Pocit ťažkých nôh a opuchy: Tipy, ktoré ti prinesú úľavu

Pocit ťažkých nôh a opuchy: Tipy, ktoré ti prinesú úľavu

Sedavé zamestnanie, zlá životospráva, málo pohybu a vrodená predispozícia – toto všetko môže spôsobovať zhoršenú mikrocirkuláciu v nohách. Zle dokrvené končatiny opúchajú, bolia a spôsobujú vám nepríjemný pocit „ťažkých“ nôh. Ak vás trápia rovnaké problémy, vyskúšajte naše rady.

Odporúčame: Voľná menštruácia (bezvložková metóda): Skvelý spôsob, ako ušetriť na hygienických potrebách?!

cvičenie v kancelárii

Zdroj: Shutterstock®

1. PRERUŠOVANÉ SEDENIE ZA STOLOM

Aj v kancelárii si robte pravidelné prestávky a vždy sa prejdite. Pri sedení si neprekladajte nohu cez nohu, „brzdíte“ tým prekrvenie. Kým vaše prsty na rukách vykonávajú rutinnú prácu na klávesnici, nohy pod stolom si môžu „zacvičiť“. Aj malý pohyb vie byť efektívny a priniesť pozitívnu zmenu. Stačí poriadne popreťahovať prsty na nohách, pokrútiť členkami do oboch strán, prepnúť špičku a spraviť flex do „protismeru“. Opakujte 10 x v dvoch sériách. Ideálne je urobiť si prestávku, prejsť sa, prípadne si takto zacvičiť po každej hodine sedenia.

2. MENEJ SOLIŤ A VODU PIŤ PRIMERANE

Ako pri každom zdravotnom probléme, aj v tomto prípade platí, že stravou sa dá veľa ovplyvniť. V prípade zadržiavania vody v tele, ktoré tiež môže spôsobovať opuch nôh, by ste sa mali vyhnúť nadmernému pitiu kávy. Kofeín síce telo odvodňuje, ale na opuchy to neplatí, tie naopak zhoršuje. Piť treba dostatočne, primerane a pravidelne. Minimálne 8 veľkých pohárov denne. Nie nárazovo, aby telo nemalo pocit, že vodu musí v sebe zadržať, lebo zase pár hodín žiadnu nedostane. V strave preferujte ľahko stráviteľné jedlá. Menej soľte, lebo soľ tiež zadržiava v tele vodu. Proti prípadným kŕčom v nohách do stravy zaraďte potraviny, ktoré obsahujú viac magnézia – napr. šošovica, cícer a ďalšie strukoviny, orechy, celozrnné pečivo, banány, citrusy a bobuľové ovocie. Užívať magnézium vo vitamínových doplnkoch je tiež dobré riešenie. Dnes na trhu existuje niekoľko vynikajúcich, ktoré sú nakombinované v správnom pomere s ďalšími, telu prospešnými vitamínmi a minerálmi.

Pozri tiež: Diabetická nefropatia – vážna komplikácia cukrovky. Ako sa prejavuje?

prečo chodiť na prechádzky

Zdroj: Shutterstock®

3. NEZABUDNITE SA HÝBAŤ

Veľa ľudí trpí tým, že počas pracovných dni má minimálny pohyb. Cesta autom do a z práce, 8 a viac hodín sedenia za počítačom, pokladňou, či v stoji bez pohybu. A večer od vyčerpania rovno na gauč alebo do postele. Je to jeden kolobeh, z ktorého sa ťažko dostať. No tento bod je kľúčový. Musíte do svojho života zaradiť viac pohybu. Na začiatok bude stačiť aj chôdza. 10 000 krokov denne ako výzva do ďalších dní a rýchlo pochopíte prečo.

Počas víkendu si doprajte dlhšie prechádzky v prírode, na čerstvom vzduchu. Okrem zdravotných benefitov, vám to pomôže aj psychicky a zlepší celkovú náladu.

4. RELAXAČNÁ A ZDRAVOTNÁ MASÁŽ

Pri zlepšení cirkulácie krvi v nohách robí masáž zázraky. Môže to byť odborná lymfodrenážna masáž alebo uvoľňujúca masáž nôh, ktorú si viete spraviť aj sami. Alebo vám ju dopraje váš partner. Po náročnom dni si dajte osviežujúcu sprchu. Pre nohy je ideálne striedanie teplej a studenej vody v smere od chodidiel vyššie, smerom k srdcu. Po sprche by mala nasledovať masáž. Bylinné masáže dokážu správne podporiť krvný obeh a majú aj liečivé účinky. Masážne krémy alebo gély s výťažkom z gaštana sú najviac vhodné pri opuchoch nôh. Miernia počiatočné prejavy kŕčových žíl a pôsobia aj preventívne. Masáž by mala postupovať tiež od chodidiel smerom k lýtkam, až stehnám. Ak už máte kŕčové žily, myslite na to, že masáž musí byť jemná, na žily nikdy netlačte! Po masáži si nohy vyložte čo najvyššie a odpočívajte, dostaví sa okamžitá úľava.

Zaujme ťa: Masážny zážitok pre náročných: Čím je špeciálna erotická nuru masáž?

Alpa Francovka a masážny gél

Zdroj: mentolovalegenda.sk

NÁŠ ULTIMÁTNY TIP PRE MASÁŽ OPUCHNUTÝCH NÔH

Rokmi obľúbená, tradičná značka masážnych produktov ALPA má vo svojom sortimente aj masážne prípravky s extraktom z gaštanu a rozmarínu. Francovka, masážny krém alebo gél s gaštanom sú určené pre masáž unavených a opuchnutých nôh, ktoré často trápia ženy, mužov a tehotné mamičky. Výťažok z gaštana a rozmarínová silica zlepšujú prekrvenie končatín, priaznivo ovplyvňujú pružnosť ciev, miernia opuchy a prejavy kŕčových žíl. Tradičná zmes bylín v masážnych prípravkoch ALPA prináša nohám osvieženie a úľavu.

Kúpite na e-shope www.mentolovalegenda.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 27.08.21 06:25

ĽŠ
karma
100.00

Dobré tipy pre úľavu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní