Ochutnaj kapary - netradičnú lahôdku i pomocníka pre zdravie!

Ochutnaj kapary - netradičnú lahôdku i pomocníka pre zdravie!

  • 43
  • 10

Kapary sú typické pre stredomorskú kuchyňu, napríklad grécku či taliansku, no údajne tie najlepšie pochádzajú z Francúzska. Hoci nie sú u nás až také rozšírené, vo väčších obchodoch ich bez problémov zoženiete.

Tieto menšie i väčšie zelenkasté guľôčky sa zvyčajne predávajú v sklených pohároch, kde sú naložené v slanom náleve či olivovom oleji.

Viete však, čo to vlastne kapary sú? Ide o zeleninu či nejaké iné plody? To vám prezradíme v nasledujúcom článku. Rovnako sa dozviete, aký vplyv majú na náš organizmus a ako si ich čo najviac vychutnáte.

Odkiaľ sa kapary vzali?

Kapary sú skutočne netradičnou pochúťkou. Ide totiž o nerozvinuté puky kvetov, ktoré sa získavajú z kríka, nazvaného kapara tŕnitá. Táto rastlina z čeľade kaparovité pochádza zo suchších oblastí Stredozemného mora, Blízkeho východu a Indie. V súčasnej dobe sa tento ker pestuje napríklad aj na juhu Francúzska či v Alžírsku a rastie i v Severnej Amerike. Dorastá do výšky 1 až 1,5 metra, je pokrytý tŕňmi a nie je náročný na pestovateľské podmienky. Kapara tŕnitá je charakteristická predovšetkým svojimi krásnymi kvetmi.

Sú veľké, zvyčajne biele alebo bledoružové, s množstvom dlhých fialových tyčiniek uprostred. Tie však na plantážach, kde sa kríky cielene pestujú, len tak ľahko neuvidíte. Ešte pred rozkvitnutím sú totiž v skorých ranných hodinách zbierané vo forme púčikov. Následne sa nakladajú do soli či slaného nálevu, aby dlho vydržali a upravila sa ich chuť. Taktiež sa niekedy používa vínny ocot alebo olivový olej. Takto sa získava pochúťka, ktorú poznáme ako kapary. Tieto zelenkasté bobuľky sa ešte triedia podľa veľkosti. Tie najmenšie sú zároveň aj najžiadanejšie a najdrahšie.

Odporúčame: Zlatá žila: Chúlostivý problém, ktorý rozhodne netreba zanedbať

účinky kapár

Zdroj: Shutterstock®

Ako na nás vplývajú?

Kapary obsahujú cennú vlákninu, omega 3 a 6 mastné nenasýtené kyseliny i cholín. Taktiež sú zdrojom vitamínov A, C, E aj mnohých z vitamínov skupiny B. Telu doplnia taktiež viaceré minerálne látky, napríklad železo, vápnik, fosfor, horčík, selén či mangán. Ďalej v sebe ukrývajú množstvo flavonoidových zlúčenín. Sú to látky, ako rutín či kvercetín, ktoré majú výrazné antioxidačné vlastnosti. Kapary pozitívne ovplyvňujú imunitný systém, detoxikujú organizmus a majú silné antiseptické účinky. Podporujú trávenie a napomáhajú lepšiemu vyprázdňovaniu.

Tieto púčiky, vďaka obsahu významných látok, priaznivo pôsobia na pevnosť krvných kapilár i tvorbu krvných doštičiek. Blahodarne vplývajú na zdravie dýchacích ciest a zabezpečujú uvoľňovanie hlienov. Keďže majú močopudné vlastnosti, účinne odstraňujú z tela nadbytočnú vodu. Kapary sa tiež podieľajú na znižovaní hladiny zlého LDL cholesterolu. Podporujú prečisťovanie pečene a funkciu obličiek. Liečivé vlastnosti však majú aj časti kríka, z ktorého sa pochutina získava. Listy, korene i kôra kapary tŕnitej znižujú v tele účinky toxických látok. Využívajú sa pri reume i ochoreniach sleziny, obličiek či pečene.

ako konzumovať kapary

Zdroj: Shutterstock®

Dajte si pozor na soľ!

Kapary údajne buď milujete alebo nenávidíte, podobne ako olivy. Nie každému zachutia na prvýkrát a niekedy je preto potrebné dať im ďalšiu šancu. Čerstvé kapary vôbec nie sú chutné, sú totiž horké. Aj preto sa nakladajú do slaného, olejovitého či kyslého nálevu. Tie najkvalitnejšie sú naložené iba v soli. Získavajú tak skôr korenistejšiu chuť aj arómu.  Kapary však zároveň obsahujú vysoký podiel soli, čo sa môže považovať za ich negatívum. Potrebné je ich preto konzumovať s rozumom, tak, ako aj iné potraviny. Veľmi slané kapary sa pred používaním oplachujú, inak by mohla ich výrazná slanosť potlačiť chuť ďalších ingrediencií pokrmu.

Púčiky kapary tŕnitej môžete využiť mnohými spôsobmi. Dajú sa pridať do rozličných jedál, napríklad šalátov, cestovín, omáčok či na pizzu. Taktiež ich vyskúšajte použiť pri príprave mäsa, rizota, polievok alebo nátierok. Do tepelne pripravovaných pokrmov ich pokojne pridajte tesne pred dovarením. V opačnom prípade by totiž mohlo dôjsť k ich zhorknutiu. Jedlu dodajú netradičný šmrnc. Nadrobno nakrájané kapary v kombinácii s majonézou alebo bielym jogurtom, prípadne aj nejakými bylinkami, vytvárajú chutný dresing. Podávať ho môžete k rybe či inému mäsu. Kapary sa tiež skvelo dopĺňajú so syrmi.

Pozri aj: Tento minerál ti nesmie chýbať! Pozri sa na najlepšie zdroje fosforu


  • 43
  • 10
Návrat hore
Autor článku

10 komentárov

Daniela Bieliková 25.03.18 07:44

DB
karma
127.00

mne kapary nechutia vôbec...

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 25.03.18 07:52

ĽŠ
karma
133.00

Po opláchnutí využívam príležitostne do šalátov, veľmi slané vedia naozaj podstatne ovplyvniť chuť ďalších ingrediencií.

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 25.03.18 10:33

KK
karma
89.00

mám ich rada, ale často ich nekupujeme lebo manželovi veľmi nechýbajú

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 25.03.18 11:39

LV
karma
130.00

Raz som skúšala ale neprišla som im na chuť..

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 25.03.18 17:57

MD
karma
124.00

Neskúšala som ešte, neviem posúdiť či sú chutné..

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 25.03.18 19:17

PV
karma
91.00

Kapary ako aj olivy máme radi .. Včera som akurát spravila cestoviny s týmito ingredienciami , plus cesnak a oliv.olej.. !! Mňaaaaam. Dobrý tip - dám ich aj do dresingu..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 25.03.18 19:24

MM
karma
126.00

kapary nemusím, nejako sme sa neskamarátili

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.03.18 21:03

karma
150.00

olivy milujem,kapary som ešte neskúšala...

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 27.03.18 15:06

AB
karma
100.00

kapary zbožňujem na pizzi

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 31.03.18 15:05

JK
karma
100.00

Mám ich rada kupujem si ich odčas

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Bezmäsité jedlá

Rýchle letné recepty bez varenia: Na stole budú raz, dva, tri!

  • 73
  • 6
  • 08.08.2020
Mäsité jedlá

Mäsové koláče z lístkového cesta: Síce trochu netradičné, ale ich chuť je famózna!

  • 1
  • 7
  • 07.09.2020
Pre štíhlu líniu

Ako pripraviť artičoky? Tieto chutné recepty musíš vyskúšať!

  • 19
  • 4
  • 01.07.2020
TOPlist