Uhorková voda: 7 dôvodov, prečo ju zaradiť do pitného režimu

Uhorková voda: 7 dôvodov, prečo ju zaradiť do pitného režimu

Uhorková voda nie je pre priaznivcov zdravého životného štýlu žiadnou novinkou, no pripomenúť si tento osviežujúci nápoj s mnohými zdravotnými benefitmi je určite vhodné práve v tento letný čas. Okrem toho je to ideálny párty nápoj bez alkoholu, ktorý vyzerá úžasne vo veľkých sklenených džbánoch, v ktorých sa okrem plátkov zelených uhoriek vznášajú kocky ľadu a napríklad aj lístky mäty či plátky citrónu. Je to jednoducho ideálne letné osvieženie, ktoré nestojí veľa a vaše telo vám zaň určite poďakuje.

Jednoduchá príprava a lacné ingrediencie

Pokiaľ si chcete urobiť tento zdravý nápoj, postačí vám zhruba polovica šalátovej uhorky na jeden liter pitnej vody. Dôkladne umytú šalátovú uhorku aj so šupkou jednoducho nakrájate na tenšie plátky a pridajte vodu, do ktorej môžete primiešať aj lístky mäty, citrónovú šťavu alebo plátky citróna, prípadne zázvoru. Niekto pridáva aj iné bylinky, napríklad bazalku a na osladenie sa využívajú rôzne druhy sirupov. Obľúbený je agávový, ale môžete skúsiť aj iné zaujímavé sirupy. Túto vodu by ste mali pred podávaním nechať pekne odstáť, minimálne sa odporúča hodina, ale pokojne nechajte nápoj odležať aj cez noc.

A prečo si zaradiť uhorkovú šťavu do svojho pitného režimu? Teraz vám zhrnieme 6 dôvodov, ktoré vám možno vyrazia dych!

uhorky

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšenie stavu pokožky, vlasov aj nechtov

Samotné dodržiavanie pitného režimu pleti prospieva a vitamíny aj minerály obsiahnuté v uhorkovej vode navyše zabezpečujú krásnu a zdravú pokožku. Napríklad taký vitamín A, ktorý spevňuje a obnovuje kožu alebo betakarotén chrániaci pred ultrafialovým žiarením, prípadne kyselina pantoténová s upokojujúcimi účinkami. Avšak aj minerály, ako sú zinok, horčík, vápnik a predovšetkým kremík, predstavujú mix prospešný nielen pre pokožku (dokonca tieto látky bojujú aj proti nepríjemnému akné), ale sú taktiež ideálne aj pre udržanie zdravia a pevnosti nechtov či vlasov.

Účinný detox a posilnenie imunitného systému

Látky obsiahnuté v uhorkách, a to predovšetkým antioxidanty – vitamín C, betakarotén, quercetín, apigenín či luteín – robia z uhorkovej vody už rokmi overený detoxikačný nápoj. Uhorková voda tak okrem blahodarnej hydratácie a podpory prečisťovania obličiek bojuje s voľnými radikálmi a vyplavuje z organizmu toxíny. Na posilnenie detoxikačných účinkov je vhodné do uhorkovej vody pridať citrón.

prečo piť uhorkovú vodu

Zdroj: Shutterstock®

Aj chudnutie je s uhorkovou vodou jednoduchšie

S detoxom organizmu sa jednoznačne spája aj zdravé chudnutie. „Upratanie si“ v tele následne harmonizuje aj trávenie a zvyšuje metabolizmus, čiže taktiež „spaľovanie tukových vankúšikov“. Okrem iného steroly v uhorkách bojujú proti vysokému cholesterolu. Pitím uhorkovej vody si zabezpečíte nielen dokonalú hydratáciu organizmu, ale aj žalúdok si udrží pocit plnosti, takže tvrdenie, že „hlad je niekedy len prezlečený smäd“, si môžete sami overiť počas letných horúčav s pohárikom uhorkovej vody v ruke

Podpora zdravia kostí

Uhorková voda zahŕňa aj benefit udržania silných kostí, nakoľko uhorky obsahujú kremík aj vitamín C a tie sú spolu s vitamínom D a vápnikom pre zdravie kostí kľúčové. A viete, ktoré uhorky obsahujú najviac kremíka? Výskum ukázal, že sú to tie, ktorých povrch nie je hladký, ale má malé „pupáčiky“ s chĺpkami.

Zaujme ťa: Čo nedávať jesť dieťaťu do jedného roka? Na toto si daj pozor!

uhorková voda - benefity

Zdroj: Shutterstock®

Zabránenie prekyslenia organizmu

Okrem detoxikačných a protizápalových účinkov sú uhorky ako také známe aj tým, že patria medzi výrazne zásadité plodiny. Takže pitím uhorkovej vody taktiež zabraňujete aj škodlivému a choroby podporujúcemu prekysleniu organizmu.

Protirakovinové účinky

A aby toho nebolo málo, uhorková voda znižuje aj riziko niektorých druhov rakoviny. Fytonutrientové zlúčeniny nachádzajúce sa v uhorke, a to lignany a cucurbitacíny, majú totiž protirakovinové účinky. V tejto súvislosti sa hovorí najmä o rakovine vaječníkov, prsníkov, prostaty, pľúc a taktiež aj o blokovaní rastu buniek rakoviny pankreasa.

Neprehliadni: Ako správne vybrať kliešťa? Ľudia to robia zle a následky sú hrozivé!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Ľubica Šťastná 13.07.19 06:53

ĽŠ
karma
100.00

Jednoduchá príprava s možnosťou rôznych kombinácií; uhorky sú skrátka super!

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 13.07.19 21:17

MC
karma
109.00

ja mám rada keď si uhorku z vlastnej úrody bez postrekov odtrhnem a hneď skonzumujem.

  • 2
Odpovedať

Marianna Rajniaková 14.07.19 11:30

MR
karma
109.00

Uhorky milujem, no na takýto drink sa neviem odhodlať..

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 14.07.19 17:13

AK
karma
100.00

uhorky sú dobré na mnoho spôsobov,ja mám najradšej tzaziky

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 14.07.19 17:14

DB
karma
114.00

tento článok je naozaj veľmi zaujímavý,ale najmä poučný.určite to vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Marie Gutmannová 14.07.19 20:45

MG
karma
104.00

Uhorky sú ozaj top a najlepšie z vlastnej záhradky.

  • 1
Odpovedať

Mária Slováková 15.07.19 12:20

MS
karma
118.00

Práve dnes mám uhorkový detox deň,takže vdaka za inšpiratívny článok.

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 17.07.19 13:00

AS
karma
108.00

dobrý nápad, určite vyskúšam.Kto vie, či sa to dá aplikovať aj s cuketou?

  • 1
Odpovedať

Jana Brezovská 18.07.19 09:36

JB
karma
-1.00

vyskúšam, ďakujem za tip

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 18.07.19 22:39

karma
106.00

V záhradke si každý rok pestujeme uhorky. Malé a stredné uhorky zaváram, z väčších si robím šaláty s rôznymi kombináciami a veľké si pokrájam, rozmixujem ponorným mixérom a doplním vodou. Občas si pridám aj kôpor. Dám si ochladiť do chladničky a popíjam počas dňa. Je veľmi osviežujúci.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní