Práca v kancelárii a zdravotné problémy - ako sa ich zbaviť?

Práca v kancelárii a zdravotné problémy - ako sa ich zbaviť?

Útulné miestečko, vlastná kancelárska stolička, k tomu vlastný pracovný stôl a počítač – nielen o tom je práca v kancelárii.

Mnohým takýto spôsob práce veľmi vyhovuje, pretože ide o fyzicky nenáročnú prácu. Avšak okrem výhod má takýto typ práce aj svoje nevýhody. Každý druh práce v sebe ukrýva tajomstvá, ktoré zistíme postupom času.

Práca v kancelárii, teda sedavé zamestnanie, so sebou prináša rôzne zdravotné komplikácie, o ktorých vás nik dopredu nebude informovať, respektíve vám o nich pri nástupe do zamestnania nik nepovie. O aké zdravotné problémy ide a ako sa s nimi vysporiadať?

Odporúčame prečítať: DIY: Zrnkami ku krásnej pleti - kávová pleťová maska

Bolesť spodnej časti chrbta

Zdroj: Shutterstock®

Čo spôsobuje sedavé zamestnanie?

  • Syndróm karpálneho tunela – je to bežný problém dnešného moderného kancelárskeho robotníka. Pri tomto ochorení je vyvíjaný vysoký tlak na nerv v zápästí, ktorý dodáva impulzy k pohybu rúk. Môže tak dôjsť k necitlivosti, slabosti alebo k poškodeniu svalov na ruke a prstoch. V takom prípade je potrebné podstúpiť ambulantný operatívny zákrok.
  • Bolesť v spodnej časti chrbta – k sedeniu na zadku niekoľko hodín denne, pridajte k tomu zlé držanie tela a výsledok môže byť zničujúci. V takomto prípade je dôležité začať posilňovať spodnú časť chrbta, posilňovať brucho a zlepšiť držanie tela.
  • Stres a hluk majú vplyv na psychiku – neustále zvonenie telefónu, zvuk neustále fungujúcej tlačiarne, možno nepríjemný spolupracovníci a iné kancelárske zvuky môžu v skutočnosti predstavovať zdravotné riziko. Bolo preukázané, že kancelársky hluk môže viesť k vyššej úrovni stresu a nižšej motivácii a teda k nižšiemu pracovnému výkonu.

Čo keby sme vám povedali, že sa s rôznymi problémami „kancelárskeho života", môžete vysporiadať veľmi jednoducho? A to prostredníctvom cvičenia. Všetko, čo k tomu potrebujete, je stolička alebo pracovný stôl a, samozrejme, aj chuť. Tieto cviky môžete pokojne vykonávať aj vo svojej kancelárii počas prestávky alebo aj počas pracovnej doby – keď vás iné oči nevidia  :).

Odporúčame prečítať: Nechtík lekársky – Ako si pripraviť liečivý čaj alebo masť?

Pre pevnejšie bruško si sadnite na stoličku, vystrite sa a začnite k sebe priťahovať vaše nohy. Najprv každú zvlášť, a potom obe naraz. Vyskúšajte aj postranné priťahovanie nôh, a to tým spôsobom, že si sadnete na bok a opäť začnete priťahovať nohy. Nezabúdajte však, že váš chrbát by mal byť stále vystretý. Na záver pridajte rotovanie vaším trupom a uvidíte, že sa budete cítiť skvelo. Viete, čo je na tom najlepšie? Vôbec nemusíte vstať zo stoličky!

Odporúčame prečítať: Mikroneedling - metóda, ktorá naštartuje tvorbu vlastného kolagénu

Chcete posilniť svoju vrchnú časť tela? Tak vyskúšajte jednoduché cviky, ktorých cieľom je zapojiť váš trup, narovnať chrbticu, zvýšiť prísun kyslíka do vášho tela a maximalizovať krvný obeh. Skúste tento strečing, s ktorým si vytvarujete vaše ruky priamo v kancelárii. Tieto posilňujúce cviky sú ideálne na začiatku dňa, pre tzv. naštartovanie alebo na konci dňa. 

Odporúčame prečítať: Tipy na prvú pomoc - bolesti brucha a žalúdka

Ak chcete do cvičenia zapojiť aj spodnú časť tela, vsaďte na tieto kancelárske cviky. Sú zamerané na spodnú časť tela tak, aby ste si spevnili stehná a natiahli nohy po celodennom sedení. Stále sa môžete cítiť fit, pretože tieto cviky zlepšia váš krvný obeh a vytvarujú stehná, boky a zadok.

Odporúčame prečítať: Čo je fototyp a do akého sa zaradiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní