TOP 10 ohrozených zvierat na planéte: Tieto sú na pokraji vyhynutia!

TOP 10 ohrozených zvierat na planéte: Tieto sú na pokraji vyhynutia!

Vedeli ste, že vyhynutie hrozí približne miliónu druhov zvierat a rastlín? Niektoré sú medializované viac ako iné, a preto o mnohých, ktorým hrozí úplne zmiznutie zo sveta, ani len nevieme. Aj preto nie je jednoduché vybrať len TOP 10 ohrozených zvierat, pretože ich sú v skutočnosti státisíce. A podľa vedcov ide naozaj o alarmujúce údaje, ktoré dosahujú najvyššie čísla v histórii ľudstva. 

Niektoré vyhynú už čoskoro

Najhoršie na tom je, že k vyhynutiu týchto zvierat prispieva sám človek, a to mnohými spôsobmi. V neposlednom rade obýva prirodzené habitaty jednotlivých druhov zvierat, vyrubuje lesy, stavia továrne, znečisťuje, loví a berie všetko, čo mu príde pod ruku. Niektoré druhy zvierat majú pred sebou už len mesiace, iné roky či desaťročia. No je isté, že z planéty Zem čoskoro vymiznú a zostanú po nich len fotky a dôkazy, že niekedy vôbec existovali.

Odborníci bijú na poplach a upozorňujú, že sa s tým stále dá niečo urobiť. Začnite od seba. Recyklujte, znižujte emisie, jedzte menej mäsa a žite umiernejším životom. Možno zachránite život niektorým zo zvierat v galérii, ktorým hrozí úplne vymiznutie z planéty.

Pozri aj: V prírode práve rastie žltá ďatelina. Ktoré neduhy lieči a odstráni?

- Zvieratá na pokraji vyhynutia
1 z 10

Orangutany

Orangutany sa považujú za ohrozený druh zvieraťa asi 20 rokov. Sto rokov dozadu ich bolo na svete viac ako 230-tisíc, dnes je ich už len polovica. Ubližuje im vyklčovávanie pralesov, obývanie ich habitatu človekom, no umierajú aj pre prírodné požiare a lovia ich aj pytliaci. Najviac ich žije na ostrove Borneo či na Sumatre.

 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 10.06.20 09:52

KK
karma
105.00

a najhoršie na tom je, že na vine sú najdokonalejší tvorovia na svete - ľudia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní