Recept na quiche: Skús francúzsky slaný koláč so špenátom a nivou!

Recept na quiche: Skús francúzsky slaný koláč so špenátom a nivou!

    • Zdieľaj:
  • 161
  • 7

Viete, čo je quiche (kiš)? Pod týmto názvom sa skrýva tradičný francúzsky slaný koláč. Dalo by sa vlastne povedať, že quiche vo Francúzsku je niečo ako pizza v Taliansku. I tento pokrm sa vo svojej domovine teší veľkej popularite, podobne ako Taliani milujú pizzu. Quiche pozostáva z jednoduchého cesta a plnky rôznych chutí. Pravdepodobne najznámejší je asi takzvaný  Quiche Lorraine, ktorý sa pripravuje so smotanou a šunkou, prípadne slaninkou. Taktiež sú známe napríklad verzie so švajčiarskym syrom či špenátom. Quiche však môžete pripraviť s ľubovoľnou plnkou, záleží na tom, čo vám chutí. Použiť je možné rôzne druhy zeleniny, napríklad paradajky a papriky, taktiež syry, mäso, údeného lososa či plody mora

Dalo by sa dokonca povedať, že každá francúzska domácnosť má svoju verziu tohto tradičného slaného koláča. Quiche je pritom možné podávať teplý aj za studena. Často je podávaný ako predkrm, prípadne ľahký obed alebo večera. Vo Francúzsku sa k nemu bežne pridáva čerstvý šalát či pohár vína. Takýto slaný koláč predstavuje skutočnú pochúťku, ktorú sa oplatí vyskúšať. Jeho príprava sa môže zdať zdĺhavejšia, no nejde o nič náročné. Naplniť ho pritom môžete práve tým, čo nájdete doma v chladničke alebo špajze. My vám dnes prinášame inšpiráciu na quiche so špenátom, nivou a slaninkou. Neváhajte a pripravte si tento fantastický pokrm podľa nasledujúceho receptu. 

Odporúčame: Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!

slaný koláč

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 125 g masla
  • 25 ml vody
  • štipku soli

Na plnku:

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 100 g syru niva
  • 100 g iného tvrdého syra (napr. pecorino, parmezán a pod.)
  • 1 – 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g slaninky (voliteľné)
  • 3 vajcia
  • 250 ml kyslej pochúťkovej smotany
  • soľ a korenie
špenátový quiche

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si pripravíme cesto. Z múky, masla, vajca, vody a soli vymiešame hladšie cesto, ručne alebo pomocou robota. Potom cesto necháme v chladničke odležať aspoň 30 až 60 minút.
  • Následne cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou do 5 mm. Vyvaľkaný kruh by mal byť dostatočne veľký na to, aby sme ním následne mohli dôkladne vystlať pripravenú okrúhlu formu (silikónovú, keramickú). 
  • Cesto poprepichujeme vidličkou a prikryjeme alobalom, na ktorý nasypeme suchú fazuľu, vďaka čomu sa cesto pri pečení nenafúkne. Použiť je, samozrejme, možné aj špeciálne keramické guličky na pečenie. Cesto pečieme pri teplote 180 °C asi 15 až 18 minút.
  • Kým sa cesto pečie a následne chladne, pripravíme si plnku. Na panvici si zľahka osmažíme na menšie kúsky nakrájanú slaninku, jarnú cibuľku aj nadrobno nasekané strúčiky cesnaku. Potom pridáme špenát, ktorý necháme spariť. Následne necháme zmes trochu vychladnúť. V prípade vegetariánskej verzie slaninku vynecháme.
  • Oba druhy syrov si nastrúhame na hrubšie pásy, prípadne pokrájame a pridáme k špenátovej zmesi.
  • Špenátovú plnku nakoniec zalejeme smotanou zmiešanou s vajíčkami. Dôkladne premiešame a podľa potreby pridáme soľ a korenie. 
  • Cesto naplníme hotovou syrovo-špenátovou plnkou a dáme piecť pri teplote 180 °C na asi 25 minút. Po miernom ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!

Odporúčame: Recepty zo šošovice inšpirované zahraničím: Netradičné a vynikajúce!


    • Zdieľaj:
  • 161
  • 7
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Chromíková 10.01.21 16:36

MC
karma
109.00

Konečne by som mala quiche vyskúšať, zbiehajú sa mi slinky.

  • 0
Odpovedať

Natália Lobodášová 10.01.21 22:40

NL
karma
106.00

Rada skúsim

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 11.01.21 10:17

KK
karma
100.00

Vyzerá so dobre

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 11.01.21 11:47

LV
karma
135.00

Wau,tak toto určite vyskúšam..

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 11.01.21 13:49

DB
karma
124.00

Mňam...vyzerá veľmi chutne, oplatí sa vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.01.21 14:50

JK
karma
100.00

Mňamký hneď by som si dala

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 11.01.21 19:35

ĽU
karma
121.00

vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vieš, čo je to rozjasňovač a ako ho správne používať?
Líčenie

Vieš, čo je to rozjasňovač a ako ho správne používať?

  • 59
  • 4
  • 05.10.2020
HERE TO STAY: Nová intenzívna vôňa od ikonickej modelky NAOMI CAMPBELL
Novinky

HERE TO STAY: Nová intenzívna vôňa od ikonickej modelky NAOMI CAMPBELL

  • 1
  • 7
  • 03.11.2020
BALDESSARINI SIGNATURE: Nezameniteľné voňavé vyjadrenie
Novinky

BALDESSARINI SIGNATURE: Nezameniteľné voňavé vyjadrenie

  • 51
  • 6
  • 28.10.2020
TOPlist