Portréty slávnych žien – Kleopatra, kráľovná Egypta

Portréty slávnych žien – Kleopatra, kráľovná Egypta
  • 04.11.2016
  • Ján Hamrák

Máloktorá žena v dejinách ľudstva je takým zdrojom záujmu a inšpirácie ako posledná vládkyňa Egypta Kleopatra. Spisovatelia o nej píšu knihy, točia sa o nej filmy, jej život je vždy znovu a znovu predmetom dohadov a diskusií. No kto bola naozaj táto žena to sa môžeme iba domnievať.

V skutočnosti sa totiž po nej veľa nezachovalo. Vzniká tak priestor na dohady, mýty a legendy.

Aká teda vlastne Kleopatra bola?

Určite veľmi schopná a rafinovaná politička. Ako inak by sa dokázala v čisto mužskom svete presadiť a stať sa kráľovnou celého Egypta, fakticky žijúcou bohyňou na zemi? Vo svete, v ktorom vládli brutálni, na všetko odhodlaní muži asi ani iná byť nemohla. Inak by sa nedožila dospelosti. Aby sa dostala na egyptský trón tak neváhala odstrániť svojho mladšieho brata, ktorý bol zároveň jej manželom. Neváhala zviesť najsilnejšieho muža vtedajšieho sveta, legendárneho rímskeho Cézara. Ak si niečo zmyslela uskutočniť, tak za svojím cieľom pokojne šla aj cez mŕtvoly.

Odporúčame prečítať: Vieme ako predísť jesennej depresií

Portréty slávnych žien – Kleopatra, kráľovná Egypta

Zdroj: Shutterstock®

Legendy ju líčia ako prekrásnu zvodkyňu, ktorej muži padali k nohám. Táto romantická predstava pravdepodobne nezodpovedá realite, viac hodí do hollywoodskych filmov, či románov. Historici o nej píšu ako o veľmi vzdelanej žene hovoriacej mnohými jazykmi, ktorá sa vyznala v matematike, politike, či filozofii. Okrem toho mala pod palcom celý neskutočne bohatý Egypt. Jedna zo zachovaných starovekých mincí ju dokonca zobrazuje ako ženu s pomerne veľkým zahnutým nosom. No kráľovná Egypta si to mohla dovoliť, veď bola neobmedzenou vládkyňou najbohatšej krajiny vtedajšieho sveta.

Kleopatrin život bol plný búrlivých zvratov. Najprv zviedla Cézara, s ktorým mala dokonca syna. Po jeho smrti sa kráľovnej podarilo zviesť aj jeho nasledovníka Marca Antonia. Vtedy o tom ešte nevedeli, no dodnes tvoria jeden z najznámejších celebritných párov histórie. Kto by už len nepoznal príbeh lásky Antonia a Kleopatry. 

Odporúčame prečítať: 

Portréty slávnych žien – Édith Piaf, vrabčiak so zamatovým hlasom

Portréty slávnych žien – Kleopatra, kráľovná Egypta

Zdroj: Shutterstock®

No ako mnoho iných veľkých príbehov lásky aj tento nakoniec končí tragicky. Antonius a Kleopatra bojovali proti inému veľkému Rimanovi. Proti Octavianovi, neskoršiemu cisárovi Augustovi. Bojovali a prehrali. Antonius následne ako pravý Riman a neúspešný vojvodca naľahol na svoj meč.

Kleopatra sa vraj nechala poštípať kobrou egyptskou na následky čoho zomrela. Vyhla sa tak potupe, ktorá by ju v Ríme pri prehliadke víťazného Octaviana čakala. Viacerí seriózni historici tento spôsob kráľovninej samovraždy spochybňujú, vraj sa Kleopatra otrávila tak že vypila pohár jedovatého bolehlavu. Tak či onak, faktom je, že aj po vyše 2000 rokov od jej smrti patrí egyptská kráľovná medzi najlegendárnejšie ženy histórie.

Odporúčame prečítať: Baleárske ostrovy – romantika aj zábava v jednom

Portréty slávnych žien – Kleopatra, kráľovná Egypta

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 04.11.16 19:05

SK
karma
114.00

najznámejšia vládkyňa...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní