Kedy zaradiť do stravy lieskové orechy?

Kedy zaradiť do stravy lieskové orechy?
  • 13.10.2016
  • Lucia Hausknechtová

  • 18
  • 9

Čas zberu lieskových orechov pomaly vrcholí. Malé guľaté oriešky, ktoré skrývajú pod tvrdou škrupinou zdravú maškrtu, sú obľúbenou ingredienciou mnohých gazdiniek.

Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, pomáhajú proti svalovým kŕčom a ich pravidelná konzumácia prispieva k zlepšeniu nálady. 

 Lieska v záhrade

Väčšina pestovateľov uprednostňuje liesku vo forme kríka, ktorý nezaberie v záhrade veľa miesta. Tieto kríky sa vysádzajú najčastejšie na jeseň, kedy zachytia zimnú vlahu a čiastočne sa zakorenia. Lieska má rada teplé miesta s miernou vlhkosťou. Z prvých plodov sa môžete tešiť po približne štyroch rokoch od vysadenia.

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Kedy zaradiť do stravy lieskové orechy?

Zdroj: Shutterstock®

Zdravie v oriešku

Lieskové orechy sú zdrojom vitamínov B1, B6, E a C. Okrem toho obsahujú významné minerály ako horčík, vápnik, mangán a fosfor. Zaujímavosťou je, že lieskovce ukrývajú aj nemalé množstvo kyseliny listovej, ktorej nedostatok môže spôsobiť málokrvnosť, tráviace problémy a v tehotenstve môže viesť k vývojovým chybám plodu.

Konzumácia lieskových orechov pomáha pri vyčerpaní, na zlepšenie činnosti čriev a priaznivo pôsobí pri srdcových chorobách. Na rozdiel od vlašských orechov sú lieskovce ľahšie stráviteľné a nespôsobujú plynatosť. 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Kedy zaradiť do stravy lieskové orechy?

Zdroj: Shutterstock®

 Recept na lieskové guľky

Ingrediencie:

  • 300 g piškót
  • 100 g lieskových orechov
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 1 polievková lyžica kakaa

Postup:

Piškóty rozdrvíme na jemný prášok. Potom ich zmiešame s maslom izbovej teploty, práškovým cukrom, nadrobno posekanými orechmi a kakaom. Vznikne tvarovateľné cesto, z ktorého robíme guľky. Tie potom obaľujeme v kakau alebo posekaných orechoch. Guľky dáme na dve hodiny vychladnúť do chladničky a môžeme podávať.

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Kedy zaradiť do stravy lieskové orechy?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • 18
  • 9
Návrat hore
Autor článku

9 komentárov

Iveta Moravčíková 13.10.16 11:16

IM
karma
100.00

vyskušame

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 30.10.16 11:22

AK
karma
112.00

lieskovce zbožňujem hlavne v čokoláde

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 16.11.16 18:50

karma
93.00

lieskovce mám veľmi rada, chutia mi viac ako vlašské orechy

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 19.12.16 11:21

ľO
karma
-1.00

Guľky vyzerajú lákavo,oskúšam

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 13:07

MZ
karma
-1.00

U mňa sú tie najobľúbenejšie :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:47

JS
karma
-1.00

výborný članok

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:48

JS
karma
-1.00

máme doma

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:49

JS
karma
-1.00

výborný článok

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 01.01.17 21:44

AK
karma
112.00

lieskovce sú zdravé

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Bezmäsité jedlá

Rýchle letné recepty bez varenia: Na stole budú raz, dva, tri!

  • 73
  • 6
  • 08.08.2020
Dezerty

Úžasná neťahaná jablková štrúdľa: Originálny recept, ktorý musíš mať v kuchárke!

  • 64
  • 9
  • 21.09.2020
Dezerty

Čučoriedkový koláč bez cukru (cheesecake) pre víkendových hostí: Určite ním nepohrdnú

  • 67
  • 5
  • 28.08.2020
TOPlist