Vegánska polievka z kelu a fazule
Výživná, rýchla a pritom vynikajúca. Vegánska polievka s kelom a s bielou fazuľou podľa Crowded Kitchen vás dostane.
Ingrediencie:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa nasekaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g zemiakov nakrájaných na menšie kocky
- 200 g mrkvy na kolieska
- 3 bobkové listy
- 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate alebo hrsť čerstvej
- 1,5 lyžičky talianskeho korenia
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čili papričiek
- 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- 400 g kelu zbaveného stonky a nasekaného na kúsky
- 1 až 2 konzervy bielych fazuliek
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup prípravy:
- V hrnci si rozpálime olivový olej, na ktorom si opražíme cibuľku do sklovita. Po pár minútach pridáme prelisovaný cesnak, mrkvu aj zemiaky. Premiešame a necháme mrkvu mierne zmäknúť.
- Pridáme všetky koreniny, dobre premiešame a necháme prevoňať. Nakoniec pridáme aj vývar a privedieme do varu.
- Znížime plameň a na strednom ohni necháme polievku prebublávať asi 40 minút.
- V tomto bode do polievky pridáme premyté fazuľky, kel a citrónovú šťavu. Počkáme, kým kel „nespľasne". Dochutíme soľou, korením, prípadne citrónovou šťavou.