Orgánové hodiny: Kedy je najlepšia hodina na prijímanie liekov?

Orgánové hodiny: Kedy je najlepšia hodina na prijímanie liekov?
  • 20.11.2017
  • Veronika Lacková

Každé dve hodiny sa v ľudskom tele mení aktivita orgánov. Počas dňa je vždy nejaký orgán na vrchole a netreba ho preto nadmerne zaťažovať, ďalší je v útlme a môže spôsobovať rôzne nepríjemnosti. Orgánové hodiny sú akási verzia biologických hodín, ktorými telo postupne prechádza za dvadsaťštyri hodín.

Poďme sa spoločne pozrieť na orgánové hodiny a to, aký význam zohrávajú v živote človeka. Pochopíte na nich niektoré dôležité veci, ktoré ste si určite všimli aj sami na sebe, no nepripisovali ste im význam v súvislosti s aktivitou orgánov. Ľudský organizmus si vedie svoj presne načasovaný režim dňa, ktorý nezávisí od našich plánov. Žije princípom presne načasovaného poriadku, ktorý je daný orgánovými hodinami. Tie sú presné a nemenné.

Pozri aj: Ako správne umývať ovocie a zeleninu? Tieto chyby robíme!

Biorytmické hodiny

Zdroj: Shutterstock®

Tieto biologické hodiny ,,tikajú" rytmicky a bunky jedna s druhou ladia, čím sa synchronizuje ich práca, výsledkom čoho je spoločný pulz. Všetky tieto biologické zmeny sa udejú počas dvadsiatich štyroch hodín. Tomuto rytmu človek podlieha  počas celého dňa, ovplyvňuje náš spánok, teplotu tela, krvný tlak a iné.

Systém sa radí k tradičnej čínskej medicíne, kde vznikol už počas staroveku. Alternatívnymi metódami dokázali účinne liečiť rôzne ochorenia aj s pomocou orgánových hodín, pretože presne vedeli, kedy je najlepší čas na prijímanie liekov. Orgánové hodiny sú v našich končinách nastavené podľa zimného času, v lete teda musíme jednu hodinu pripočítať (telo nedokáže vyhodnotiť umelý posun v čase).

orgánové hodiny pečeň

Zdroj: Shutterstock®

Jedna až tretia hodina v noci

Najvyššia aktivita – pečeň, najnižšia – tenké črevo
 

V týchto hodinách je najaktívnejšia pečeň, telo sa detoxikuje  a regeneruje samé seba (najlepšia by na to mala byť poloha ležmo). Je teda nanajvýš nevhodné v tomto čase jesť (o to viac tučné a mastné jedlá) a piť alkohol! Súvisí s tým aj fakt, že tenké črevo vykazuje najmenšiu aktivitu a nie je schopné spracovávať potravu (potrava takto prijatá v tele odhníva v tráviacom trakte). Mozog je v útlme – ak šoférujeme, hrozí riziko mikrospánku!

Tretia až piata hodina nadránom

Najvyššia aktivita – pľúca, najnižšia – močový mechúr

V túto dobu sa často budia fajčiari, astmatici a ľudia, ktorí majú dýchacie problémy. Taktiež tí, ktorí majú problém s močovým mechúrom chodia v tomto čase na toaletu. Ak sa o tomto čase samovoľne zobudíte, môžete zažívať pocity strachu a úzkosti, bezmocnosti. Vnímanie je skreslené a problémy sa nám zdajú nepredstaviteľné (v skutočnosti to tak vôbec nie je).

raňajky do postele - ovocný šalát

Zdroj: Shutterstock®

Piata až siedma hodina ráno

Najvyššia aktivita – hrubé črevo, najnižšia – obličky

Je vhodný čas na vyprázdňovanie – hrubé črevo začína pracovať. Keďže sú pasívne obličky, nie je vhodný čas na prijímanie veľkého množstva tekutín (napríklad 1,5 litra a viac).

Siedma až deviata hodina ráno

Najvyššia aktivita – žalúdok, najnižšia – obehový systém

Je najvhodnejšia doba na prijímanie potravy – žalúdok ju najlepšie spracuje. Mali by ste sa zamerať na výdatné jedlo. Zaraďte o tomto čase do jedálnička ovocie bohaté na vitamíny. Telo potrebuje v tomto čase teplo. V týchto hodinách sa neodporúča sprchovanie, hlavne nie v studenej vode, keď už, voľte teplú a horúcu vodu a nepite chladené nápoje. Začína stúpať psychická aktivita.

mikrospánok počas šoférovania

Zdroj: Shutterstock®

Deviata až jedenásta hodina doobeda

Najvyššia aktivita – slezina a pankreas, najnižšia – trojitý ohrievač

V tomto čase telo najlepšie spracováva sladkosti – dobrá správa pre všetky mlsné jazýčky. Nie je však vhodná doba na konzumovanie alkoholu. Neodporúča sa ani fyzická záťaž, no naopak, duševné schopnosti v tomto čase dosahujú vrchol.

Odporúčame: Výber kvalitného šampónu: Čo by vlasová kozmetika nemala obsahovať?

Jedenásta až trinásta hodina

Najvyššia aktivita –  srdce, najnižšia – žlčník

Počas tejto doby sa neodporúča zaťažovať srdce – paradoxne, je čas obeda, ale nemali by sme organizmus zaťažovať veľkým množstvom potravy, kávou, alkoholom alebo inými stimulujúcimi látkami. Naše telo je v útlme – je nevhodné šoférovať. Odporúča sa na chvíľu si zdriemnuť (samozrejme, ak ste doma).

orgánové hodiny cvičenie

Zdroj: Shutterstock®

Trinásta až pätnásta hodina popoludní

Najvyššia aktivita – tenké črevo, najnižšia – pečeň

Tenké črevo v týchto hodinách zásobuje telo potrebnou energiou, pretože spracováva živiny z potravy. Stúpa fyzická výkonnosť, a preto sa skvele hodí vykonávať športovú aktivitu. Ľudia, ktorí trpia problémami s pečeňou v tomto čase cítia ospalosť.

Pätnásta až sedemnásta hodina popoludní

Najvyššia aktivita – močový mechúr, najnižšia – pľúca

Telo dosahuje tzv. druhý výkonnostný vrchol, preto je vhodná (a najvhodnejšia) doba na nejakú športovú aktivitu. Čo sa týka močového mechúra, treba prijať veľa tekutín. Organizmus o tomto čase lepšie spracováva aj výdatnejšie jedlá.

večerná šálka kávy

Zdroj: Shutterstock®

Sedemnásta až devätnásta hodina

Najvyššia aktivita – obličky, najnižšia – hrubé črevo

V týchto hodinách zvýšme príjem tekutín. Najneskôr však do devätnástej hodiny, neskôr už si zbytočne zaťažujeme obličky. Neprijímajte ani látky, ktoré by telu škodili, v tomto čase by sa už nemala piť káva. Dávajte si pozor na obličky – udržujte ich v teple. Celkovo je najlepší čas na odpočinok v teple.

Devätnásta až dvadsiata prvá hodina večer

Najvyššia aktivita – obehový systém, najnižšia – žalúdok

Naše telo je o tomto čase najcitlivejšie. To znamená, že najlepšie zúžitkuje lieky, vitamíny, maste a akúkoľvek liečbu. Taktiež to platí aj v sfére kozmetiky (masky, pleťové krémy, pílingy a pod. pôsobia účinnejšie). Nevhodné sú však bolestivé zákroky, nečistíme si preto pleť hĺbkovo, ťažšie sa znáša epilácia, holenie apod. Je ideálna doba na štúdium. Ľudia, ktorí majú problémy s trávením by už o tomto čase nemali jesť.

Mohlo by ťa zaujať: Mole v šatníku: Ako sa zbaviť týchto požieračov oblečenia?

spánok orgánové hodiny

Zdroj: Shutterstock®

Dvadsiata prvá hodina až dvadsiatatretia hodina

Najvyššia aktivita – trojitý ohrievač, najnižšia – slezina a pankreas

Neprijímajte kávu, alkohol, stimulujúce látky a pod., pretože telo sa pripravuje na spánok. Nie je dobré ani nijakým spôsobom aktivovať organizmus – športom či podpornými látkami. Ak nechceme pribrať, tak o tomto čase už neprijímame potravu, pretože sa nespracuje a telo ju uskladní vo forme tukov.

Dvadsiata tretia hodina až jedna hodina

Najvyššia aktivita – žlčník , najnižšia – srdce

V tomto čase by sme už mali spať, aby sme nazbierali potrebnú energiu do ďalšieho dňa a hlavne energiu pre orgány, ktoré počas spánku pracujú. Chorí na žlčník sa v týchto hodinách budia. Ak nepociťujete bolesti, alebo nemáte problémy so žlčníkom,  nočné vstávania môžu signalizovať práve problém so spomínaným orgánom.

 
- Anketa

POCIŤUJETE NA SEBE VPLYV ORGÁNOVÝCH HODÍN?

Odpovedalo 37 ľudí  

Áno, napríklad sa v noci budím, pretože mám určité zdravotné problémy apod
84%
Nie, nepovažujem to za relevantné
16%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Zdenka Slahučková 20.11.17 00:05

ZS
karma
100.00

Dobre vedieť!

  • 0
Odpovedať

Marcel Maňák 20.11.17 00:39

MM
karma
-1.00

To som ani netušil, rád si nechám poradiť.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 20.11.17 08:18

SK
karma
86.00

a práve pre toto verím čínskej medicíne.......

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 20.11.17 12:26

karma
110.00

Na mňa tá 3-5 hodina sedí..budím sa okolo 4 hod na pocit močenia, alebo len tak. Fajčiar a ani astmatik nie som. A je pravda, ak konzumujeme jedlo po 21. hodine, tak ešte ráno máme poocit plnosti v žalúdku.

K tej 19-21 hod. Do činnosti sa dostáva obal srdca, krv. V tejto dobe človek veľmi dobre vníma. Je to čas vhodný na počúvanie hudby a divadelných hier, ale takisto najúčinnejší pre pôsobenie antibiotík, alebo pre aplikáciu krému na bolestivé miesta...teda okrem kozmetiky. :o)

Ešte tak sa naučiť meridianovú masáž, aby sme si vedeli odblokovať dráhy a zdravo fungovali . :O)

Vďaka za podnetný článok.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 20.11.17 13:23

JK
karma
103.00

no teda to som ani nevedel

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 20.11.17 22:05

MD
karma
132.00

Škoda že nie vždy je možné sa týmito hodinami riadiť..

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 20.11.17 23:09

HZŠ
karma
102.00

Niektoré detaily svojho režimu musím prehodnotiť :D

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 23.11.17 11:18

HZŠ
karma
102.00

Tento kalendár ma riadne motivoval, denný režim som si upravila.....hlavne spánok a jedálniček :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 21.11.17 08:36

MC
karma
109.00

Zaujímavý článok, musím si ho zapamätať.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 21.11.17 14:31

MM
karma
100.00

budem si to musieť vyvesiť na nástenku

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 21.11.17 17:03

TK
karma
105.00

ideálne je žiadne lieky nebrať

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 18:41

SK
karma
114.00

zaujímavé, ešte si to pamätať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní