Máš mäso na každom tanieri? Tu je možných 10 prejavov jeho nadmernej konzumácie

Máš mäso na každom tanieri? Tu je možných 10 prejavov jeho nadmernej konzumácie

Mäso je bežnou súčasťou jedálnička podstatnej časti populácie, samozrejme, ak nerátame vegetariánov alebo osoby na výhradne rastlinnej strave. Mäso ako potravina poskytuje konzumentom viacero benefitov, počnúc vysokým obsahom bielkovín a taktiež obsahom iných živín či minerálnych látok a stopových prvkov. Navyše, dobre zasýti na dlhší čas a dá sa z neho pripraviť mnoho chutných pokrmov.

Avšak, v prvom rade by sme mali pamätať na to, že nie je mäso ako mäso. Je totiž veľký rozdiel, z hľadiska nášho zdravia, či máme na tanieri chudšie kuracie alebo morčacie mäso či ryby plné cenných esenciálnych mastných kyselín, alebo sme si naservírovali tučnejšie červené mäso či spracované mäsové výrobky plné nie práve vhodných nasýtených tukov.

A v súvislosti s konzumáciou mäsa nie je potrebné myslieť len na to, aké druhy si vyberáme, ale hlavne aj na to, v akom množstve si ich doprajeme. Lekári a odborníci na výživu neustále upozorňujú na zdravotné riziká nadmernej konzumácie mäsa.

Ak mäso, a to hlavne tučnejšie druhy a priemyselne spracované výrobky, tvoria skutočne podstatnú časť jedálnička a objavujú sa prakticky na každom našom tanieri, odniesť si to môže tráviaci trakt i srdce. Pozrite sa spolu s nami na 10 možných prejavov a následkov nadmernej konzumácie mäsa.

1. Častejšie cítite smäd

Nerobí vám problém vypiť cez deň naozaj dostatok tekutín, no i napriek tomu častejšie cítite smäd? Príčinou môže byť nadmerná konzumácia mäsa, a to z viacerých dôvodov. V prvom rade je pri trávení potravín s vysokým obsahom bielkovín potrebné veľké množstvo vody.

Druhým možným dôvodom je vysoký obsah sodíka v spracovaných mäsových výrobkoch. Nadbytok sodíka v tele sa totiž okrem iného prejavuje aj nadmerným smädom. A dôvodom tiež môže byť vysoký obsah purínov v mäse, ktoré sa v tele menia na kyselinu močovú. Jej vylučovanie z tela obličkami si vyžaduje tiež dostatok tekutín. 

Odporúčame: ​Trápi ťa bolesť palca na nohe? Toto je 9 možných príčin

2. Máte výraznejší zápach z úst

Trápi vás častejšie nepríjemný zápach z úst? Príčin môže byť mnoho, a to nielen súvisiace s hygienickými návykmi, ale aj stravovacími. Jedným z rizikových faktorov je aj nadmerná konzumácia mäsa. Príčinou zápachu v tomto prípade môžu byť látky vznikajúce pri trávení danej potraviny. Navyše môže častá konzumácia mäsa podporovať aj nadmerný rast baktérií v ústnej dutine, ktoré môžu byť ďalšou príčinou zápachu. 

3. Opakuje sa u vás problém so zápchou

Ak značnú časť vášho jedálnička tvorí mäso, a to hlavne na úkor zeleniny, ovocia či celozrnných potravín, možno mávate častejšie problém so zápchou. Nedostatok vlákniny v strave je v súčasnosti častým problémom a výrazne mäsitá strava ho nevyrieši, práve naopak. Mäso je totiž na vlákninu skutočne chudobné. Ak nie je vaše trávenie tak pravidelné, ako by malo, prehodnoťte zloženie svojho jedálnička.

Celkovo je nadmerná konzumácia mäsa (najmä červeného alebo spracovaných výrobkov) pre tráviaci trakt záťažou a patrí k rizikovým faktorom viacerých ochorení tráviacej sústavy, vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka.

4. Bojujete s únavou alebo malátnosťou po jedle

V porovnaní s inými potravinami je mäso ťažšie stráviteľné. To znamená, že nášmu telu, respektíve tráviacemu traktu trvá dlhšie jeho rozloženie. Konzumácia prevažne mäsitého pokrmu s vyšším obsahom tukov môže preto neraz viesť k pocitom únavy po jedle, najmä ak v pokrme chýbal ľahko využiteľný zdroj energie (cukry, resp. sacharidy). 

5. Bojujete s vyššou telesnou hmotnosťou

Konzumácia nadbytku mäsa, hlavne mastných druhov a spracovaných výrobkov vrátane údenín, sa spája so zvýšeným rizikom nadváhy a obezity. Menované potraviny totižto patria obvykle k vysokokalorickým, čo znamená, že ak ich neprijímame vo vhodných množstvách, môže byť pre nás ťažšie udržiavať si zdravú primeranú telesnú hmotnosť, najmä ak k tomu pripočítame aj nedostatok fyzickej aktivity. 

6. Máte problém s obličkovými kameňmi

Diagnostikoval vám lekár obličkové kamene? K faktorom, ktoré zvyšujú riziko vzniku tohto zdravotného problému, radíme aj nadmernú konzumáciu mäsa. Pri jeho rozklade vzniká okrem iného aj kyselina močová, ktorá patrí medzi kameňotvorné látky, napr. spolu s oxalátmi. Ak sa jej obličky nevedia dostatočne zbavovať, zvyšuje sa riziko vzniku obličkových kameňov. 

Pri problémoch s obličkami a obličkovými kameňmi sa vo všeobecnosti odporúča znížiť podiel živočíšnych bielkovín v strave, ako aj potravín s vysokým obsahom soli. 

Odporúčame: ​Potraviny s obsahom železa – sú rastlinné zdroje bohatšie ako mäso?

7. Máte zvýšený cholesterol

Nadmerná konzumácia mäsa je taktiež jedným z rizikových faktorov vysokého cholesterolu, ktorý následne zvyšuje riziko závažných srdcovo-cievnych chorôb. K problému so zvýšeným cholesterolom bežne prispieva zvýšený príjem nasýtených a transmastných kyselín, ktoré sú vo vysokom množstve prítomné najmä v spracovaných mäsových výrobkoch, ako aj smažených mäsových pokrmoch. 

8. Máte vysoký krvný tlak

A nielen vysoký cholesterol, ale aj vysoký tlak môže častejšie trápiť osoby s jedálničkom s vysokým podielom mäsa. K hypertenzii okrem iného prispieva aj strava bohatá na nezdravé tuky a soľ (sodík), ktoré nájdeme v rôznych mäsových výrobkoch. I vysoký tlak ohrozuje srdce a cievy, ktorých ochorenia dnes patria k najčastejším príčinám smrti.  

9. Hladiny cukru v krvi nemáte pod kontrolou

A ak konzumujete veľké množstvo mäsa, pod kontrolou možno nemáte ani hladinu cukru v krvi, čo môže byť signál hroziacej cukrovky 2. typu. K nej značne prispievajú faktory životného štýlu. Možno ste sa už stretli s pojmom inzulínová rezistencia. Ide o stav, pri ktorom tkanivá nedostatočne reagujú na inzulín, čo vedie k narušeniu procesu regulácie hladiny cukru v krvi.

K inzulínovej rezistencii prispievajú mnohé faktory, vrátane vysokého príjmu živočíšnych bielkovín, ktorých hlavným zdrojom je práve mäso. K rizikovým činiteľom tiež patrí vysoký príjem kalórií a nedostatok vlákniny v strave. 

10. Vaša pečeň nie je v dobrom stave

A za nadbytočný príjem mäsa sa vám nepoďakuje ani vaša pečeň. Vysoký príjem tukov a cholesterolu pôsobí na ňu zaťažujúco. Vo vážnom prípade môže dôjsť k narušeniu jej funkcie a vzniku takzvanej steatózy pečene (stukovatená pečeň). K rizikovým faktorom patrí nadmerný príjem tukov, vysoký cholesterol, vysoký tlak, inzulínová rezistencia, obezita a mnohé ďalšie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní