Tak jednoduché a výborné – slimáčiky zo zemiakového cesta

Tak jednoduché a výborné – slimáčiky zo zemiakového cesta

    • Zdieľaj:
  • 8

Tešíte sa na dobrý film, ktorý má bežať večer v televízii? Niečo slané a chrumkavé sa k sledovaniu priam žiada. Ak máte doma zopár zemiakov, už premýšľať dlho nemusíte. Voňavé slimáčiky zo zemiakového cesta sú ideálnou voľbou.

Zemiakové cesto je vďačným základom na akýkoľvek slaný pokrm. Vedeli to aj naše staré mamy – ich dom často rozvoniaval nezameniteľnými domácimi špecialitami. Dnes si jednu takú predstavíme. Zemiakové slimáčiky sú najmä v nitrianskom regióne známe aj ako ,,drapáky“. Tradične sa podávali ako príloha k hustým kyslým či slaným polievkam. Výborne však chutia aj samostatne a verte nám, nikdy ich nebudete mať dosť.

Odporúčame: Na majonézák zabudni: Skús recept na iný zemiakový šalát

zemiakové slimáčiky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na zemiakové slimáčiky budete potrebovať

zemiakové drapáky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Postup je nenáročný. Uvarené zemiaky zbavíme šupky a pretlačíme na drobné kocky (môžeme aj nahrubo postrúhať). Pridáme soľ, vajce a postupne primiešavame múku, kým nám nevznikne tvárne cesto. To si rozdelíme na 3 – 4 bochníky. Na pomúčenej doske bochníky vyvaľkáme na hrúbku približne pol centimetra. Cesto bohato potrieme zmesou pretlačeného cesnaku, soli a roztopenej masti (prípadne oleja). Následne cesto zrolujeme do závinu a krájame na 2 – 3 cm kolieska. Na plech, vystlaný papierom na pečenie, ukladáme slimáčiky reznou časťou. Roztlačíme ich jemne vidličkou, aby sa zachoval tvar kolieska. Jemne potrieme cesnakovou zmesou aj zvrchu a pečieme pri teplote cca 185°C – 190°C dozlatista z oboch strán. Podávame čerstvé či už samostatne, alebo k polievke.

Zaujme ťa: Ako využiť zemiaky netradične? Tieto triky ti padnú vhod!

- Anketa

POČULI STE UŽ O DRAPÁKOCH?

Odpovedalo 48 ľudí  

Áno
60%
Nie
40%

    • Zdieľaj:
  • 8
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Katarína Konečná 27.01.21 13:58

KK
karma
106.00

práve chcem variť zajtra fazuľovú polievku, tak vyskúšam ako prílohu

  • 1
Odpovedať

Simona Paľovčíková 28.01.21 13:37

karma
-1.00

Verím, že sa podaria. :-)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 28.01.21 23:23

karma
100.00

Ej,toto sa mi páči. Recept si ukladám a už aj idem na to pri prvej príležitosti.

  • 1
Odpovedať

Marta Kendrová 02.02.21 22:10

MK
karma
100.00

Robievam ale na sladko

  • 1
Odpovedať

Juraj Podmanický 06.02.21 22:42

JP
karma
106.00

Na prvý pohľad som si myslel, že sú to nejaké osúchy. Priznám sa, nepoznal som tieto slimáky. Asi to musím v najbližšej dobe napraviť a zamiesiť na ne.

  • 1
Odpovedať

Simona Paľovčíková 15.02.21 15:35

karma
-1.00

Je to síce trošku zdĺhavejší recept na prípravu, ale oplatí sa vyskúšať. Sú veľmi chutné. :-)

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 18.03.21 13:46

JK
karma
100.00

Robievam u nás sú to zemiakové slimáky a takto robím aj zemiakové pagáče len rozvaľkám na tenko

  • 0
Odpovedať

Leyla Petrus 03.04.21 17:05

LP
karma
-1.00

Tak o tomto jednoduchom a určite aj chutnom recepte počujem prvý krát. Až ma to mrzí že som ho doteraz nemohla vyskúšať. Recept sa podobá na langoše, no zemiaky určite robia lepšiu chuť. Recept zapísaný, hneď idem vyskúšať ;-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

TOP strihy vlasov pre vlnité vlasy – skúsiš lob či francúzsky bob?
Vlasy

TOP strihy vlasov pre vlnité vlasy – skúsiš lob či francúzsky bob?

  • 3
  • 04.02.2022
TOP strihy vlasov pre dlhú tvár – aký účes sadne tvojmu typu tváre?
Vlasy

TOP strihy vlasov pre dlhú tvár – aký účes sadne tvojmu typu tváre?

  • 3
  • 11.02.2022
Stoechiol – spoznaj novú revolučnú zložku v kozmetike proti vráskam!
Pleť

Stoechiol – spoznaj novú revolučnú zložku v kozmetike proti vráskam!

  • 1
  • 21.01.2022
TOPlist