Nie všetky banány sú rovnaké. Azda najznámejším druhom sú žlté banány, ktoré sú dostupné aj u nás v rôznych, či už väčších alebo menších, obchodoch. V skutočnosti však existuje viac ako 1000 odrôd banánov, ktoré môžete ochutnávať predovšetkým po potulkách svetom. Dnes sa niektoré z nich dostávajú aj k nám, a to vďaka rôznym predajcom, ktorí začínajú na pulty obchodov dovážať aj exotickejšie druhy ovocia. Síce sa nepredávajú vo veľkom, ale dopyt po nich začína rásť. A to najmä vďaka ich menšej veľkosti a sladkej chuti.
Verí sa, že červené banány majú pôvod v Indii a Malajzii, kde po stáročia rástli divoko. Neskôr sa rozšírili do oblastí, ako je Austrália, severná Afrika či juhovýchodná Ázia. A keďže pre mnohých ide o neznámy druh ovocia, poďme sa pozrieť na to, čo tieto exotické červené banány obsahujú, aké sú ich účinky a predovšetkým spoznať ich chuť.
V čom sa odlišuje červený banán od žltého?
Červený banán, Banánovník končitolistý inak známy aj ako Red Dacca, je zaujímavý predovšetkým tým, že nejde o geneticky modifikované ovocie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Je to výtvor prírody, ktorý sa objavil v priebehu rokov na našej planéte.
V porovnaní s bežnými žltými banánmi sú červené banány menšie a hrubšie. Ich šupka je o niečo tvrdšia a majú jasnú červenú farbu, ktorá sa však môže meniť, a tak môžete natrafiť na „červené banány“ s oranžovo-žltou šupkou. To závisí od množstva antioxidačných pigmentov, ktoré sa v banánoch nachádzajú. Hlavným rozdielom medzi banánmi je teda farba šupky.
Dužina je podobná. Ide o žltú dužinu alebo dužinu v slonovinovom odtieni. Aj to je teda čiastočne zanedbateľné. No rozdiel medzi nimi je v chuti. Červený banán je jemný, krémový, sladký s ovocnou chuťou, ktorá čiastočne pripomína vôňu a chuť malín alebo manga. Už len kvôli tomu stoja tieto banány za ochutnanie.
Nutričné zloženie červených banánov
Rovnako ako žlté banány, tak aj červené banány poskytujú nášmu telu základné živiny. Sú obzvlášť bohaté na draslík, vitamín C a vitamín B6. Tiež obsahujú dostatočné množstvo vlákniny, horčíka a fosforu, nehovoriac o antioxidantoch (prírodné karotenoidy, antokyány, vitamín C). Koľko živín obsahujú na 100 g?
- Kalórie: 90 kcal
- Sacharidy: 21 g
- Bielkoviny: 1,3 g
- Tuk: 0,3 g
- Vláknina: 3 g
- Draslík: 9 % referenčného denného príjmu
- Vitamín B6: 28 % referenčného denného príjmu
- Vitamín C: 9 % referenčného denného príjmu
- Horčík: 8 % referenčného denného príjmu
Pozri aj: Kvalitný olivový olej – aké kritériá by mal spĺňať?
Účinky červených banánov
O banánoch sa vo všeobecnosti hovorí, že sú nezdravé a príliš kalorické. Na druhej strane však môžeme povedať, že ide o výživné ovocie, ktoré má čo ponúknuť nášmu telu. A to platí aj v prípade červených banánov. Toto ovocie:
- vďaka antioxidantom chráni telo pred predčasným starnutím i rakovinou,
- pomáha telo detoxikovať,
- pôsobí ako prevencia pred infekčnými chorobami,
- dodáva telu energiu, a to vďaka vyššiemu obsahu sacharidov,
- pomáha zmierňovať svalové kŕče (ideálne aj pre športovcov po cvičení),
- zasýtia na dlhšiu dobu,
- vďaka obsiahnutej vláknine podporujú trávenie,
- podporuje činnosť metabolizmu,
- je vhodné aj pri redukčnej diéte,
- môže znížiť krvný tlak,
- podporuje imunitný systém.
Ako konzumovať červené banány + využitie v kuchyni
Nemusíte v tom hľadať žiadnu vedu. Červené banány stačí ošúpať a zahryznúť sa do nich. To je ten najjednoduchší spôsob. No nemusíte sa báť pridať ich aj do svojich každodenných pokrmov, ktoré si pripravujete. Napríklad ich môžete nakrájať a pridať do ovocného šalátu. Pridajte si ich do zmrzliny na ozdobu alebo zmrzlinu vytvorte priamo z nich. Stačí ich nakrájať na kolieska, dať zamraziť a následne rozmixovať spolu so smotanou na šľahanie, prípade s korením ako je škorica či kakao. Skvelé sú aj v raňajkovom smoothie, mliečnych kokteiloch alebo na osladenie zákuskov a koláčov.
V mnohých krajinách červené banány pridávajú aj do omáčok a hlavne do receptov s kuracím mäskom. Napríklad také karí kura s omáčkou z červených banánov je skutočnou lahôdkou.
Aby ste si však mohli vychutnať ich dokonalú chuť plnými dúškami, musia byť zrelé. V opačnom prípade sa môže stať, že budú suché a ich textúra nebude lahodná. Zrelé červené banány by mali mať hnedé škvrny na šupke. Skladovať by sa mali pri izbovej teplote, na mieste bez pôsobenia priameho slnečného žiarenia a rovnako aj bez chladenia. V takýchto podmienkach vám vydržia čerstvé 2 až 10 dní.
Zaujme ťa: Lyzín – aminokyselina, ktorá telu nesmie chýbať. Aké sú jej zdroje?