Nachutnejšie čokoládovne na svete: Pozor, nebezpečenstvo zbiehania sa sliniek!

Nachutnejšie čokoládovne na svete: Pozor, nebezpečenstvo zbiehania sa sliniek!
  • 01.08.2019
  • Michaela Kožáková

Aj vy zbožňujete ten pocit, keď sa vám na jazyku roztápa lahodná čokoláda? Tyčinka z kvalitnej tmavej čokolády, pralinky plnené jemným smotanovým krémom, ovocie namáčané v mliečnej čokoláde, bonbóny s orieškami, mandľa obalená bielou čokoládou – mňam! Patríte tiež do klubu ľudí, ktorí čokoládou liečia zlomené srdce, majú najradšej čokoládovú zmrzlinu, chcú vlastniť fabriku na výrobu čokolády a pri otázke, čo by si vzali na opustený ostrov, bez váhania odpovedajú: ČOKOLÁDU! Tak tento článok je ušitý presne pre vás!

Kde sa vzala čokoláda?

Čokoláda pochádza z kakaovníkov, ktoré začali rásť približne sto miliónov rokov dozadu v Strednej a Južnej Amerike. Čokoládu konzumovali už Olmékovia, Mayovia a Aztékovia kakaové bôby používali ako menu. Okrem toho, že kakaom sa platili dane, kupovala sa za ne pôda, Aztékovia z neho pripravovali čokoládový nápoj obsahujúci kakaovú pastu, čili, vanilku, škoricu, klinčeky, aníz, živicu, kvet pomaranča. Prvý Európan, ktorý mal možnosť ochutnať čokoládu, bol Krištof Kolumbus v roku 1502 v Nikaragui. Výbornú chuť nápoja, ktorý zaháňal únavu a dodával energiu, si obľúbil Fernando Cortés pri dobití hlavného mesta Aztéckej ríše. Kakaové bôby spolu s ingredienciami nevyhnutnými pre prípravu čokoládového nápoja a tajným receptom priviezol do Španielska v roku 1528.  Pravidelné dodávky kakaových bôbov do Španielska začali až v roku 1580. V tom istom roku bol otvorený i prvý obchod s čokoládou. S nápadom pridať do čokolády cukor údajne prišli mníšky z mexického Oaxaca.

V devätnástom storočí bolo založených mnoho z dodnes slávnych čokoládovní – vo Švajčiarsku, Nemecku, Holandsku, Anglicku. Švajčiar Henri Nestlé v roku 1867 vynašiel sušené mlieko a hneď na to Švajčiar Daniel Peter daroval svetu vynález v podobe mliečnej čokolády. Týmto položili základy preslávenej švajčiarskej čokolády. V roku 1879 Švajčiar Radolphe Lindt vyrobil prvú čokoládu, ktorá sa rozpúšťala na jazyku. Najstaršia čokoládovňa, ktorá dodnes funguje, sa nachádza, prekvapivo, vo Švajčiarsku. Bola založená v roku 1819 Francois-Louisom Caillerom. Tento šikovný cukrár procesy vo výrobe čokolády zautomatizoval, čím sa stala čokoláda dostupnejšia. 

Aj vám sa už zbiehajú slinky? Ešte sme ale neskončili. Pozrite sa nižšie na najchutnejšie svetové čokoládovne. Ale vezmite si servítku. :)

Neprehliadni: Recept: Nepečený vegan čerešňový dezert s kešu orieškami

1 z 13

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Chromíková 01.08.19 10:07

MC
karma
109.00

Belgickú čokoládu som ešte nejedla ,ale švajčiarske sú výborné.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 02.08.19 19:58

KK
karma
105.00

čokoládu milujem, hlavne horkú

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní