Tešíte sa na dobrý film, ktorý má bežať večer v televízii? Niečo slané a chrumkavé sa k sledovaniu priam žiada. Ak máte doma zopár zemiakov, už premýšľať dlho nemusíte. Voňavé slimáčiky zo zemiakového cesta sú ideálnou voľbou.
Zemiakové cesto je vďačným základom na akýkoľvek slaný pokrm. Vedeli to aj naše staré mamy – ich dom často rozvoniaval nezameniteľnými domácimi špecialitami. Dnes si jednu takú predstavíme. Zemiakové slimáčiky sú najmä v nitrianskom regióne známe aj ako ,,drapáky“. Tradične sa podávali ako príloha k hustým kyslým či slaným polievkam. Výborne však chutia aj samostatne a verte nám, nikdy ich nebudete mať dosť.
Odporúčame: Na majonézák zabudni: Skús recept na iný zemiakový šalát
Na zemiakové slimáčiky budete potrebovať
- Cca 1 kg uvarených zemiakov v šupke
- Cca 300 – 400 gramov hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ
- Pretlačené strúčiky cesnaku
- Bravčovú masť alebo olej
Bude ťa zaujímať
Postup
Postup je nenáročný. Uvarené zemiaky zbavíme šupky a pretlačíme na drobné kocky (môžeme aj nahrubo postrúhať). Pridáme soľ, vajce a postupne primiešavame múku, kým nám nevznikne tvárne cesto. To si rozdelíme na 3 – 4 bochníky. Na pomúčenej doske bochníky vyvaľkáme na hrúbku približne pol centimetra. Cesto bohato potrieme zmesou pretlačeného cesnaku, soli a roztopenej masti (prípadne oleja). Následne cesto zrolujeme do závinu a krájame na 2 – 3 cm kolieska. Na plech, vystlaný papierom na pečenie, ukladáme slimáčiky reznou časťou. Roztlačíme ich jemne vidličkou, aby sa zachoval tvar kolieska. Jemne potrieme cesnakovou zmesou aj zvrchu a pečieme pri teplote cca 185°C – 190°C dozlatista z oboch strán. Podávame čerstvé či už samostatne, alebo k polievke.
Zaujme ťa: Ako využiť zemiaky netradične? Tieto triky ti padnú vhod!
- Anketa
POČULI STE UŽ O DRAPÁKOCH?
Odpovedalo 48 ľudí