Prekyslenie organizmu: 5 byliniek, ktoré ťa ho zbavia veľmi rýchlo!

Prekyslenie organizmu: 5 byliniek, ktoré ťa ho zbavia veľmi rýchlo!
  • 29.05.2022
  • Simona Kostková

Pálenie záhy, žalúdočné kŕče alebo vred. Prekyslenie organizmu býva častým problémom, ktorý so sebou môže priniesť vážnejšie ochorenia. Opakované pálenie záhy môže vážne poškodiť tráviaci trakt, pokiaľ sa nezačne liečiť jeho dôvod.

Aká je najčastejšia príčina vzniku pálenia pažeráka? Viete ako sa toho vyvarovať? V našom článku vám predstavíme tie naj bylinky, ktoré vám pomôžu pri problémoch so žalúdkom, a navyše vás ich aj navždy zbavia.

Aká je najbežnejšia príčina?

Najčastejšou príčinou je nesprávny životný štýl. Neustále sa niekam ponáhľame a zabúdame na dôležitosť pravidelného stravovania. Ak sa už konečne dostaneme k jedlu, volíme väčšinou mastné jedlá z rýchlych občerstvení, aby sme čo najrýchlejšie sedeli naspäť v kancelárii s plným bruchom.

Chýba nám čerstvá zelenina a prevyšujú sladené a sýtené nápoje. Všetky tieto aspekty, týkajúce sa rýchleho spôsobu života, sú častými príčinami prekyslenia organizmu.

Mohlo by ťa zaujať: Nashi hruška je zázrakom s overenými vlastnosťami. Aké má schopnosti?

vredy

Zdroj: Shutterstock®

Pálenie záhy

Prekyslenie žalúdka často vnímame ako pálenie záhy. Je to spôsobené podráždením žalúdka, čoho následkom je spätné vstrebanie časti žalúdočných štiav do pažeráka. Žalúdočný reflux býva veľmi častým problémom u mnohých a jeho potláčanie liekmi nie je vždy tou najlepšou voľbou.

Dôraz by sme mali klásť hlavne na riešenie možných príčin, ktoré tento stav vyvolali, pretože to môže časom prejsť do vážnejších ochorení. Sliznica žalúdka je narozdiel od pažeráka chránená voči pôsobeniu kyslých štiav. Preto jeho časté dráždenie môže viesť k vzniku vredu alebo rakoviny, poprípade to môže mať dopad aj na dýchací systém.

žalúdočné problémy

Zdroj: Shutterstock®

Dodržiavajte pitný režim

Zásadnú zmenu vám prinesie obyčajná zmena pitného režimu. Pre viditeľné zlepšenie, by ste mali začať piť 1,5 až 2 litre čistej vody denne. Nápoje ako káva či energetické nápoje síce vodu obsahujú, ale určite sa do pitného režimu nerátajú. Pri prekyslení žalúdka je voda dôležitá kvôli odstraňovaniu škodlivín z tela.

Avšak aj tu platia určité zásady, aby sme na oplátku nezaťažili iný orgán – obličky. Najviac vody by sme mali vypiť doobeda, vhodné je rozbehnúť deň s 3 dcl vody s citrónom. Behom dňa je vhodné do vody pridať bylinky a na večer by sme mali prísun vody znížiť. Mýtom je, že prekyslenie spôsobujú kyslé nápoje. Je to práve čistá voda s citrónovou šťavou, ktorá tlmí prekyslenie.

bylinné čaje na žalúdok

Zdroj: Shutterstock®

Tieto bylinky pomôžu

Pitie bylinných čajov je tiež efektívne pri tomto neduhu. Ak sa do toho pustíte, musíte vydržať aspoň mesiac, aby sa dostavili výsledky. Pite všetky bylinky, ktoré slúžia na podporu sekrécie žalúdočných štiav, uvoľnenie kŕčov čriev a žalúdka, na podporu chuti do jedla a očistu organizmu. Môžete ich kombinovať podľa chuti.

Pozor treba dávať na to, aby čaje ani výluhy neboli príliš silné – bylinky lúhujeme iba niekoľko minút. Pijeme, pokiaľ je to možné, bez cukru aj bez medu, pretože sladidlá môžu tiež podporovať pálenie pažeráka.

  • Skorocel kopijovitý – okrem toho, že má antibakteriálne účinky, pomáha liečiť pokazený žalúdok a čistí telo od škodlivých látok.
  • Mäta pieporná – slabé čaje (nesmú byť silné) nám nielen uľavia po ťažkom jedle, ale účinne zmiernia pálenie záhy a upokoja žalúdok.
  • Medovka lekárska – listy majú tiež upokojujúce účinky, nielen na žalúdok, ale na celý organizmus, podporujú chuť k jedlu a znižujú pálenie záhy.
  • Palina pravá – hoci má bylina horkú chuť, jej vňať je výborná na liečbu problémov so žalúdkom. Pozor treba dávať pri dávkovaní a rovnako opatrné by mali byť tehotné a kojace ženy.
  • Rumanček kamilkový – odvar z vňate uvoľňuje žalúdočné kŕče a podporuje sekréciu žalúdočných štiav. Je vhodný na dlhodobejšie kúry – čajovú lyžičku nasušenej bylinky zalejeme horúcou vodou a lúhujeme dve minúty.

Odporúčame: Polievka ako súčasť stravy: Pre toto ju nikdy nevynechaj!

bylinky na žalúdok

Zdroj: Shutterstock®

Pokiaľ vás prekyslenie trápi dlhšiu dobu a neustupuje, zmeňte aj svoje stravovacie návyky, pridajte pohyb, vyhýbajte sa stresu a doprajte si raz ročne očistu tela – najlepšie na jar. Jedzte po menších dávkach, posledné jedlo najneskôr tri hodiny pred spaním. Nepodceňujte prekyslenie organizmu a netlmte ho iba liekmi či sódou bikarbónou, pretože môže spôsobiť aj iné problémy. 

Medzi najčastejšie zdravotné problémy, na ktorých sa podieľa prekyslenie organizmu, môžeme zaradiť:

  • chronickú únavu a bolesti hlavy, 
  • alergie a ekzémy, 
  • poruchy a oslabenie imunitného systému, 
  • problémy s kĺbmi (artróza, osteoporóza a pod.),
  • ženské problémy – najčastejšie zápaly a nepríjemné výtoky, 
  • opuchy končatín a kŕčové žily, 
  • zvýšenú kazovosť zubov, 
  • zvýšené padanie vlasov, 
  • obličkové a močové kamene. 

Zaujme ťa: Ako vplýva na naše zdravie voda s citrónom? Ozaj vďaka nej schudneme?

Naposledy aktualizovaný článok: 29.5.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Mária Maxianová 25.11.17 09:02

MM
karma
100.00

zrovna tento týždeň som počúvala v rozhlase MUDr. Bukovského, ktorý vravel, že mäta nie je vhodná

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 25.11.17 18:23

karma
110.00

Asi článok prišiel dobre načasovaný..syn sa teraz sťažuje na prekyslenie a pálenie žáhy, zhoršila sa mu aj intolrencia laktózy. Bylinky mi nebude piť,..teda možno ešte meduňku a mätu, ale vodu s citrónom hej. To ma nenapadlo. Vďaka. :o)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 25.11.17 22:34

ĽŠ
karma
100.00

Palina je naozaj výborná pri tomto probléme, len naozaj nie každý znesie jej horkú chuť, ale i ostatné. Neskúšala som iba skorocel, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 26.11.17 08:14

SK
karma
114.00

aj ja si myslím, že článok je vysoko aktuálny, aj u nás v rodine sa vyskytol tento problém, poradím vaše rady, možno im trochu pomôžem...

  • -1
Odpovedať

Mária Chromíková 27.11.17 07:48

MC
karma
109.00

občas pijem odvar z Medovky a Rumančeka.

  • 1
Odpovedať

Mária Terefenková 28.11.17 03:13

MT
karma
76.00

Už som začala harmančekom.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 16.12.17 09:43

JK
karma
100.00

Skvelý článok zas som o niečo múdrejšia

  • 0
Odpovedať

Mária Liščinská 05.08.20 23:06

karma
132.00

Kamilkový, mätový a z medovky je môj TOP3 na odkyslenie. A naozaj mi to pomohlo! Konkrétne s vyprázdňovaním a s pleťou (akné).

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.04.21 08:34

JK
karma
100.00

Bylinky zberam a suším čajim pijem po celý rok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní