Ľanová móda je opäť v kurze! Ktoré kúsky by nemali chýbať v tvojom šatníku?

Ľanová móda je opäť v kurze! Ktoré kúsky by nemali chýbať v tvojom šatníku?
  • 13.06.2023
  • Michaela Kožáková

Priedušné, ľahké látky sú kľúčom k prežitiu horúcich letných dní. A presne tento komfort vám poskytne ľanové oblečenie. Či už sa chystáte na večeru pod holým nebom, cestujete na dovolenku k moru alebo jednoducho hľadáte štýlové oblečenie do práce – letné ľanové šaty, elegantné ľanové nohavice alebo ľanové kraťasy sú presne to, čo by vo vašom šatníku nemalo chýbať. 

Ľanové oblečenie pre ženy, ale aj pre mužov spĺňa nielen estetickú funkciu, ale i tú praktickú. Ľan, ktorý kedysi tvoril súčasť ľudového oblečenia, umožňuje vašej koži dýchať, reguluje telesnú teplotu, absorbuje vlhkosť, je odolný a trvanlivý.

Navyše ľanové oblečenie je vyrobené z prírodných materiálov, takže ak sa snažíte byť šetrní k životnému prostrediu i v oblasti dámskej módy, tak ľanové oblečenie je tou správnou voľbou. 

Ľanové oblečenie sa vracia do módy. Ak žiadne ešte nevlastníte, mali by ste to napraviť. Aké módne kúsky by nemali chýbať vo vašom šatníku? A prečo je ľan obľúbeným materiálom?

Neprehliadni: Buď pripravená na leto! Tieto dámske šľapky budú hitom a len tak rýchlo nevyjdú z módy

Prečo si zaobstarať ľanové oblečenie?

Podľa dostupných informácií ľanové oblečenie pochádza zo starovekého Egypta a Palestíny. Ľan bol veľmi cenený a vyrábali sa z neho látky a iné materiály. Mnohí dokonca veria, že papier, na ktorý sa v staroveku písalo, sa vyrábal z ľanu.

Východní Slovania zaobchádzali s plátnom s úctou. Verili, že tento materiál má čistiace a ochranné vlastnosti. Ľan tiež nazývali „severný hodváb“ a „textilné zlato“.

Kedysi, za čias našich starých rodičov, boli šaty, košele či nočné košele vyrábané z prírodných tkanín (bavlna, ľan). Ľan bol súčasťou sviatočných odevov, utierok, posteľnej bielizne, obrusov, závesov a takmer každej textílie. Postupne naši predkovia začali ľan používať aj v kuchyni. Neskôr objavili aj jeho blahodarné účinky (účinky ľanových semienok) na organizmus, preto ho začali využívať na liečbu viacerých ochorení.

V posledných rokoch sa regály obchodov zapĺňajú výrobkami z polyesteru, akrylu a viskózy. Takéto veci nespĺňajú hygienické požiadavky a takisto ich vzhľad sa rýchlo zhoršuje, látka sa „žmolkuje" a stráca farbu. 

Prírodné vlákno (ľan, bavlna, hodváb) na rozdiel od umelých polymérov neakumuluje elektrostatický náboj. Navyše prepúšťa vzduch, takže v takomto oblečení sa cítite veľmi pohodlne. Ľan je lídrom medzi prírodnými tkaninami.

V poslednej dobe sa pojem ekologická móda stal populárnym. Ide o jeden z najnovších trendov v móde a zahŕňa použitie iba ekologických materiálov bez syntetických farbív a prísad. Ide o ohľaduplnú módu, ktorá berie pri svojej produkcii do úvahy svoj dopad na životné prostredie a dodržiavanie záujmov ľudí aj zvierat.

Ľanové oblečenie je síce drahšie, ako to, ktoré nájdete v kolekciách známych módnych značiek. Napriek tomu sa oplatí doň investovať.

Aké vlastnosti má ľan?

Ľan je vynikajúci tepelný izolant, chladí v horúcom počasí a hreje v chlade. Aké sú ďalšie vlastnosti a výhody tejto prírodnej látky?

  • Ľanové vlákno je najpevnejším prírodným vláknom a práve vďaka tomu je ľanové oblečenie prakticky nezničiteľné.
  • Oblečenie z ľanu nestráca na kvalite praním, žehlením ani častým nosením.
  • Výrobky z ľanu nezadržiavajú statickú elektrinu a odpudzujú jej účinok na nás. Dokonca niekoľkonásobne znižujú účinok radiácie.
  • Ľanové oblečenie je vhodné aj pre najmenšie detičky, ktoré majú ešte veľmi jemnú a citlivú pokožku. Jeho výhody ocenia ja ľudia s ekzémom.
  • Ľan neelektrizuje, čím nepriťahuje prach. Je tiež antibakteriálny a vhodný aj pre alergikov.
  • Látka sa vyznačuje antiseptickými vlastnosťami a potláča rast baktérii, húb a plesní.

Pozri aj: Ako sa obliecť do lietadla? Zvoľ pohodlný outfit ako známe celebrity!

Nohavice

Zdroj: PINTEREST/shopltk.com, PINTEREST/annaborisovna.de

Ľanové nohavice

Dámske ľanové nohavice predstavujú praktický kúsok, ktorý ocení každá milovníčka módy. Či už zvolíte trištvrťovú dĺžku alebo nohavice s vyšším pásom, s kombinovaním ľanových nohavíc si hlavu lámať nemusíte. Ozdobte ich koženým opaskom, oblečte si k nim oversized tričko alebo letný crop top a na nohy si obujte pohodlné sandále. Dokonalý letný outfit je na svete!

Šaty

Zdroj: PINTEREST/elsiegreen.com, PINTEREST/girlsharestips.com

Ľanové šaty

Dlhé ľanové šaty, ľanové šaty na ramienka, ľanové šaty na zapínanie či košeľové šaty z ľanu – v týchto módnych a pohodlných kúskoch môžete štýlovo stráviť horúce letné dni. K ľanovým šatám na leto sa hodia sandále, šľapky na platforme, ale aj plátenné tenisky. Nezabudnite na letnú kabelku z rafie, košík alebo plážovú tašku. Skvelým doplnkom je aj veľký klobúk, ktorý vás zároveň ochráni pred silným slnkom. 

Košeľa

Zdroj: PINTEREST/hoss.com.au, PINTEREST/twonewyork.com

Ľanová košeľa

Ľanová košeľa je jednoducho základ každého šatníka. Prečo? Pretože sa dá nosiť na mnoho spôsobov a dokáže byť elegantná, ležérna a veľmi pútava. Stačí ju len správne skombinovať. Výborne sa hodí k nohaviciam, bermudám, k dlhej sukni, džínsovým šortkám či dokonca na plavky.

Overal

Zdroj: PINTEREST/simplyaudreekate.com

Ľanové oblečenie

Zdroj: PINTEREST/stylereportmagazine.com

Nohavice

Zdroj: PINTEREST/girlsharestips.com

Šaty

Zdroj: PINTEREST/karinemily.com

ľanové oblečenie

Zdroj: PINTEREST/tsybitsyindulgences.com

ľanové oblečenie

Zdroj: PINTEREST/popsugar.com

Kraťasy

Zdroj: PINTEREST/fashionjackson.com

Šaty

Zdroj: PINTEREST/The Silk Sneaker

Šaty

Zdroj: PINTEREST/prettypicsdelightfultips.tumblr.com

Ľanové oblečenie

Zdroj: PINTEREST/Beatriz Catelan


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 30.06.23 18:48

MM
karma
100.00

oblečenie v lete z ľanu je nepostrádatelné

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 04.07.23 09:15

MR
karma
109.00

mám ľanové nohavice a nosím ich najradšej a najčastejšie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní