Draslík a jeho funkcie v ľudskom tele: Čo spôsobí jeho deficit?

Draslík a jeho funkcie v ľudskom tele: Čo spôsobí jeho deficit?

Veľmi dobre vieme, že rôznorodé potraviny, ktoré každodenne konzumujeme, nášmu telu dopĺňajú veľké množstvo rozličných živín. Obvykle v každej potravine nájdeme v rôznom pomere základné zložky potravy, teda cukry, tuky a bielkoviny, ale okrem toho aj mnohé vitamíny, minerálne látky a stopové prvky.

Vajíčka sú okrem iného bohaté na bielkoviny, ryby na zdravé tuky, celozrnné výrobky na vlákninu, červená repa na železo, jahody na vitamín C. Takýchto príkladov by sme mohli uviesť neúrekom. Práve preto je tak dôležité, aby bola naša strava pestrá. Žiadna z dôležitých živín by totiž telu nemala chýbať. Prečo ľudský organizmus potrebuje draslík? A ktorými potravinami si ho doplniť?

Draslík v ľudskom tele

Draslík (latinsky Kalium, značka K) predstavuje chemický prvok v periodickej tabuľke prvkov s protónovým číslom 19. Ide o lesklý striebristý kov, ktorý je mäkký a ľahký a radíme ho medzi alkalické kovy. Začiatkom 19. storočia ho objavil sir Humphry Davy. Pre draslík je typické, že veľmi prudko reaguje s vodou a podobne rýchlo oxiduje pri kontakte s kyslíkom. Preto sa s ním v prírode stretávame len v zlúčeninách. Vo veľkom množstve je súčasťou zemskej kôry, rovnako ho nájdeme v morskej vode a, samozrejme, živých organizmoch.

Draslík je napríklad nevyhnutný pri raste rastlín a má vplyv aj na úrodnosť pôdy. Biogénnym prvkom však nie je len pre flóru, ale aj pre človeka. Pomer koncentrácií draslíka a sodíka v bunkových tekutinách je významným činiteľom pre zdravý vývoj organizmu. V tele človeka patrí draslík k najbohatšie zastúpeným minerálom. Nachádza sa v svalových bunkách, srdcovom svale, kostiach, pečeni i krvinkách. Odporúčaná denná dávka draslíka pre dospelého jedinca je obvykle udávaná v rozmedzí 2000 až 4000 mg, teda 2 až 4 gramy. 

Hlavné funkcie:

  • je nevyhnutný prakticky pre všetky funkcie v živom organizme, 
  • je dôležitý pre správny rast,
  • spolu so sodíkom podporuje zachovanie rovnováhy elektrolytov a tekutín v bunkách,
  • podieľa sa na udržiavaní stability vnútorného prostredia,
  • je nevyhnutný pre činnosť svalov aj nervového systému,
  • podporuje udržiavanie normálneho tlaku v krvi,
  • je dôležitý pre správnu činnosť srdca,
  • podieľa sa na svalových kontrakciách,

  • je potrebný pre zdravie kostí,

  • uplatňuje sa pri trávení sacharidov,
  • stimuluje činnosť obličiek,
  • podporuje fyzickú výkonnosť.

Odporúčame: Sú TOP pomocníkom pre imunitu? Zisti, ako fungujú betaglukány!

účinky draslíka

Zdroj: Shutterstock®

Nedostatok draslíka

Nedostatočné hladiny draslíka v krvi sa môžu spájať s rozvojom viacerých zdravotných problémov. K nedostatku tejto dôležitej látky v tele môže dochádzať z mnohých dôvodov. V prvom rade môže byť príčinou jej nedostatočný príjem stravou, teda nevhodné a nevyvážené stravovanie. Deficit draslíka sa tiež objavuje pri poruchách príjmu potravy či alkoholizme.

Telu však môže draslík chýbať aj z dôvodu jeho vyšších strát, a to napríklad v dôsledku zvracania, hnačiek, užívania diuretík, preháňadiel alebo niektorých iných látok a taktiež z dôvodu nadmerného potenia (pri športe, nadmernej fyzickej námahe, pobyte v saune a pod.). Ak je v tele človeka nevyrovnaná hladina draslíka, negatívne to ovplyvňuje činnosť svalov, srdcový rytmus, tlak v krvi, pevnosť kostí, nervový systém či obličky. Nedostatok tejto látky u človeka zvyšuje riziko cukrovky a inzulínovej rezistencie, obličkových kameňov aj srdcových ochorení.

Medzi prejavy nedostatku draslíka v tele radíme:

  • slabosť svalov,

  • svalové kŕče,
  • nepravidelný srdcový rytmus,
  • bolesti hlavy,
  • ospalosť,
  • zvýšený krvný tlak,
  • problémy so spánkom,
  • zhoršenie pamäti a koncentrácie,
  • bolesti kĺbov,
  • tráviace problémy (napr. zápchami).

Ako znížiť draslík v krvi pri nadbytku?

Problematický je aj nadbytok draslíka, teda jeho zvýšená hladina v krvi, čo odborne nazývame hyperkaliémia. Príčin nadbytku draslíka v krvi je niekoľko. Hyperkaliémia sa v prvom rade môže rozvíjať v dôsledku nadbytočného príjmu draslíka, najmä v prípade nadužívania výživových doplnkov. Hladinu draslíka v krvi však môžu zvyšovať aj rôzne druhy liekov na predpis (môže ísť napr. o vedľajší účinok niektorých liekov na liečbu srdcového zlyhávania). 

Hyperkaliémia sa taktiež môže objavovať aj spolu s niektorými ochoreniami. Často ide o sprievodný príznak zlyhania obličiek alebo rôznorodých porúch obličiek, no objaviť sa môže i pri takzvanej Addisonovej chorobe (endokrinné ochorenie). 

Zvýšená hladina draslíka v krvi sa prejavuje nasledovne:

  • tŕpnutie v končatinách,

  • pocity slabosti a únava, 
  • hnačky a zvracanie,
  • búšenie srdca,
  • sťažené dýchanie,
  • veľmi nízky tlak.

Nadmerné hladiny draslíka sú pre telo škodlivé a vo vážnom prípade môžu viesť až k náhlemu zastaveniu srdca (podobne ako aj nadmerný nedostatok draslíka). Pri problémoch s hyperkaliémiou je nevyhnutné dodržiavať nariadenia lekára, týkajúce sa znižovania hladiny draslíka v krvi.

Pri nadbytku draslíka v krvi sa obvykle odporúča minimalizovať v jedálničku potraviny s vysokým obsahom daného minerálu a naopak konzumovať tie, v ktorých je draslíka menšie množstvo. Pre zníženie množstva draslíka sa odporúča napríklad zeleninu šúpať a najmä tepelne upravovať. Varenie vo vode výrazne znižuje obsah draslíka v potravine. 

Odporúčame: Najdôležitejšie látky pre zdravé kosti: Iba vápnik nestačí!

draslík v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Draslík v potravinách

Draslík môžeme svojmu telu doplniť v prvom rade vďaka pestrej a vyváženej strave. Nájdeme ho v najrôznorodejších potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Draslík sa vo vysokých množstvách ukrýva v mnohých druhoch zeleniny a ovocia, ale aj v strukovinách, mäse či obilninách. Je dôležité myslieť na to, že tepelnou úpravou sa množstvo draslíka v potravine znižuje. Preto sa do jedálnička odporúča zaraďovať i veľké množstvo čerstvej zeleniny a ovocia. K draslíku je však pomerne šetrné varenie na pare, pri ktorom sa stráca z potravín oveľa menej minerálu ako pri varení vo vode. 

K najbohatším zdrojom draslíka patria:

  • banány,

  • avokádo,
  • kivi, melón, hrozno,
  • zemiaky,
  • listová zelenina,
  • brokolica, artičoky,
  • sušené marhule,
  • hrach, sója, fazuľa,
  • losos,
  • huby,
  • celozrnné pečivo,
  • mandle, vlašské orechy,
  • mliečne výrobky,
  • ovsené vločky,
  • kokosová voda.

Draslík vo výživových doplnkoch

Draslík je možné v prípade potreby telu poskytnúť aj prostredníctvom výživových doplnkov z lekárne. Dostupný je draslík v tabletách, samotný alebo v kombinácii s ďalšími minerálmi. Draslík je možné formou doplnkov stravy telu dopĺňať najmä v prípade, ak má telo zvýšenú spotrebu tohto minerálu, teda napríklad pri vytrvalostných športoch (u športovcov je odporúčaná denná dávka draslíka vyššia, a to cez 4 g denne) alebo po stratách draslíka v dôsledku vracania a hnačiek. Dopĺňať draslík možno i v prípade problémov s vysokým tlakom.

Avšak dopĺňanie tohto minerálu formou výživových doplnkov je vždy vhodné konzultovať s lekárom. Lekár môže vďaka krvným testom odhaliť prípadný nedostatok draslíka v krvi a navrhnúť vhodné riešenie tohto problému. Ak sa rozhodnete pre užívanie akýchkoľvek výživových doplnkov, vždy dodržujte stanovené dávkovanie a uvedené hodnoty neprekračujte!

Odporúčame: Vieš, aká je perniciózna anémia? Toto je jej príčinou!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní