Čo spôsobuje začervenané oči? Tu je 10 možných príčin

Čo spôsobuje začervenané oči? Tu je 10 možných príčin

Oči sú orgánom zraku, ktorý predstavuje najdôležitejší zmysel. Vedeli ste o tom, že až 90 % všetkých informácií o okolitom svete prijímame práve očami, respektíve vďaka zraku? Dokonca aj obrovskú časť našich spomienok tvorí to, čo sme v minulosti videli. 

Pokiaľ má človek zdravý zrak, schopnosť dokonale vidieť berie neraz ako samozrejmosť. No aj oči nás dokážu potrápiť a až v prípade výskytu ťažkostí si uvedomíme, aké úžasné je vidieť. Medzi časté problémy patria najmä rôzne zápaly, no nepríjemné ťažkosti môžu súvisieť aj inými ochoreniami očí, alergiami či úrazmi.

Bolesti v oku, začervenanie, rozmazané videnie či výtok z oka obvykle poukazujú na to, že niečo nie je v poriadku. V článku sa pozrieme na to, čo konkrétne môže stáť za začervenanými očami. Tu je 10 možných príčin. 

1. Nedostatok spánku

Ak majú oči začervenané bielka, nemusí to hneď signalizovať zdravotný problém. Je mnoho vnútorných a vonkajších faktorov, ktoré môžu prispieť k začervenaniu očí. K najbežnejším príčinám patrí napríklad nedostatok spánku.

Červené oči po prebdenej noci nie sú ničím výnimočným. Unavené oči môžu byť nielen začervenané, ale dokonca aj boľavé, môžu páliť alebo byť citlivé na svetlo. Prevencia je v tomto smere jednoduchá, očiam, ako aj celému telu, doprajte dostatok spánku. 

2. Negatívne vonkajšie činitele

Naše oči môžu negatívne ovplyvniť i rôzne vonkajšie činitele. Začervenané oči môžu byť následkom podráždenia z dôvodu pobytu vo veľmi suchom alebo prašnom prostredí. Oči tiež môže podráždiť napríklad klimatizácia, ktorá celkovo vysušuje prostredie, alebo aj intenzívne slnečné žiarenie. Stačí, že si oči viac pretierame rukami a razom môžu byť začervenané. 

Odporúčame: Dojčenie so sebou môže priniesť viaceré zmeny týkajúce sa tela ženy. Aké?

3. Problém s kontaktnými šošovkami

Ak patríte k nositeľom kontaktných šošoviek, či už z dôvodu korekcie zraku, alebo s cieľom zmeniť farbu dúhoviek, vedzte, že za začervenaním očí môžu stáť práve šošovky. Najmä pri nevhodnom používaní hrozí podráždenie očí.

Rizikovým faktorom je príliš dlhé nosenie kontaktných šošoviek, zlá hygiena šošoviek, ako aj rúk pri ich aplikácii. Pri šošovkách na zafarbenie dúhoviek tiež ešte hrozí, že sú vyrobené z nekvalitných materiálov.

4. Prasknutie cievky v oku

Krvavý fliačik na jednom očnom bielku obvykle signalizuje prasknuté cievky v oku. K prasknutiu cievky môže dôjsť v dôsledku nárazu do oka, pri podráždení kontaktnými šošovkami, dokonca vplyvom úporného kýchania, zvracania alebo kašľania. K bežným príčinám patrí aj potápanie sa do veľkých hĺbok. Opakované praskanie ciev v oku neradno podceňovať, môžu znamenať i vážnejšie ochorenie.

5. Úraz oka

Začervenanie očného bielka bežne nastáva po úraze, respektíve poranení oka. Medzi poranenia oka môžeme zaradiť bežný slabší úder do oka, no v horších prípadoch aj silnejší tupý úder či pichnutie ostrým predmetom do oka.

Oko sa môže poraniť aj v prípade, ak doň prenikne nejaká chemická či dráždivá látka, prípadne v ňom uviazne cudzí predmet. Závažnejšie zranenia oka neradno podceňovať, môžu totiž negatívne ovplyvniť zrak a mať až trvalé následky.

6. Alergia

So začervenanými očami majú neraz bohaté skúsenosti alergici, najmä ak hovoríme o alergii na pele, prípadne roztoče alebo zložky v kozmetike. Peľové alergie, respektíve senné nádchy, bežne spôsobujú neinfekčný alergický zápal spojiviek, ktorý sa prejavuje nielen začervenaním očí, ale aj slzením, pálením, mimo toho aj kýchaním a nádchou. 

Odporúčame: Melanóm nie je len kožný nádor. Zisti, ako sa prejavuje melanóm oka

7. Syndróm suchého oka

Pod pojmom syndróm suchého oka rozumieme stav charakteristický poruchou slzného filmu, a to v dôsledku nedostatku sĺz alebo ich zvýšeného odparovania. V súčasnosti tento zdravotný problém postihuje v rôznej miere asi 20 % dospelej populácie. 

Syndróm suchého oka sa prejavuje začervenaním očí, pocitmi piesku v očiach, rezaním a pálením v oku, niekedy až rozmazaným videním, zvýšenou citlivosťou na svetlo či neustálymi pocitmi únavy očí. 

8. Zápal spojiviek

Spomedzi ochorení očí, ktoré sa prejavujú začervenaním, sa najčastejšie objavuje konjunktivitída, čiže zápal spojiviek. Zápal očných spojiviek je najčastejšie infekčného pôvodu, pričom býva spôsobený najmä baktériami. Vyskytuje sa však aj vírusová či plesňová konjunktivitída.

Spomedzi neinfekčných zápalov spojiviek sa objavuje spomínaná alergická konjunktivitída, tiež chemický zápal spojoviek. Medzi príznaky patrí zvýraznenie cievok v oku, čo spôsobuje začervenanie, taktiež výtok z oka, nadmerné slzenie, svrbenie, bolesť v oku, pocit cudzieho telesa v oku či opuch viečok. 

9. Iné očné zápaly

Keď sa hovorí o zapálených očiach, máme na mysli najmä spomínanú konjuktivitídu. Avšak, vyskytujú sa aj mnohé iné zápalové ochorenia očí. Ide napríklad o zápal očnej dúhovky, zápal očnej rohovky, zápal bielka, zápal okrajov očných viečok, zápal strednej vrstvy očnej gule (uvey), zápal mazových žliazok vo vnútri viečka, zápal slzných ciest a mnohé ďalšie. 

Vo všeobecnosti sa očné zápaly prejavujú rôznymi ťažkosťami s očami, vrátane začervenania, pálenia, svrbenia, očných výtokov, bolesti a porúch zraku. 

10. Akútny glaukóm

Akútny glaukóm predstavuje rýchle a náhle zvýšenie vnútroočného tlaku, ktoré vedie k silným bolestiam a progresívnej atrofii zrakového nervu. Ide o vážnu zdravotnú komplikáciu, ktorá si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc. 

Akútny glaukóm sa prejavuje náhlou bolesťou oka a jeho začervenaním, zhoršeným videním, citlivosťou oka na dotyk, bolesťou hlavy podobnou migréne (na strane postihnutého oka), nevoľnosťami a zvracaním. 

Návštevu očného lekára neodkladajte, ak:

  • začervenanie neustupuje ani po liečbe voľnopredajnými prípravkami alebo sa dokonca zhoršuje,
  • je začervenanie očí sprevádzané neznesiteľným pocitom suchosti v očiach,
  • sa okrem začervenaných očí objavuje aj silná bolesť v očiach,
  • z oká vyteká výtok,
  • došlo spolu so začervenaním očí aj k zhoršeniu videnia – rozmazané alebo dvojité videnie, zúženie zorného poľa,
  • je silné začervenanie oka následkom úrazu,
  • sú začervenané oči aj výrazne svetloplaché,
  • sa začervenanie očí objavilo po užívaní liekov na riedenie krvi,
  • očné príznaky pretrvávajú dlhšie ako týždeň.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Sivová 19.07.23 08:18

MS
karma
100.00

U mňa je tento problém najmä po dlhom slnení.

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 19.07.23 12:59

JK
karma
100.00

Mávam občas asi alergia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní