Marhuľové galettes

Marhuľové galettes
  • 14.07.2016
  • Jarkapecie .sk

    • Zdieľaj:
  • 15
  • 3

Na trhoch už je záplava sladkého, čerstvého a voňavého ovocia. A rovnako aj v mamkinej záhradke. Jahody a rebarbora už skončili a prišla sezóna marhúľ, ríbezlí.
Odolať vôni čerstvého domáceho ovocia je ťažké, a ak skombinujete sladšie s kyslejším, tú chuť si zapamätáte na dlho… Je to nádherná chuť leta  :)

Aktuálne je všade navôkol hromada marhúľ. Ak chcete naozaj domáce, potom hľadajte tie, ktoré sú menšie, tmavšie a nie tie veľké, svetlé a tvrdé. Práve tie menšie, tmavšie sú z prvej úrody a majú krásnu marhuľovú chuť a vôňu. Ovocie má široké využitie aj pri príprave koláčov či dezertov. Niekedy sa však používa aj do šalátov, s rukolou, polníčkom, prípadne ho vieme použiť aj ako surovinu k rybe a mäsu.


Dnes som sa však rozhodla urobiť opäť galettky.

Odproúčame prečítať: Recept na: Čokoládovo-čerešňoný koláč

marhulove galetky, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

Teším sa z toho, ako veľmi sa vydarili. Tenučké cesto, málo sladké a veľa, veľa ovocnej plnky. Svieža chuť ako stvorená do týchto horúcich dní. Môžete koláčik servírovať aj s vanilkovým pudingom alebo šľahačkou či vyšľahaným tvarohom s vanilkovou esenciou a pod. Popustite uzdu svojej fantázii a vychutnajte si tú skvelú chuť.


Galettes môžete naplniť ľubovoľným ovocím, ale aj na slano s cibuľou, syrom, olivami, hubami, mäsom, vajíčkami alebo bryndzou.

 Budete potrebovať:

  • 400 g celozrnnej špaldovej múky
  • 200 g dobrého domáceho studeného masla
  • štipku soli
  • strúhanú kôru z bio citróna
  • 100 g trstinového cukru (môžete použiť aj kokosový, ktorý má nižší glykemický index)
  • 80 ml studenej vody
  • 800 g až 1000 g marhúľ
  • 1-2 lyžice medu
  • 1-2 lyžice domáceho masla
  • čerstvý tymian
  • orechy na posypanie
  • mandľové lupienky
  • 1 žĺtok

 Predpríprava cesta:


Múku, citrónovú kôru, studené maslo, soľ a cukor spracujte na drobenku a pridajte studenú vodu. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte hodinku v chladničke.

Odporúčame tiež: Čo ste nevedeli o vplyve zinku na ženy?

marhulove galetky, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Marhule vykôstkujte, rozpoľte. Na panvici rozohrejte lyžicu masla, pridajte lyžicu medu a hrsť čerstvého tymianu. Do tejto zmesi pridajte marhule a prehrejte. Neduste do mäkka. Dajte vychladiť.

Z cesta vyvaľkajte kruhy tenké asi 5 mm  (veľkosť si zvoľte sami). Kruhy sme vyvaľkali na papieri na pečenie. Do stredu nasypte 2 lyžice mletých orechov. Na orechy dajte ovocie. Dbajte na to, aby ste mali okraje aspoň 5 cm. Okraje preložte cez seba tak, aby stred ostal voľný. Cesto natrite rozšľahaným žĺtkom a posypte lupienkami mandlí.

  • Pečte 25-30 minút pri teplote 180°C
  • Upečiete asi 8 galletiek.

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

Odporúčame prečítať: Recepty: Domáci kváskový chlieb so slnečnicovými semiačkami


    • Zdieľaj:
  • 15
  • 3
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Lucia Valková 14.07.16 07:14

LV
karma
138.00

Mňam,to vyzerá chutne.

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 15.07.16 22:46

MZ
karma
-1.00

Teraz v marhuľovej sezóne super tip :)

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 19.06.18 17:07

ĽU
karma
120.00

vyzera dobre

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vlasová kozmetika

TEST: Super Siberica Professional prípravky proti vypadávaniu vlasov

  • 24
  • 5
  • 25.10.2020
Telová kozmetika

TEST: Uriage Bariésun – Opaľovacia kozmetika pre celú rodinu

  • 58
  • 4
  • 26.08.2020
Telová kozmetika

TEST: Sezónne salónne ošetrenie Zlato & Argan od Bernard Cassière

  • 43
  • 1
  • 24.11.2020
TOPlist