Viete, čo je quiche (kiš)? Pod týmto názvom sa skrýva tradičný francúzsky slaný koláč. Dalo by sa vlastne povedať, že quiche vo Francúzsku je niečo ako pizza v Taliansku. I tento pokrm sa vo svojej domovine teší veľkej popularite, podobne ako Taliani milujú pizzu. Quiche pozostáva z jednoduchého cesta a plnky rôznych chutí. Pravdepodobne najznámejší je asi takzvaný Quiche Lorraine, ktorý sa pripravuje so smotanou a šunkou, prípadne slaninkou. Taktiež sú známe napríklad verzie so švajčiarskym syrom či špenátom. Quiche však môžete pripraviť s ľubovoľnou plnkou, záleží na tom, čo vám chutí. Použiť je možné rôzne druhy zeleniny, napríklad paradajky a papriky, taktiež syry, mäso, údeného lososa či plody mora.
Dalo by sa dokonca povedať, že každá francúzska domácnosť má svoju verziu tohto tradičného slaného koláča. Quiche je pritom možné podávať teplý aj za studena. Často je podávaný ako predkrm, prípadne ľahký obed alebo večera. Vo Francúzsku sa k nemu bežne pridáva čerstvý šalát či pohár vína. Takýto slaný koláč predstavuje skutočnú pochúťku, ktorú sa oplatí vyskúšať. Jeho príprava sa môže zdať zdĺhavejšia, no nejde o nič náročné. Naplniť ho pritom môžete práve tým, čo nájdete doma v chladničke alebo špajze. My vám dnes prinášame inšpiráciu na quiche so špenátom, nivou a slaninkou. Neváhajte a pripravte si tento fantastický pokrm podľa nasledujúceho receptu.
Odporúčame: Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!
Budeme potrebovať:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- 125 g masla
- 25 ml vody
- štipku soli
Na plnku:
- 250 g čerstvého baby špenátu
- 100 g syru niva
- 100 g iného tvrdého syra (napr. pecorino, parmezán a pod.)
- 1 – 2 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g slaninky (voliteľné)
- 3 vajcia
- 250 ml kyslej pochúťkovej smotany
- soľ a korenie
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy:
- Ako prvé si pripravíme cesto. Z múky, masla, vajca, vody a soli vymiešame hladšie cesto, ručne alebo pomocou robota. Potom cesto necháme v chladničke odležať aspoň 30 až 60 minút.
- Následne cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou do 5 mm. Vyvaľkaný kruh by mal byť dostatočne veľký na to, aby sme ním následne mohli dôkladne vystlať pripravenú okrúhlu formu (silikónovú, keramickú).
- Cesto poprepichujeme vidličkou a prikryjeme alobalom, na ktorý nasypeme suchú fazuľu, vďaka čomu sa cesto pri pečení nenafúkne. Použiť je, samozrejme, možné aj špeciálne keramické guličky na pečenie. Cesto pečieme pri teplote 180 °C asi 15 až 18 minút.
- Kým sa cesto pečie a následne chladne, pripravíme si plnku. Na panvici si zľahka osmažíme na menšie kúsky nakrájanú slaninku, jarnú cibuľku aj nadrobno nasekané strúčiky cesnaku. Potom pridáme špenát, ktorý necháme spariť. Následne necháme zmes trochu vychladnúť. V prípade vegetariánskej verzie slaninku vynecháme.
- Oba druhy syrov si nastrúhame na hrubšie pásy, prípadne pokrájame a pridáme k špenátovej zmesi.
- Špenátovú plnku nakoniec zalejeme smotanou zmiešanou s vajíčkami. Dôkladne premiešame a podľa potreby pridáme soľ a korenie.
- Cesto naplníme hotovou syrovo-špenátovou plnkou a dáme piecť pri teplote 180 °C na asi 25 minút. Po miernom ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!
Odporúčame: Recepty zo šošovice inšpirované zahraničím: Netradičné a vynikajúce!