Nemôžeš si dovoliť svadobný dar? Odborníci na etiketu ti poradia

Nemôžeš si dovoliť svadobný dar? Odborníci na etiketu ti poradia
  • 29.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Výdavky aktuálne stúpajú v každej oblasti života. Nevyhnú sa teda ani svadbám. Vyššie sumy si musia pripraviť nielen snúbenci, ale aj hostia. Okrem oblečenia – pre dámy napríklad šaty či nohavicový kostým, pre pánov oblek a košeľa, pozvaní prinášajú aj dar.

Viete však, ako postupovať, ak sa chcete zúčastniť svadby vašich priateľov či niekoho z rodiny a vaša aktuálna finančná situácia vám neumožňuje priniesť svadobný dar? Odborníci na etiketu radia.

svadobný dar

Zdroj: Shutterstock®

Aj vy sa riadite nepísaným pravidlom?

Špecialisti v oblasti etikety odporúčajú, aby ste na svadobný dar neutrácali viac ako vám to umožňuje váš rozpočet. Nenechajte sa zviesť k niečomu, čo ste počuli od svojich príbuzných a nepreťažujte svoje rodinné financie v snahe držať krok so spoločenskými normami vo vašom okolí či s normami v online priestore.

Expertka na Etiketu Diane Gottsmanová pre portál Huffington Post vysvetlila: „Pokiaľ ste museli vynaložiť značné financie na cestu na svadbu, zabezpečenie opatrovateľky, kúpu oblečenia alebo požičanie smokingu, je dôležité neprekračovať svoj limit a robiť len to, čo vám financie bez ťažkostí umožňujú.“

To znamená, že môžete ignorovať nepísané pravidlo, že hosť by mal dať za dar alebo financie do obálky v sume, koľko snúbenci zaplatia na jedného hosťa za pohostenie a alkohol počas ich svadobnej hostiny.

Pozri aj: Darujte svadobnú partu, ktorá sa bude dediť v rodine generácie

svadobný dar

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie expertka na etiketu Jodi R. Smithová v tejto súvislosti uviedla, že váš rozpočet na dary nie je odrazom rozpočtu páru. Podľa jej slov nemusí byť ekvivalentný „nákladom na jedlo“ alebo inej podobnej predstave. „Váš dar odráža vaše financie,“ dodala.

Pozvánka na svadbu totiž neslúži ako faktúra a samotná svadba sa podľa odborníkov nerovná finančnej zbierke. „Pár vás pozval, aby ste boli svedkami ich obradu a zúčastnili sa ich oslavy. Skutočne platí, že vaša účasť je súčasťou vášho daru,“ vysvetľuje tiež Smithová.

svadobný dar

Zdroj: Shutterstock®

Dajte to, čo dokážete sama urobiť

Možno by ste radi snúbencom dali tučnú obálku alebo luxusný kuchynský spotrebič, ale teraz ste sa jednoducho ocitli v situácii, kedy si to nemôžete dovoliť. Experti na etiketu vravia, že je to v poriadku. Existujú totiž aj iné spôsoby ako páru ukázať, že vám na ňom záleží.

Srdečným nápadom je prianie s vami napísaným želaním na spoločnej ceste manželského života, ku ktorému môžete pripojiť návrh, ktorý bude v určitej forme zahŕňať vašu odbornosť.

Ak ste napríklad záhradkár, navrhnite snúbencom, že im pomôžete vytvoriť ich prvý okrasný záhon alebo zeleninovú záhradku. K želaniu môžete pribaliť do ozdobného vrecúška nejaké semienka alebo kvetináč s bylinkami.

Neprehliadni: Vyvýšené záhony: Inšpirujte sa, ako si ich vyrobiť doma

svadobný dar

Zdroj: Redakcia/Zuzana Andrášová

Fantázii sa medze nekladú

Odborníci tiež radia, že svadbe by ste sa nemali vyhnúť len preto, že si nemôžete dovoliť to, čo považujete za „primeraný“ darček. Napätý rozpočet dáva síce limity, ale zároveň vás núti ku kreativite. Smithová preto odporúča popremýšľať, čo vás so snúbencami spája, ako ste sa spoznali a následne tomu prispôsobiť dar.

Ak ste sa stretli s nevestou alebo ženíchom na vysokej škole, môžete prispieť menšou sumou, ktorú si môžete dovoliť s komentárom „na financovanie štipendií“.

Ďalší nápad navrhla expertka na etiketu Elaine Swannová. Odporúča vytvoriť z fotografií snúbencov fotoknihu alebo zarámovaný obraz.

svadobný dar

Zdroj: Shutterstock®

Čo ak sa svadby nezúčastnite?

Tradičná svadobná etiketa uvádza, že páru by ste mali poslať darček aj v prípade, keď sa svadby nezúčastnite.

Ak sa svadby nezúčastnite z finančných dôvodov, podľa Gottsmanovej je v poriadku, že nepošlete dar a namiesto neho pošlete len pozdrav s blahoželaním. V prípade, že ide o blízkeho človeka, ktorý vás ma rád, a preto vás zaradil na zoznam hostí, mali by ste mu poslať aspoň malý dôkaz vašej úcty.

Podobný názor má aj Smithová, ktorá v prípade neúčasti, odporúča poslať niečo malé ako prejav vašej náklonnosti.

Bude ťa zaujímať: Deti potrebujú hranice a rodičov, ktorí nemajú strach z chýb


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Kristína Sekeráková 18.06.22 17:34

KS
karma
133.00

Peniazmi sa ešte nikdy nič nepokazilo :-)

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 09.08.22 22:14

karma
-1.00

Vzd, sa dávali aj peniaze do obalky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní