Baretky sú späť ako módny trend jeseň/zima 2023 a mala by si ich zaobstarať aj ty

Baretky sú späť ako módny trend jeseň/zima 2023 a mala by si ich zaobstarať aj ty
  • 20.11.2023
  • Michaela Kožáková

Čo vás prvé napadne, keď sa povie baretka? Seriál Emily v Paríži? Alebo dedova obľúbená pokrývka hlavy? Tak či onak, mali by ste vedieť, že trend baretiek znova preniká do jesenných a zimných šatníkov, a to vo veľkom štýle. 

V priebehu histórie sa baretky výrazne objavovali na hlavách nespočetných kultúrnych ikon, od významných politických osobností ako Che Guevara a Black Panthers, cez slávnych umelcov ako Rembrandt a Picasso, až po priekopníkov módy. Baretka dnes predstavuje všestranný módny trend a doplnok, ktorý si obľúbia všetky vekové kategórie.

Naučiť sa správne nosiť baretku vám umožní vniesť do vášho oblečenia šmrnc a sofistikovanosť. Na rozdiel od francúzskeho klišé však nie je potrebné mať so sebou i bagetu alebo nosiť s baretkou pruhovanú košeľu (hoci môžete, ak chcete).

Ako kombinovať tento trendový kúsok jesene a zimy? Ako začleniť túto francúzsku záležitosť do svojho vzhľadu? 

Neprehliadni: Chloë Sevigny vo vedúcej úlohe Vianočnej kampane Zalando "Rozbalte si svoj príbeh"

Kde sa vzali baretky?

Baretka predstavuje plochú mäkkú okrúhlu pokrývku hlavy bez šiltu. Baretky sú už dlho základom francúzskej kultúry, ktorá siaha až do baskických baretov zo 17. storočia. Bola to tradičná pokrývka hlavy pre pastierov z hrebeňa Pyrenejí. V roku 1840 juhofrancúzsky mlynár Laulhère začal komerčne vyrábať barety v meste Oloron-Sainte-Marie vo Francúzsku.

V roku 1889 francúzski Chasseurs Alpins (horská pechota) prijali vojenské barety ako súčasť svojej uniformy. Po druhej svetovej vojne si aj špeciálne sily americkej armády osvojili zelený baret.

Popularita baretiek pokračovala počas dvadsiateho storočia. Táto pokrývka hlavy sa stala módnym trendom, čiastočne vďaka Coco Chanel, ktorá tento prevažne dovtedy mužský doplnok zdobila s gráciou a eleganciou. Coco si baretku často skrášľovala brošňou a vzhľad dopĺňala šnúrkami perál.

Bohémska krása a šarm bola pridaná baretkám vďaka spisovateľom a spevákom vrátane Ernesta Hemingwaya a Edith Piaf, ktorí baretku nosili ako súčasť neformálneho aj formálneho odevu. Čoskoro si tento sofistikovaný vzhľad osvojili aj filmové hviezdy ako Greta Garbo, Brigitte Bardot, Marlene Dietrich a Lauren Bacall.

Akonáhle baretka zasiahla Hollywood, vytvorila si svoj vlastný hviezdny status. V posledných rokoch módne domy ako Dior a Gucci znovu zvýraznili vysokú módnu príťažlivosť baretky tým, že ich zahrnuli do svojich kolekcií.

Ako nosiť baretku - správne nosenie baretky

Baretkový trend ovládol nielen prehliadkové móla, ale aj ulice známych miest ako Miláno, Londýn či Kodaň. Ako správne nosiť baretku? Vyskúšajte tieto tri spôsoby:

  1. Zadná časť hlavy: Pri tomto štýle nosenia si položte baretku na hlavu tak, aby jej okraj pristál priamo na vašej vlasovej línii. Upevniť ju môžete pomocou sponiek.
  2. Klasický štýl: Nosenie baretky na vrchu hlavy s miernym sklonom je klasický francúzsky štýl nosenia. Tkaninu pokrývky hlavy potiahnite nabok a tým nedosiahnite lichotivý sklon.
  3. Nenaklonený štýl: Umiestnite baretku na vrch hlavy s okrajom pár centimetrov siahajúcim nad obočie.

Ako stajlovať baretku ako módna ikona?

Jednou charakteristickou črtou zodpovednou za rýchlosť, akou baretky upútali pozornosť všetkých vekových kategórií, je ich všestrannosť. Tento módny kúsok môžete totiž skombinovať takmer so všetkým. Báť sa nosiť baretku je teda uplné zbytočné, pretože je jedno či obľubujete ležérny alebo skôr elegantný štýl.

Vďaka minimalistickému dizajnu je baretka unisex a môže ju nosiť ktokoľvek - ženy i muži. Baretky môžete nosiť ako výrazný kúsok, štýlový jesenný doplnok alebo zimný trend. Hrubšie baretky dokážu v zime zahriať, zatiaľ čo tie ľahšie dodajú každému jesennému outfitu šmrnc. Ako kombinovať a stajlovať baretky?

Pozri aj: Black and white v móde: Tento trend si jednoducho zamiluješ!

Baretka

Zdroj: PINTEREST/blankitinerary.com

  • Experimentujte s látkami: Vyskúšajte rôzne štýly a typy baretiek. Vlnená baretka, malá baretka z tartanu, plstená baretka, pletená baretka alebo kožená dodá vášmu outfitu zaujímavý nádych.
  • Zakomponujte do svojho vzhľadu moderné módne trendy: Skombinujte svoju klasickú baretku s nápadnými kúskami, ako je kožená bunda alebo chelsea čižmy, a získajte modernejší vzhľad inšpirovaný streetovým štýlom. Nosenie baretu s neformálnymi pracovnými odevmi, ako sú džínsy, tenisky alebo kostýmy, tiež prinesie modernejší a eklektickejší vzhľad.
  • Spárujte obľúbený trend s trenčkotom: Dodajte svojmu outfitu správnu dávku klasického štýlu, napríklad spojením hnedého trenčkotu s červenou baretkou.
  • Vyskúšajte ju nosiť so sakom: Komplet pozostávajúci z čiernej baretky s kockovaným sakom a čiernym rolákom je sofistikovaný a profesionálny. Vyšperkujte ešte svoj vzhľad nohavicami s vysokým pásom a podpätkami.
  • Noste neutrálny make-up: Silný make-up v kombinácii s baretkou a značkovým oblečením môže pôsobiť veľmi intenzívne. Pri nosení baretky, najmä ak je odvážna, vzorovaná alebo farebná, používajte prirodzený make-up, aby ste dosiahli vyvážený vzhľad.
  • Rozpustené vlasy: Pri nosení baretky uprednostňujte účesy, ktoré sú prirodzenejšie a menej nápadné. Aby vám baretka dobre držala na hlave, noste ju so spustenými vlasmi.
  • Stavte na street-style: Vyskúšajte ležérne outfity na prechádzku do mesta či stretnutie s priateľmi, ktoré dosiahnete v podobe oversized svetra, širokých džínsov, obľúbených tenisiek a baretky.
  • Neprehliadnuteľná elegancia: Každodenná elegancia v podobe šiat kockového vzoru, jednofarebného modelu s dĺžkou pod kolená, kabelky do ruky a baretky je nielen štýlová, ale i pohodlná.
  • Vintage vibrácie: Sukňa strihu A, teplý rolák, kotníkové čižmy a baretka béžovej farby - vsaďte na tento vzhľad, ak milujete vintage módu a vintage kúsky.
  • Do práce i na rande: Baretka s dlhou sukňou a krémovou blúzkou je pracovná klasika, ale i skvelá kombinácia na rande. Či už si na seba hodíte dlhý čierny kabát alebo jesenný trenčkot, určite budete vyzerať neodolateľne.

INŠPIRUJ SA: Obľúbený trend pre jeseň/zima 2023 - baretky

Baretky ako štýlový módny doplnok

Baretka

Zdroj: PINTEREST/vogue.co.uk

Baretka je módny trend, ktorý by nemal chýbať ani vo vašom šatníku

Baretka

Zdroj: PINTEREST/eslamoda.com

Baretka ako výrazný doplnok v street štýle

Baretka

Zdroj: PINTEREST/vogue.com

Každodenná elegancia s baretkou

Baretka

Zdroj: PINTEREST/myaccessorieslondon.co.uk

Kožená baretka ako módny trend

Baretka

Zdroj: PINTEREST/stylecaster.com

Ležérny šik vzhľad doplnený o baretku

Baretka

Zdroj: PINTEREST/thezoereport.com

Baretka ako veľký trend pre jeseň/zimu 2023

Baretka

Zdroj: PINTEREST/whowhatwear.com

Francúzska elegancia v podobe baretky

Baretka

Zdroj: PINTEREST/bloglovin.com

Monochromatická mágia s koženou baretkou

Baretka

Zdroj: PINTEREST/fashionactivation.com

Zdroj foto: úvodná koláž - PINTEREST/youtube.com, PINTEREST/thehuntercollector.com, PINTEREST/shopstyle.com
 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alžbeta Stanková 20.12.23 12:55

AS
karma
108.00

rada nosím baretky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní