlaté oko v roku 1995 a Jeden svet nestačí v roku 1999. Robbie Coltrane zomrel 14. októbra vo veku 72 rokov.

Odporúčame: Seriál o Meghan a Harrym: Aké všetky odhalenia prináša Netflix v novom seriáli?

Angela Lansbury

Zdroj: INSTAGRAM/mrs.angela_lansbury

Angela Lansbury

Herecká kariéra Angely Lansbury sa začala v roku 1942 vo filme Plynové lampy, za ktorý si vyslúžila nomináciu na Oscara. Neskôr sa objavila tiež vo filmoch ako Mandžuský kandidát a Kráska a zviera. V roku 2013 získala čestného Oscara a šesť Zlatých glóbusov. 

Angela hrala v televíznej šou To je vražda, napísala, ktorá trvala 12 sezón od roku 1984 do roku 1992. 18-krát bola nominovaná na cenu Emmy. Počas svojej divadelnej kariéry získala šesť cien Tony. Angela zomrela 11. októbra vo veku 96 rokov.

Loretta Lynn

Zdroj: INSTAGRAM/lorettalynnofficial

Medzi ďalších prominentov a slávne osobnosti, ktoré nás v roku 2022 opustili patrí aj ikona country hudby Loretta Lynn, spevák Coolio so známou pesničkou Gangsta’s Paradise, priekopnícky novinár a jeden z prvých černošských moderátorov v televíznych správach Bernard Shaw, taliansky dizajnér Nino Cerruti či legendárny vojnový fotograf Tim Page.

Nielen fanúšikov, ale aj celý svet zarmútila smrť talentovanej herečky Anny Heche, basketbalovej hviezdy Billa Russella, bývalej prvej dámy Ivany Trump, herca Raya Liotta či bubeníka kapely Foo Fighters Taylora Hawkina. Nech odpočívajú v pokoji.

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM.com/benedict.pope.xvi, INSTAGRAM.com/Pelé

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní