3 rýchle recepty na slané koláče QUICHE, ktoré vás zasýtia

3 rýchle recepty na slané koláče QUICHE, ktoré vás zasýtia
  • 20.03.2017
  • Barbora Vizváryová

    • Zdieľaj:
  • 53
  • 4

Možno sa vám pod slovom quiche nič nevybavuje, ale ak by sme povedali slaný koláč, už určite viete, čo si dnes upečieme. Quiche je slané pečivo, najčastejšie v koláčovej alebo tortovej forme, naplnené rôznymi surovinami a zahustené vajíčkami. Jeden kúsok vám stačí na ranné zasýtenie, preto ho odporúčame pripraviť na raňajky. Prípadne, ak ráno nemáte toľko času, upečte si ho večer a ráno si už len odkrojíte.

Najčastejšie sa používa krehké cesto, ale môžete použiť napríklad aj lístkové. Koláč naplňte podľa vašich predstáv. Vyskúšajte syry, zeleninu, mäso alebo aj ryby. Experimentujte s bylinkami alebo korením. Tento koláč môžete pripraviť aj návšteve namiesto klasických chlebíčkov. Určite takúto zmenu ocenia a vám z neho možno ani nezostane. My vám prinášame 3 tipy, ako by ste mohli quiche pripraviť. Určite nejaký z nich vyskúšajte!

Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky

 Quiche s medvedím cesnakom a camembertom

Recept na quiche s medvedím cesnakom a camembertom

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Pinterest.com

Budeme potrebovať:

 CESTO:

  • 200 g hladkej múky
  • 80 g masla
  • soľ
  • 50 ml studenej vody

 PLNKA:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 3 vajíčka
  • 100 g syru typu camembert
  • Hrsť listov medvedieho cesnaku
  • ½ ČL muškátové oriešku (nemusí byť)
  • ½ ČL sladkej papriky
  • soľ a korenie

 Postup:

1. Začneme prípravou jednoduchého krehkého cesta. Premiešame múku so soľou a zmäknutým maslom. Potom pridáme studenú vodu a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočinúť v chladničke aspoň hodinu.


2. Zatiaľ čo cesto odpočíva, pripravíme plnku. V mise vyšľaháme vajíčka a pridáme smotanu. Syr pokrájame na menšie kúsky, lístky medvedieho cesnaku posekáme nadrobno a všetko vmiešame k vajíčkovej zmesi. Nakoniec ešte osolíme a okoreníme, pridáme aj muškátový oriešok a sladkú papriku.


3. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme asi na pol centimetra. Cesto prenesieme do formy a vytvoríme aj okraje. Vylejeme doň plnku a dáme do rúry vyhriatej na 180° C. Pečieme asi 30 minút, necháme vychladnúť a podávame napríklad so šalátom.

Odporúčame prečítať: Raňajkový tip: Sýte vajíčkové muffiny so slaninou a syrom

 Lososový quiche s kôprom

Recept na lososový quiche s kôprom

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Pinterest.com

 Budeme potrebovať:

  • krehké cesto
  • 1 cibuľu
  • 2 vajíčka
  • 200 g mäkkého tvarohu
  • 25 g kozieho syra
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 125 g údeného lososa
  • 1 lyžička kôpru
  • olivový olej
  • čierne korenie

 Postup:

1. Môžete použiť kúpené krehké cesto alebo si ho pripravte podľa receptu vyššie. Cesto rozvaľkáme a vložíme do tortovej alebo koláčovej formy s priemerom 24 cm, ktorú sme predtým vystlali papierom na pečenie. Prikryjeme ho a dáme oddýchnuť do chladničky asi na 30 minút. Zatiaľ vyhrejeme rúru na 200°C.


2. Cesto vyberieme, popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinou. Pečieme asi 10-15 minút, potom vyberieme strukovinu aj s papierom na pečenie a dopekáme ešte 5 minút. Potom ho vyberieme z rúry a začneme pripravovať náplň.


3. Na panvicu nalejeme trochu oleja, pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme ju, dokým nebude mäkká. Tvaroh vymiešame spolu s kozím syrom do hladkej hmoty. Vyšľaháme smotanu a k syrovej zmesi pridáme aj vajíčka, pokrájaný kôpor a korenie. Na cesto dáme najprv podusenú cibuľku, potom kúsky lososa a zalejeme to vyšľahanou syrovo-vajíčkovou zmesou.

4. Slaný koláč pečieme 40-45 minút pri teplote 170° C, dokým nezačne tuhnúť. Potom ho necháme trochu vychladnúť a môžeme ešte dozdobiť kúskami lososa a kôpru.

Odporúčame prečítať: Recept: Špenátová štrúdľa s nivou

 Slaný koláč s brokolicou  a modrým syrom

Recept na slaný koláč s brokolicou a modrým syrom

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Pinterest.com

 Budeme potrebovať:

  • 1 lístkové cesto
  • 3 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • 1 brokolica
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • soľ a korenie

 Postup:

1. Tento koláč je naozaj rýchlovka, najmä ak použijete kúpené lístkové cesto. Začnite prípravou brokolice. Rozoberte ju na malé ružičky a krátko sparte horúcou vodou.

2. Na tento quiche vám bude určite stačiť aj nízka koláčová forma, lebo nebude veľmi vysoký. Cesto rozprestrite na formu tak, aby malo aj okraje a popichajte ho vidličkou. Poukladajte naň kúsky brokolice a syra.


3. Vajíčka vyšľahajte, osoľte a okoreňte a touto zmesou zalejte koláč. Pečte ho asi 25-30 minút pri teplote 180° C. Nechajte chvíľu vychladnúť a potom sa už môžete doňho pustiť. Naozaj ideálne víkendové raňajky.


    • Zdieľaj:
  • 53
  • 4
Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Mária Maxianová 20.03.17 07:27

MM
karma
126.00

mám rada slané koláče, hlavne v lete

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 20.03.17 08:01

SK
karma
86.00

tento recept by mi určite veľmi chutil.... mám rada viac slané veci, ako sladké.... určite recept vyskúšam..

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 20.03.17 08:33

MZ
karma
92.00

vyzerajú úplne super šťavnato a určite chutia božsky... všetky tri sú skvelé kombinácie

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 20.03.17 13:59

SK
karma
119.00

budeme musieť vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Líčenie

Jesenné trendy v mejkape: Zisti, aké šminky budeš potrebovať!

  • 62
  • 6
  • 09.09.2020
Pleť

Čo vylieči pery spálené od slnka? Daj na rady dermatológov!

  • 47
  • 3
  • 27.07.2020
Pleť

TOP špeciálne prípravky na leto: NA a PO opaľovaní i na samoopaľovanie

  • 52
  • 0
  • 23.07.2020
TOPlist