Majoránka: Čo všetko dokáže? Priprav si čaj alebo olej a sleduj!

Majoránka: Čo všetko dokáže? Priprav si čaj alebo olej a sleduj!

Majoránka je známa najmä ako aromatická korenina, ktorá sa používa napríklad do gulášu. Jej liečivé vlastnosti sú však známe asi málokomu. Táto bylina má pritom množstvo pozitívnych účinkov na zdravie človeka. Vo farmácii ju využívajú ako prísadu do čajových zmesí a ľudové liečiteľstvo ju odporúča používať do kúpeľov a na ošetrenie rán.

Majoránka má okrem iného blahodarný vplyv, napríklad na trávenie, no pomôcť dokáže aj pri nádche či chrípke. V nasledujúcom článku vás oboznámime so všetkými skvelými vlastnosťami tejto známej koreniny a s tým, aké má využitie!

Zázračná majoránka – čo o nej neviete?

Majorán záhradný (latinsky Origanum majorana) je rastlina z čeľade hluchavkovité. Ľudovo sa mu tiež hovorí majoránka. Dorastá do výšky 25 až 30 centimetrov. Majorán pochádza zo Stredomoria. Pestovali a využívali ho už starí Gréci, Rimania či Egypťania. 

Do ďalších kútov Európy sa dostal pravdepodobne počas križiackych výprav. Táto bylina nie je náročná na pestovateľské podmienky. Potrebuje však dostatok slnka a tepla.

Pre majoránku je ideálna stála teplota nad 19 stupňov. V našich klimatických podmienkach je preto vhodné ju pestovať napríklad doma v črepníku. Majoránka je charakteristická svojou príjemnou arómou a rozkonárenou stonkou s oválnymi listami.

Má drobné kvety bielej farby, niekedy až ružovkastej, ktoré vytvárajú husté strapce. Rastlina kvitne od júla až do augusta. Z majoránu sa zberajú mladé lístky, ktoré sa následne sušia. Najčastejšie sa používajú ako korenina.

Pozri aj: Ako sa zbaviť bradavíc? O tomto si ešte nepočula!

žalúdočné ťažkosti

Zdroj: Shutterstock®

Majoránka ako liečivá bylina

Majoránka obsahuje bielkoviny, omega 3 a 6 mastné kyseliny aj dôležitú vlákninu. Rovnako je zdrojom cenných minerálnych látok a stopových prvkov. Telu doplní železo, fosfor, zinok, meď, selén, mangán i vápnik. Rovnako obsahuje vitamíny C, E aj K, kyselinu listovú, luteín, cholín či betakarotén.

Liečivé účinky majoránky:

  • má antiseptické účinky a podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela,

  • blahodarný vplyv má najmä na proces trávenia, účinne odstraňuje plynatosť a podporuje metabolizmus,
  • pomáha pri nadúvaní, hnačke, žalúdočných kŕčoch si črevnej kolike,
  • má tiež močopudné účinky, napomáha odstraňovať z tela nadbytočnú vodu,
  • zvyšuje vylučovanie žlče,
  • vplýva na tvorbu červených krviniek,
  • predstavuje pomocníka pri prvotných prejavoch ochorenia, dokáže bojovať proti kašľu a uvoľňovať hlieny,
  • pozitívny vplyv má aj na nervový systém – upokojuje organizmus, odstraňuje stres a zlepšuje kvalitu spánku,
  • má antioxidačné pôsobenie.

Príprava majoránky vo forme čaju

Majoránku pozná väčšina ľudí ako koreninu. Vhodná je napríklad do zemiakových placiek, gulášu, nátierok, k zemiakovým pokrmom či k pečenému alebo grilovanému mäsu. Využiť sa však dá aj na prípravu liečivého čaju.

POSTUP: V hrnčeku zalejte 1 čajovú lyžičku sušených listov majoránky dvomi decilitrami vriacej vody a nechajte lúhovať asi 10 minút. Potom čaj sceďte a teplý vypite po dúškoch.

Čaj z majoránky je vhodný na uvoľnenie hlienov, pri nádche, chrípke, bolestiach brucha či na podporu trávenia.

Odporúčame: Prečo je aktivácia orechov a semien dôležitá? Rob to aj ty!

majoránkový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Olej z majoránky

Z majoránky sa dá taktiež pripraviť olej, ktorý ocenia hlavne reumatici. Budete naň potrebovať 30 gramov čerstvo nasekanej vňate a 0,5 litra kvalitného oleja, napríklad olivového. Majoránku s olejom uskladnite v dobre uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste po dobu dvoch až troch týždňov. Nádobu občas pretrepte. Nakoniec olej sceďte cez látku. Použiť ho môžete na masáž bolestivých častí tela či chrbtice.

Domáca majoránková masť

Majoránková masť je skvelým pomocníkom, ktorý sa nestratí v žiadnej domácnosti počas celého roka a najmä nie v období chrípok či prechladnutí. Masť z majoránky pomáha uľaviť dýchacím cestám, osvedčila sa napríklad pri zápale dutín, kašli i bolesti hrdla. Na jej prípravu potrebujete:

  • 10 g čerstvej majoránky (môžete však použiť aj sušenú)
  • 80 ml slnečnicového oleja
  • 20 g včelieho vosku

POSTUP: Do hrnca si nalejeme olej, pridáme majoránku a na miernom ohni povaríme približne 5 minút. Vzniknutý majoránkový olej necháme pri izbovej teplote odpočívať nasledujúcich 12 hodín. Potom zmes precedíme cez gázu a poriadne bylinky vyžmýkame. K oleju pridáme včelí vosk a pomaly zohrievame vo vodnom kúpeli. Ak chcete účinky majoránkovej masti ešte podporiť, môžete do nej pridať pár kvapiek eukalyptového esenciálneho oleja. Hotovú masť skladujeme v uzatvárateľnej sklenenej nádobe.

Ako pestovať majorán

Chcete si pestovať vlastný majorán záhradný? To nie je žiaden problém, táto bylinka sa ľahko pestuje. Majoránka potrebuje plné slnko a dobre odvodnenú pôdu. Ak ju pestujete vonku, vyberte miesto, kde bude mať rastlina aspoň 6 až 8 hodín priameho slnečného svetla denne. Použite kvalitnú záhradnú pôdu, preferuje neutrálne až ľahko zásadité pH.

Ak začínate so semienkami, vysievajte ich vo vnútri asi 6 až 8 týždňov pred posledným mrazom. Vždy môžete použiť zakúpené sadenice pre rýchlejší začiatok. Presaďte ich von, keď hrozba mrazu pominie.

Zavlažujte pravidelne, ale neprelievajte. Majoránka nepotrebuje veľa vody a je dôležité nechať pôdu medzi zavlažovaniami vyschnúť. Pravidelné strihanie podporuje hustejší rast a zabráni nechcenému kvitnutiu. Listy majoránky môžete zbierať, keď rastlina dosiahne dostatočnú veľkosť. Čím častejšie zbierate listy, tým viac listov rastlina vyprodukuje.

Majoránka nie je úplne mrazuvzdorná. V chladnejších oblastiach ju pred prvým mrazom presaďte do kvetináča a uchovajte ju vo vnútri alebo ju chráňte vonku. Ak nemáte záhradu, majoránku môžete pestovať aj v kvetináčoch na slnečnom okne. Dbajte na to, aby kvetináč mal drenážne otvory.

Ako uskladniť majoránku?

Majoránku môžete sušiť v tieni, rozloženú v tenkej vrstve. Vyhnite sa priamemu slnečnému svetlu, ktoré môže vyblednúť farbu a zničiť arómu. Majoránku môžete tiež sušiť vo vnútri domu, na suchom, dobre vetranom mieste.

Majoránka by mala byť úplne suchá, keď sa jej listy ľahko drobia. Po usušení uskladnite majoránku v uzavretých nádobách, najlepšie v tmavých sklenených alebo keramických nádobách, aby ste minimalizovali expozíciu svetlom. 

Aktualizované na 24. 11. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

17 komentárov

Soňa Krátka 20.12.17 07:30

SK
karma
114.00

majoránku si pestujeme na záhrade, potom aj nasušíme, aby sme mali do varenia, v zime, keď sa objaví kašeľ, tak z nej varím aj čaj s cibuľou a karamelom...je to super bylinka

  • 1
Odpovedať

Nikola Turková 21.12.17 11:04

karma
110.00

Dobrý deň, ďakujeme za super tip. Želáme príjemné prežitie vianočných sviatkov :)

  • 1
Odpovedať

Jana Belicová 20.12.17 08:08

JB
karma
96.00

Nastáva čas, keď budeme variť čaj. Škoda, že olej už nevyrobím, ale za rok ...

  • 3
Odpovedať

Anna Bútorová 20.12.17 08:20

AB
karma
100.00

majoránkový čaj som nepila, ale v kuchyni ju používam pravidelne

  • 2
Odpovedať

Soňa Kelemenová 20.12.17 08:43

SK
karma
86.00

máme domácu majoránku..... takže ako prísadu do jedál používame iba túto....domáce hurky s čerstvej majoránky sú najlepšie na svete.. čajík je samozrejmosťou najmä v zimných mesiacoch s cibuľou.... o oleji som už počula,ale ešte ho nemáme vyskúšaný...

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 20.12.17 08:53

MM
karma
100.00

i ja si pestujem majoránku na záhrade, je to iná vôňa, používame do varenia i na čajík

  • 2
Odpovedať

Daniela Bieliková 20.12.17 09:50

DB
karma
117.00

majoránku si pestujem doma v kvetináči a je to veľký rozdiel v chuti oproti kupovanej...

  • 2
Odpovedať

Libuše Šumná 20.12.17 14:09

karma
113.00

majoránku mám ráda, čaj znám, ale v kuchyni nesmí chybět

  • 2
Odpovedať

Marta Bujdošová 20.12.17 14:54

MB
karma
98.00

voľakedy sme ju vo veľkom pestovali, teraz sa mi zdá akoby vymizla

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 20.12.17 16:17

MD
karma
132.00

Majoránku používam pri varení, ani som netušila že sa z nej robí aj čaj...ako asi chutí? musím vyskúšať:)

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 20.12.17 16:28

MG
karma
104.00

majoránku som vždy brala automaticky ako korenie, no článok mi rozšíril obzory :)

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 20.12.17 17:33

PV
karma
113.00

Výborné čítanie .. Netušila som ,že sa z nej môže urobiť čaj a olej .. Používam majoránku v kuchyni , najmä do zemiak. placiek ,pečienky , polievok ..

  • 0
Odpovedať

Nikola Turková 21.12.17 11:06

karma
110.00

Dobrý deň, sme radi, že sme priniesli niečo nové. Veríme, že u nás nájdete ešte množstvo zaujímavých článkov. Želáme pekný deň :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 20.12.17 18:27

ĽŠ
karma
100.00

Pestujem i doma, ale čaj ani olej som ešte neskúšala, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 22.12.17 08:11

karma
94.00

pouzivam iba pri vareni a dochucovani jedal

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 27.12.18 10:20

DB
karma
114.00

veľa rokov pestujem majoránku a používam ju nielen na varenie,ale aj na čaj pri kašli,veľmi sa nám osvedčil.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.01.19 08:02

JK
karma
100.00

Občas si čajík varievam a pridávam majoránku aj do jedla

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní