Spodná bielizeň kedysi a dnes: Aké boli kedysi trendy?

Spodná bielizeň kedysi a dnes: Aké boli kedysi trendy?

Tajomstvo sexy spodnej bielizne je prosté. Nejde o to, čo odhaľuje. Ide o to, čo zakrýva, ale zároveň zvýrazňuje, a tým dráždi mužskú predstavivosť.

Preto je čipka taká zvodná, preto satén tak lahodí zmyslom.

Skôr, ako vám predstavíme najnovšie trendy z krásnej kolekcie F&F, pozrieme sa, ako sa podmanivá spodná bielizeň zrodila. 

18. storočie:

Osí pás a veľké prsia. Ak sa dámy s takýmito proporciami nenarodili, ľahká pomoc. Korzety z veľrybích kostí sa začali objavovať už v 16-tom storočí. Bežnou súčasťou módy sa však stali až neskôr. Pôvodne sa pod ne nosila ľanová alebo bavlnená košieľka bez rukávov. 

1910:

Začiatkom 20. storočia sa pod šatami nosili krátke nohavice. Bola to prevratná zmena, dovtedy totiž nohavice, a to aj pod šatami, nosili iba muži. Prababička dnešnej podprsenky sa zrodila ešte v 19. storočí. V roku 1914 si ju však nechala patentovať Mary Phelps Jacobová, ktorá dve vreckovky prišila k saténovej stuhe a opásala sa ňou. Móda sa zmenila s príchodom prvej svetovej vojny. Ženy sa vyzliekli z korzetov a vhupli do pohodlnejších modelov bielizne. Po vojne už korzetom odzvonilo úplne.  

Pozri aj: Nesmrteľný kúsok v šatníku: 4 kroky ako nájsť správne džínsy

nohavičky a podprsenky

Zdroj: Shutterstock®

1940:

Aj druhá svetová vojna výrazne ovplyvnila vývoj trendov pod šatami. Americké vojačky pod kombinézami nosili plastovú podprsenku Saf-t-Bra. Ženy na frontoch si bielizeň neraz šili tajne – z látky na padáky. Po vojne, koncom 40. rokov sa nosili umelo zašpicatené podprsenky, ktoré menili prirodzené tvary dámskych proporcií. Niesli vojnové názvy Torpedo alebo Bullet Bra.

1950:

Po pragmatických 40. rokoch sa do módy vracia elegancia, ženskosť. Christian Dior pracuje s objemnými midi sukňami a v dámskom bielizníku sa opäť objavuje nadýchaná spodnička. Na druhej strane sa objavujú pin-up girls, ktoré v šortkách umývajú Cadillacy a sŕkajú Coca – colu. Vysoký pás, podväzky a hlboké výstrihy, z ktorých vykúka čipka podprsenky. 

1960:

Šesťdesiatymi rokmi zamávali podprsenky No-Bra od Rudiho Gernreicha a, samozrejme, nemôžeme zabudnúť na hnutie Hippies, ktoré sa zapísalo najmä do histórie Spojených štátov. A práve tam to „No-Bra" dámy poňali doslovne a podprsenky jednoducho nenosili vôbec. 

1970 – 1980:

Sedemdesiate a osemdesiate roky priniesli do spodnej bielizne nové tvary, materiály, nápady. Objavilo sa body, prvé push-up podprsenky, aj tie bez ramienok. Ukázať bielizeň zrazu prestalo byť tabu a čoraz viac podprseniek sa začalo objavovať na pódiách, mólach aj červených kobercoch

Odporúčame: Ta-Ta Towel: Pohodlná podprsenka alebo módny výstrelok?

nočné košielky

Zdroj: Shutterstock®

1990 – 2000:

Do popredia sa dostali funkčnosť a pohodlnosť. Mnohí výrobcovia sa sústredili na to, aby navrhli čo najpohodlnejšiu športovú bielizeň. Kľúčový zlom nastal s príchodom milénia, keď celému západnému svetu spod bedrových nohavíc trčali okraje tango nohavičiek. Podprsenky hýria neónovými farbami, kvetinovými potlačami a na plecia sa lepia „neviditeľné" silikónové ramienka.  

Dnes:

Poučme sa z minulosti a nerobme rovnaké chyby. Všímajme si kvalitné materiály, ktoré v novej kolekcii F&F zaručene nájdeme. Pozor na farby, nie každá pristane úplne každému, a to platí aj v intímnom osvetlení spálne počas valentínskej noci. Nebojme sa však experimentovať. Ak ste si nikdy nekúpili košieľku, zvoľte práve zvodné negližé. Prezrite si limitovanú valentínsku kolekciu F&F a okoreňte váš zamilovaný večer tak, ako nikdy doteraz. Jemná čipka, elegantné kvetinové potlače a zvodný satén u vás rozhodne nebudú chýbať. Inšpirujte sa na www.F-F.com

Jemná čipka, elegantné kvetinové potlače a zvodný satén sú trendy, ktoré váš šatník so spodnou bielizňou rozhodne potrebuje, a to nielen pre špeciálne príležitosti.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Komadová 20.02.18 16:06

JK
karma
100.00

Skvelý článok

  • 0
Odpovedať

Týna Ryglová 25.07.20 14:23

TR
karma
-1.00

Mňa koľkokrát neprestáva udivovať ani tá móda čo je dnes. Ja nepotrebujem mať na spodné bielizni rôzne čipky, vyšívanie a výrezy. Stačí mi klasická jednofarebná bielizeň, ktorá mi dobre sadne. Rovnako ho nikde neukazuje, tak je mi celkom jedno, ako vyzerá.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní